Με την πρωτοβουλία και τη µέριµνα του Σεπτού Ποιµενάρχου µας, Σεβασµιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύµου, πραγµατοποιήθηκε το Β΄ Συνέδριο Νεολαίας της Ιεράς Μητροπόλεώς µας, από την Παρασκευή 12 έως την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024, στο Πολιτιστικό Κέντρο του ∆ήµου Αιγιαλείας «ΑΛΕΚΟΣ ΜΕΓΑΡΗΣ», στην πόλη του Αιγίου.
Αθρόα υπήρξε η προσέλευση στις συνεδρίες νέων από ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν µε ενδιαφέρον στην πρόσκληση του Σεβασµιωτάτου, ενώ, επίσης, προσήλθαν νεανικές αποστολές µε 70 νέους και νέες από τις Ιερές Μητροπόλεις της Πελοποννήσου και ειδικότερα από: την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, υπό τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιµανδρίτη π. Ειρηναίο Σωτηρόπουλο, Υπεύθυνο Νεότητας, την Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, υπό τους Πανοσιολογιώτατο Αρχιµανδρίτη π. Ιάκωβο Κωνσταντίνου και Αιδεσιµολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Σωτήριο Αθανασούλια, από την Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου, υπό τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιµανδρίτη π. Άνθιµο Παπαλεξόπουλο, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως, από την Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, υπό τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιµανδρίτη π. Ιάκωβο Κανάκη, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, από την Ιερά Μητρόπολη Μάνης υπό τον Αιδεσιµολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Μαυρικάκη, Υπεύθυνο Νεότητας, από την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας, υπό τον Αιδεσιµολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Σωτήριο Τζαϊλέα, από την Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος, υπό τους Αιδεσιµολογιωτάτους Πρωτοπρεσβυτέρους π. Αντώνιο Φιλιππή και π. ∆ηµήτριο Κρουσταλλάκη και από την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας υπό τον Αιδεσιµολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Γρηγόριο Μεσµπούρη.
O Σεβασµιώτατος κ. Ιερώνυµος µεταξύ άλλων ανέφερε:
– “∆υστυχώς, αγαπητοί µου, σχεδόν καθηµερινά γινόµαστε δέκτες αρνητικών ειδήσεων, που αφορούν στην παραβατική συµπεριφορά των νέων. Απειλές, κλοπές, εκφοβισµοί, επιθετικότητα, συµµορίες ανηλίκων, χρήση ναρκωτικών ουσιών, αθυροστοµία και άλλα σχετικά φαινόµενα καθιστούν έκδηλη την επικίνδυνη πορεία ενός µεγάλου µέρους της νεολαίας µας.
Τελευταία, µάλιστα, µε πόνο ψυχής παρατηρούµε την έξαρση της εφηβικής-νεανικής εγκληµατικότητας, η οποία εκδηλώνεται µε µητροκτονίες, πατροκτονίες, αλλά και δολοφονικές επιθέσεις εναντίον οργάνων της τάξεως και συµπολιτών µας, οι οποίες διαπράττονται στο πλαίσιο της οπαδικής βίας και του χουλιγκανισµού. Και στο σηµείο αυτό τίθεται το ερώτηµα: “Ποιος φταίει; Από πού πηγάζει αυτός ο ποταµός του θυµού και της οργής;”. Οι αιτίες, βέβαια, είναι πολλές, πολυσύνθετες και αλληλοεξαρτώµενες. Οι κυριότερες, όµως, µπορούν να αναζητηθούν στην κρίση του θεσµού της οικογένειας, την αποξένωση από την παράδοση, την αλλοτρίωση των ανθρωπίνων σχέσεων, την έλλειψη ηθικών αξιών και ιδιαίτερα του σεβασµού, τη µοναξιά και κυρίως την αποµάκρυνση πολλών νέων από την πραγµατική χαρά και την αδιαπραγµάτευτη αλήθεια, την Εκκλησία του Ιησού Χριστού! Φυσικά, τα δυσάρεστα αυτά φαινόµενα αφορούν, αν όχι σε λίγα, τουλάχιστον σε µεµονωµένα περιστατικά, αφού µετ’ ιδιαιτέρας χαράς βλέπουµε όλο και περισσότερους νέους να προσέρχονται στις Θείες Λειτουργίες και να συµµετέχουν στις δραστηριότητες της Τοπικής µας Εκκλησίας.
Ωστόσο, εµείς, ακολουθώντας τα διδάγµατα της παραβολής του Απολωλότος Προβάτου, όπως αυτή περιγράφεται στο Ευαγγέλιο της Εκκλησίας µας, είµαστε υποχρεωµένοι να προσεγγίσουµε αυτούς τους νέους που ακολουθούν την πεπλανηµένη οδό και όχι τον Χριστό, ο Οποίος είναι «η οδός και η ζωή και η Αλήθεια» (Ιωάν. 14,6). ∆εν πρέπει επ’ ουδενί λόγω να αδιαφορήσουµε. Αυτοί οι νέοι µάς χρειάζονται περισσότερο από τους άλλους. Και εµείς φέρουµε ευθύνη απέναντι στον Θεό, σε αυτούς και στην κοινωνία του µέλλοντος. ∆εν µπορεί η Εκκλησία να εθελοτυφλεί, όταν η ελπίδα κατακρεουργείται, όταν η αξία της ζωής εκµηδενίζεται, όταν η νεολαία µας βαλτώνει. Γι’ αυτό, λοιπόν, η Εκκλησία µας “συζητά µε τους νέους”. Αφενός για να ακούσει διά ζώσης τους προβληµατισµούς και τις τυχόν διαφωνίες ή ενστάσεις τους και αφετέρου για να προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις στις, ως ένα σηµείο δικαιολογηµένες, απορίες τους. Και αυτό θα το επιτύχουµε µε εκατέρωθεν καλή προαίρεση, διάθεση ειλικρινούς και γόνιµου διαλόγου και σεβασµό προς όλες τις τεκµηριωµένες απόψεις”.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ
Κατά την έναρξη του Συνεδρίου, ανεγνώσθη ο χαιρετισµός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύµου και ο χαιρετισµός της Υφυπουργού Μεταφορών και Υποδοµών κ. Χριστίνας Αλεξοπούλου από την εκπρόσωπό της κ. Μαρία Κάρµα, ενώ απηύθυναν χαιρετισµούς ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ο Εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη ∆υτικής Ελλάδος κ. Νεκταρίου Φαρµάκη, Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας κ. Φωκίων Ζαΐµης, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονοµικών κ. Ανδρέας Φίλιας, ο ∆ήµαρχος Αιγιαλείας κ. ∆ηµήτριος Καλογερόπουλος, ο Ταξίαρχος κ. Ευάγγελος Τούντας, ∆ιοικητής του ΚΕΤΧ Πατρών, ο ∆ιοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αχαΐας Πύραρχος κ. Αργύρης Φαλίδας και ο Πρόεδρος της Ενώσεως Συλλόγων Γονέων και Κηδεµόνων Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης κ. Αριστοµένης Κουτρόπουλος.
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚ∆ΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ “ΑΠΟΛΛΩΝΑ”
Το βράδυ του Σαββάτου 13 Ιανουαρίου, οι σύνεδροι ψυχαγωγήθηκαν στον ∆ηµοτικό Κινηµατογράφο του Αιγίου «ΑΠΟΛΛΩΝ», απολαµβάνοντας µία εξαιρετική µουσική εκδήλωση, την οποία οργάνωσαν οι νέοι µας για τους συµµετέχοντες στο Συνέδριο και η οποία αποτελούσε µία µουσική ανθοδέσµη σύγχρονης έντεχνης, αλλά και παραδοσιακής µουσικής. Σε αυτήν έλαβαν µέρος:
– Το µουσικό συγκρότηµα του 2ου ΓΕΛ Αιγίου, αποτελούµενο από τους µαθητές Αριστείδη Καραµάνο, Κωνσταντίνο Φράγκο, Αθανάσιο Ζαφειρόπουλο, Φωτεινή Καραµάνου, ∆ήµητρα Αλεξανδροπούλου, Άννα-Μαρία Κόρδα και Ασηµίνα Χάνου, που µε το εξαίρετο ταλέντο τους παρουσίασαν και τραγούδησαν µε ιδιαίτερη επιτυχία έντεχνα ελληνικά και ξένα µουσικά κοµµάτια.
– Η ∆ηµοτική Παιδική-Νεανική Χορωδία Αιγιαλείας, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της εκλεκτής µουσικού κ. Βασιλικής Νάσση, που επέλεξε να παρουσιάσει σύγχρονα εκλεκτά µουσικά κοµµάτια, τα οποία αποδόθηκαν µε αισθαντικότητα και µελωδικότητα, ακόµα και από τους λιλιπούτειους χορωδούς της.
– Τα µέλη της χορωδίας του Νεανικού Φωνητικού Συνόλου Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, υπό τη διεύθυνση και την καλλιτεχνική επιµέλεια του κ. Σπυρίδωνος Οικονοµόπουλου, καθηγητή βυζαντινής και παραδοσιακής µουσικής, που ερµήνευσαν µε ζωντάνια και ιδιαίτερη επιτυχία τραγούδια της παραδοσιακής µας µουσικής.
Ορισµένα από τα µουσικά κοµµάτια πλαισιώθηκαν από τα τµήµατα του Χορευτικού Οµίλου Αιγίου, υπό τους διδασκάλους κ. Αθηνά Κωνσταντινίδη, κ. Γιώργο Κατσίβελο και κ. Χρύσα Βαγενά, καθώς και του Χορευτικού Οµίλου «ΑΧΑΙΟΙ», υπό τον διδάσκαλο κ. ∆ηµήτριο Μασαούτη, ενθουσιάζοντας τους παρευρισκοµένους.
Επίσης, αξίζει να σηµειωθεί ότι, στο τέλος της εκδηλώσεως, η χορωδία του Φωνητικού Συνόλου της Ιεράς Μητροπόλεως παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση έναν υπέροχο ύµνο, αφιερωµένο από τα παιδιά στην Πολιούχο του Αιγίου Παναγία Τρυπητή, του οποίου τη διασκευή των στίχων και της µουσικής επιµελήθηκε, µαζί µε τα παιδιά, ο διδάσκαλός τους κ. Σπυρίδων Οικονοµόπουλος. Το άκουσµά του συγκίνησε πραγµατικά τους ακροατές.
Οι µουσικοί, που συνόδευσαν τα παραδοσιακά τραγούδια και µάγεψαν µε την άριστη µουσική τους κατάρτιση και τεχνοτροπία τους ακροατές, ήταν οι: Παναγιώτης ∆ηµητρακόπουλος: κανονάκι, ∆ηµήτρης Ζήσιµος: κλαρίνο, Χάρης Καψοκέφαλος: λαούτο, Νίκος Γεωργακόπουλος: κρουστά, Λουκιάνα ∆αβανέλλου: βιολί, Φωτεινή Χάιδου: κιθάρα.
Όλοι οι συµµετέχοντες στη µουσική εκδήλωση απέσπασαν θερµά χειροκροτήµατα από τους παρευρισκοµένους, που κατέκλυσαν το Κινηµατοθέατρο.
ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΘΕΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ
Οι εκδηλώσεις του Συνεδρίου κορυφώθηκαν το πρωί της Κυριακής, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωµένης Αιγίου, όπου τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασµιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. ∆αµασκηνού και συνιερουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου και του Σεπτού Ποιµενάρχου µας κ. Ιερωνύµου.
Στη Θεία Λειτουργία έλαβαν µέρος, µεταξύ άλλων, οι επικεφαλής ιερείς των νεανικών αποστολών των Ιερών Μητροπόλεων.
Το θείο κήρυγµα απηύθυνε ο Σεβασµιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. ∆αµασκηνός, ο οποίος µε τον µεστό θεολογικό και πνευµατικό του λόγο προέτρεψε τους παρευρισκοµένους νέους, αλλά και όλους τους πιστούς να διαφυλάξουν ανόθευτη την πίστη τους και να αναθέσουν την ελπίδα ολόκληρης της ζωής τους στον Χριστό.
Λίγο πριν το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγµατοποιήθηκε, µε πρωτοβουλία του Σεπτού Ποιµενάρχου µας, και η χειροθεσία σε Αναγνώστη του Κωνσταντίνου Σακελλαρίου, µαθητού της πρώτης τάξης του 2ου ΓΕΛ Αιγίου, για την ένθερµη πίστη του στον Χριστό και την αφοσίωσή του στην εκµάθηση της ψαλτικής τέχνης, καθώς µετέχει ενεργά στο ιερό ψαλτήριο κατά τις Ιερές Ακολουθίες.
ΓΕΦΥΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ
Κατόπιν, στην ευχαριστήρια προσλαλιά του ο Σεβασµιώτατος επεσήµανε ότι “η Εκκλησία µας µέσα από το Συνέδριο αυτό άνοιξε µία νέα σελίδα ουσιαστικής συζήτησης µε τους νέους, αφενός για να ακούσει διά ζώσης τους προβληµατισµούς και τις τυχόν διαφωνίες ή ενστάσεις τους και αφετέρου για να προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις στις, ως ένα σηµείο δικαιολογηµένες, απορίες τους µε εκατέρωθεν καλή προαίρεση, διάθεση ειλικρινούς και γόνιµου διαλόγου και σεβασµό προς όλες τις τεκµηριωµένες απόψεις”. “Ως Εκκλησία”, υπογράµµισε, “έχουµε την ιερά υποχρέωση να φέρουµε τους νέους µας κοντά στον Χριστό, εξηγώντας τους την αξία και το νόηµα όλων των Ιερών Μυστηρίων και αντικαθιστώντας στο µυαλό τους την κοσµική αντίληψη που έχουν για πολλά από αυτά, µε την ουσιαστική πνευµατική και χριστιανική σηµασία τους τόσο για την επίγεια, όσο και για την επουράνια ζωή µας. Με βασικές προϋποθέσεις την ένθερµη πατρική αγάπη µας προς όλους τους εφήβους και τους νέους µας, αλλά και τη δική µας συνέπεια µεταξύ των λόγων και των έργων µας, αναπτύσσουµε µαζί τους σχέσεις εµπιστοσύνης, η οποία θα τους οδηγήσει στην ενδυνάµωση της πίστης και στη µετοχή στα Μυστήρια της Εξοµολογήσεως και της Θείας Ευχαριστίας. Ας δηµιουργήσουµε γέφυρες επικοινωνίας µε τους νέους, µε έργα αλληλεγγύης, συµπαράστασης, στήριξης. Ας επιτρέψουµε, µε χαρά και αισιοδοξία, να φωλιάσει στις ψυχές όλων µας, µικρών και µεγάλων, η αγάπη του Τριαδικού Θεού!”.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Ο Σεβασµιώτατος Μητροπολίτης µας κ. Ιερώνυµος ευχαρίστησε εγκάρδια τον Σεβασµιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. ∆αµασκηνό και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κερνίτσης κ. Χρύσανθο για την πρόθυµη ανταπόκρισή τους στην πρόσκλησή του να συµµετάσχουν στο Συνέδριο, ο πρώτος µε την εποικοδοµητική οµιλία του και ο δεύτερος µε την παρουσία και τον θερµό του χαιρετισµό, αλλά και για τη µετοχή τους στη Θεία Λειτουργία της Κυριακής. Ευχαρίστησε, επίσης, την Περιφέρεια ∆υτικής Ελλάδος και τον ∆ήµαρχο Αιγιαλείας κ. ∆ηµήτριο Καλογερόπουλο για τη συµµετοχή τους και τη συµπαράστασή τους στην οργάνωση του Συνεδρίου, και βεβαίως ευχαρίστησε από καρδιάς τους προσκεκληµένους εκλεκτούς οµιλητές, που µε την ποιµαντική και πνευµατική τους εµπειρία στα θέµατα της νεότητας οικοδόµησαν πνευµατικά τις ψυχές των νέων.
Τον Σεβασµιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστοµο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κερνίτσης κ. Χρύσανθο διά την ευλογία και έγκρισή τους να καλύψει τηλεοπτικώς και να µαγνητοσκοπήσει τις εργασίες του Συνεδρίου και τη µουσική εκδήλωση ο εκκλησιαστικό τηλεοπτικός σταθµός «ΛΥΧΝΟΣ».
Επιπλέον, ο Σεβασµιώτατος ευχαρίστησε και συνεχάρη όλως ιδιαιτέρως τους µαθητές των Λυκείων Αιγίου, ∆ιακοπτού, Ακράτας, Καλαβρύτων, Κλειτορίας και του Γυµνασίου ∆ιακοπτού για τις άριστες και επιτυχηµένες εισηγήσεις τους, µέσω των οποίων έδωσαν αφορµές για περαιτέρω ουσιαστικό προβληµατισµό και γόνιµο διάλογο της Εκκλησίας µας µε τους νέους, ενώ θερµές ευχαριστίες εξέφρασε και προς τους ∆ιευθυντές και τους εκπαιδευτικούς των Σχολείων που συµµετείχαν, για την άψογη συνεργασία τους µε την Ιερά Μητρόπολη στην οργάνωση του Συνεδρίου. Επίσης, ευχαρίστησε εγκαρδίως τους φοιτητές ∆ηµήτρη Ζήσιµο και Άρτεµη Σακελλαρίου Οικονόµου, στελέχη των κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως, για τις άψογες και βιωµατικές εισηγήσεις τους.
Ο Σεπτός Ποιµενάρχης µας ευχαρίστησε ακόµη τους Σεβασµιωτάτους Μητροπολίτες, τους επικεφαλής και τους νέους των αντιπροσωπειών των Ιερών Μητροπόλεων Πατρών, Μαντινείας και Κυνουρίας, Μεσσηνίας, Μάνης, Κορίνθου, Αργολίδος, Ηλείας και Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, για την εκπροσώπηση της νεολαίας των περιοχών τους στις εργασίες και τις εκδηλώσεις του Συνεδρίου.
Επιπροσθέτως, ευχαρίστησε τους διοργανωτές της µουσικής εκδήλωσης: το µουσικό συγκρότηµα του 2ου ΓΕΛ Αιγίου, τη ∆ηµοτική Παιδική-Νεανική Χορωδία Αιγιαλείας και τη µουσικό κ. Βασιλική Νάσση, τη χορωδία του Φωνητικού Συνόλου παραδοσιακής µουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως και τον Καθηγητή τους κ. Σπυρίδωνα Οικονοµόπουλο, τα χορευτικά τµήµατα του Χορευτικού Οµίλου Αιγίου και του Χορευτικού Οµίλου «ΑΧΑΙΟΙ», τους µουσικούς Παναγιώτη ∆ηµητρακόπουλο, ∆ηµήτριο Ζήσιµο, Χάρη Καψοκέφαλο, Νίκο Γεωργακόπουλο, Λουκιάνα ∆αβανέλλου και Φωτεινή Χάιδου.
Τέλος, ο Σεβασµιώτατος ευχαρίστησε εγκαρδίως τα µέλη της οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου για τη συνεργασία και την άριστη διοργάνωση αυτού, και συγκεκριµένα: τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιµανδρίτη π. Ιωακείµ Βενιανάκη, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, τον Αιδεσιµολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Αθανάσιο Λιακόπουλο, Προϊστάµενο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Φανερωµένης Αιγίου, τον Αιδεσιµολογιώτατο Οικονόµο π. Βασίλειο Νικολόπουλο, Εφηµέριο του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο Μεσσηνέζη, τον Αιδεσιµολογιώτατο Οικονόµο π. Σπυρίδωνα Αλεξόπουλο, Υπεύθυνο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως, τον Αιδεσιµώτατο Πρεσβύτερο π. Αλέξανδρο Ξυλάρα, Εφηµέριο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Φανερωµένης Αιγίου, τον Ιεροδιάκονο π. Γεώργιο Κωνσταντινόπουλο, την Ερίτιµη κ. Αρχοντούλα Ρέλλα, εκπαιδευτικό, φιλόλογο και συνεργάτιδα της Ιεράς Μητροπόλεως, η οποία επιµελήθηκε την παρουσίαση του Συνεδρίου και της µουσικής εκδήλωσης, και τους εκκλησιαστικούς υπαλλήλους κ.κ. Χρήστο Γεωργίου, Νικόλαο Τσάτσαρη και Αθανάσιο Κατσίκα.
Οι εισηγητές και τα θέµατα που ανέπτυξαν
– Σεβασµιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. ∆αµασκηνός: «Η νεότητα ως ελπίδα και αναζωογόνηση (του σώµατος) της Εκκλησίας»,
– Πανοσιολογιώτατος Αρχιµανδρίτης π. Νεκτάριος Μουλατσιώτης Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος: «Ο Πνευµατικός Πατέρας και ο σύγχρονος Νέος»,
– Πανοσιολογιώτατος Αρχιµανδρίτης π. Βαρνάβας Γιάγκου, Υπεύθυνος του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και Καθηγούµενος της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας: «Γκρεµίζοντας τα τείχη»,
– Πανοσιολογιώτατος Αρχιµανδρίτης π. Μάρκος Τζανακάκης, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεώς µας: «Η βία φέρνει βία και το ξέρω από παιδί. Μία ορθόδοξη εκκλησιαστική πρόταση για το φαινόµενο της σύγχρονης νεανικής βίας», και
– Αιδεσιµολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Γρηγόριος Μεσµπούρης: «Προσεγγίσεις στην εφηβική θρησκευτικότητα».
Ο ΛΟΓΟΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ
Η ιδιαιτερότητα στη φετινή διοργάνωση έγκειται στο γεγονός ότι δόθηκε η δυνατότητα στους ίδιους τους νέους να αναπτύξουν τους προβληµατισµούς και να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις σε θέµατα που τους απασχολούν, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο γόνιµου και εποικοδοµητικού διαλόγου µε την τοπική µας Εκκλησία. Συγκεκριµένα:
– εκ µέρους του 1ου Γενικού Λυκείου Αιγίου, οι µαθήτριες Μαρίζα Ειρήνη Τσερεντζούλια και Νικολέττα Κωνσταντινοπούλου ανέπτυξαν το θέµα της ενδοσχολικής και κοινωνικής βίας,
– εκ µέρους του 2ου Γενικού Λυκείου Αιγίου, η µαθήτρια Αδελαΐς Λυριντζή ανέπτυξε το θέµα της πίεσης που υφίστανται οι µαθητές από τις εκπαιδευτικές υποχρεώσεις τους και ο µαθητής Κωνσταντίνος Τσεκελίδης αναφέρθηκε στα πρότυπα των νέων στη σύγχρονη εποχή,
– εκ µέρους του ΕΠΑΛ Αιγίου, οι µαθήτριες Παρασκευή Αντωνοπούλου και Ελένη Καρπίδα µίλησαν για τη µοναξιά που βιώνουν οι νέοι στον σύγχρονο κόσµο,
– εκ µέρους του Γυµνασίου ∆ιακοπτού, οι µαθητές Aνδρέας Ανδρέου, Σοφία Καραντώνη, Βασιλική Γρηγοροπούλου, Αντιόπη Μαυρόγιαννη, Σούλα Μελίνα και Ιµέλντα Μάρκου ανέπτυξαν τον οδηγό επιβίωσης του εφήβου τον 21ο αιώνα,
– εκ µέρους του Λυκείου ∆ιακοπτού, οι µαθητές Ευάγγελος Φιλιππάτος και Ευφροσύνη – Θεοδώρα Πριονά αναφέρθηκαν στο φαινόµενο της επιθετικότητας των νέων και την ανάγκη ψυχολογικής και πνευµατικής στήριξής τους,
– εκ µέρους του Λυκείου Καλαβρύτων, οι µαθήτριες ∆έσποινα Χρυσανθακοπούλου και Κωνσταντίνα Βασιλοπούλου αναφέρθηκαν στις σχέσεις των νέων µε την Εκκλησία και τους τρόπους προσέγγισης, και
– εκ µέρους του Γενικού Λυκείου Ακράτας, οι µαθητές Κυριάκος Λιγδόπουλος και Παναγιώτης Χριστόπουλος παρουσίασαν τις προκλήσεις που αντιµετωπίζει σήµερα η οικογένεια και τους τρόπους αντιµετώπισής τους.
Ο ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Εισηγήσεις, επιπλέον, ανέπτυξαν και από τον χώρο της Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης:
– ο φοιτητής του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων ∆ηµήτριος Ζήσιµος, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσφορά των κατασκηνώσεων στους νέους και τα οφέλη τους στην πνευµατική και ψυχική διαπαιδαγώγησή τους, και
– η µεταπτυχιακή φοιτήτρια του Πανεπιστηµίου Πατρών Άρτεµη Σακελλαρίου-Οικονόµου, η οποία ανέπτυξε το θέµα της οµολογίας της ορθόδοξης πίστης από τους νέους, αναφέροντας παραδείγµατα µε σύγχρονους νεοµάρτυρες, οι οποίοι δεν δίστασαν, παρά τις δυσκολίες που αντιµετώπισαν από το άθεο κοσµικό σύστηµα, να οµολογήσουν τον Χριστό, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.