Οι δράσεις της βιολογικής κτηνοτροφίας θα μπορούν να συνδυαστούν με τις δράσεις της «Καλής μεταχείριση των ζώων στα Βοοειδή, Αίγες και Πρόβατα», της «Περιβαλλοντικής αναβάθμισης υποβαθμισμένων βοσκοτόπων» και της «Διατήρησης απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων». Αυτό επισημαίνει η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στήριξης που δημοσιοποίησε το ΥπΑΑΤ. «Είναι λογικό να υπάρχει ο συνδυασμός αυτών των μέτρων και είναι κάτι που ζητούσαν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι», δηλώνει στον ΑγροΤύπο η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στην Καρδίτσα κ. Παναγιώτα Βράντζα. Επίσης νέο δεδομένο της πρόσκλησης είναι ότι η κατανομή του προϋπολογισμού γίνεται ανά Περιφέρεια. Προτεραιότητα δίνεται σε ορεινές και κτηνοτροφικές περιοχές. Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, για την κατανομή του ποσού ανά Περιφέρεια ελήφθησαν υπόψη η έκταση των ορεινών βοσκοτόπων, ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων με ζωικό κεφάλαιο, η υπάρχουσα δυναμικότητα σε βιολογικές εκμεταλλεύσεις καθώς και η νέα προοπτική όπως αποτυπώθηκε στην πρώτη πρόσκληση (που τελικά ακυρώθηκε).
Στην πρώτη θέση, από πλευράς κατανομής κονδυλίων, έρχεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (38.000.000 ευρώ), ενώ ακολουθούν η Κρήτη (33.800.000 ευρώ) και Θεσσαλία (29.000.000 ευρώ). Πάντως το ΥπΑΑΤ επισημαίνει ότι η κατανομή είναι ενδεικτική και στην περίπτωση που σε κάποια ή κάποιες Περιφέρειες, μετά την οριστικοποίηση των παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων στήριξης, παραμείνει αδιάθετο ποσό, το ποσό αυτό δύναται να κατανεμηθεί από το Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων σε κάποια άλλη Περιφέρεια.
Δεσμεύσεις
Οι δικαιούχοι δεσμεύονται:
1. Να διατηρούν σταθερό το μέγεθος της έκτασης των βοσκοτόπων και το είδος των ζώων με τα οποία εντάχθηκαν στο μέτρο, πλην των περιπτώσεων ανωτέρας βίας – εξαιρετικών περιστάσεων.
2. Στην περίπτωση των βοσκοτόπων, τμήματα αυτών δύνανται να ανανεώνονται με τμήματα άλλων βοσκοτόπων.
3. Να τηρούν τις απαιτήσεις της βιολογικής γεωργίας, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΚ) αριθ. 834/2007 του Συμβουλίου, τον Καν. (ΕΚ) αριθ. 889/2008 της Επιτροπής, και τις εθνικές διατάξεις που εκδίδονται για την εκτέλεση εφαρμογής αυτών, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, με την προϋπόθεση της τήρησης της λοιπής εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας για τις αντίστοιχες συμβατικές καλλιέργειες, εκτροφές και τα προϊόντα τους, καθ’ όλη τη διάρκεια της δέσμευσης.
4. Να υποβάλλουν κατ’ έτος αίτηση πληρωμής.
5. Να υποβάλλουν ηλεκτρονικά κατ΄ έτος μέσω του ΠΣ, τα παραστατικά συμμόρφωσης των ειδικών διατάξεων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη παράγραφο 7 της παρούσας, εντός χρονικού διαστήματος που θα ορίζεται με σχετική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
6. Να δέχονται και να διευκολύνουν όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους από τα αρμόδια εθνικά και ενωσιακά ελεγκτικά όργανα.
7. Να τηρούν υποχρεωτικά φάκελο δικαιούχου
8. Ο φάκελος δικαιούχου περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα εξής:
i. Υπογεγραμμένη αίτηση στήριξη, όπως υποβλήθηκε οριστικά στο ΠΣ.
ii. Απόφαση Ένταξης Πράξεων στην οποία να συμπεριλαμβάνεται ο δικαιούχος και τυχόν τροποποιήσεις αυτής.
iii. Σύμβαση με Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων (ΟΕ & Π).
iv. Αντίγραφα των ετήσιων αιτήσεων πληρωμής.
v. Άδεια κτηνοτροφικής εγκατάστασης ή προέγκριση αυτής,
vi. Μητρώο κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.
vii.Μητρώο Φαρμακευτικής Αγωγής.
viii. Μητρώο Εισροών και Εκροών.
ix. Ημερολόγιο εργασιών (ΜΕΕ – ΗΕ), το οποίο περιλαμβάνει ημερολόγιο εργασιών και νόμιμα παραστατικά αγοράς (κυρίως για σπόρους, λιπάσματα, ζωοτροφές) και πώλησης προϊόντων, και στις περιπτώσεις που ο γεωργός χρησιμοποιεί κοπριά και εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα έκδοσης τιμολογίων, υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναγράφονται η ακριβής ποσότητα κοπριάς και η προέλευση αυτής.
x. Τυχόν άλλα παραστατικά που αφορούν στο Μέτρο (π.χ. εδαφολογικές αναλύσεις, σύμβαση με σύμβουλο κ.α.).
Ο φάκελος δικαιούχου φυλάσσεται για τρία (3) επιπλέον έτη μετά την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων.