Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καλαβρυτινών Πειραιώς και επίτιμος Γενικός Διευθυντής Ὑπουργείου Ἀνάπτυξης, κ. Αθανάσιος Χρονόπουλος τη σημερινή ημέρα 21η Μαρτίου, τη χαρακτηρίζει άκρως ιστορική για τους Έλληνες και αναφέρει:
-“21 Μαρτίου.Ισημερία.Έναρξη της ανοίξεως.Έναρξη της ανοίξεως του Έθνους και της χαράς των Ελλήνων. 21 Μαρτίου 1821.Κατάληψη της πόλεως των Καλαβρύτων υπό την καθοδήγηση και μπροστάρη τον Π.Π.Γερμανό.Ανάρτηση του Εθνικού μας λαβάρου στο κέντρο της πόλεως.
Μετά 400 περίπου χρόνια η πρώτη πόλις , τα Καλάβρυτα ,είναι πλέον ελεύθερη. Το λάβαρο τραυματίζεται από σφαίρα τούρκου, αυτό φαίνεται και σήμερα .
Οταν βρεθείτε στην Αγία Λαύρα μπορείτε να το δείτε ,να δείτε την τρύπα που άνοιξε η σφαίρα . Διαλύεται η φρουρά των Τούρκων των Καλαβρύτων με την αιχμαλωσία του Διοικητού τους Αρναούτογλου.
Η είδηση απελευθερώσεως της πόλεως μεταδίδεται αμέσως σε όλη την Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα με τους ήχους των καμπανών των εκκλησιών.Δημιουργείται επαναστατικός οργασμός.Όλοι επι ποδός.Το Έθνος χαμογελά. Η δουλεία καταργείται. Την εσπέραν της 22/3/1821, Ο απελευθερωτής των Καλαβρύτων αοίδιμος Ιεράρχης Π.Π.Γερμανός,μαζί με τον έτερο Ιεράρχη Καλαβρύτων Προκόπιο και λοιπούς, επιστρέφει στην Μονή τελεί και νέαν (δεύτερη )δοξολογία γιά την επιτυχία του αγώνος. Διατάσσεται γενική επιστράτευση και αναχωρεί ο Δεσπότης αμέσως για απελευθέρωση των Πατρών.
Η πρώτη δοξολογία ,ο όρκος , η σύνταξη και υπογραφή της διακηρύξεως έγιναν στις 17/3 στην Ιερά Μονή. ,τού Αγίου Αλεξίου.
Η δεύτερη δοξολογία είναι ένα στοιχείο καταχωρημένο στον κώδικα της μονής απο τον τότε ,ηγούμενο και ήρθε στην επιφάνεια τον Φεβρουάριο του 2011 από τον νυν ηγούμενο της Μονής π.Ευσέβιο και της ταπεινότητός μου σε αναδίφηση που κάναμε μαζί των ιστορικών στοιχείων της εποχής εκείνης. …
Σήμερα εορτάζουν τα Καλάβρυτα, η πρώτη ελεύθερη πόλις της Πατρίδος μας”.