Με “βροχή” νομοσχεδίων αλλά και σχεδόν καθημερινή παρουσία του πρωθυπουργού στα ΜΜΕ η κυβέρνηση στρώνει το επικοινωνιακό και πολιτικό έδαφος για την επίσκεψη Μακρόν και, κυρίως, για την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.
“Πρόσω ολοταχώς” για τις μηχανές της κυβέρνησης κήρυξε χθες ο πρωθυπουργός, κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, καθώς από σήμερα αναμένεται “βροχή” νομοσχεδίων στη Βουλή, τα περισσότερα εκ των οποίων θα υπηρετούν έναν συγκεκριμένο πολιτικό συμβολισμό: δε θα εμπλέκονται με την περίφημη “μνημονιακή” ατζέντα, σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει ότι η πολιτική της έχει ήδη αρχίσει να εκφεύγει των στενών -και ασφυκτικών πολλές φορές- ορίων του Μνημονίου.
Ο προγραμματισμός των επόμενων νομοθετικών βημάτων της κυβέρνησης επισφραγίστηκε και στην χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με δεδομένο τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου να εκκινήσει την διαδικασία πολιτικής αντεπίθεσης πριν ο πρωθυπουργός κληθεί στη ΔΕΘ να παρουσιάσει τον “οδικό χάρτη εξόδου από το Μνημόνιο”.
Πανελλήνιες και “εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι”
Αν κάτι διακρίνει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, αυτό δεν είναι άλλο από την βούληση του πρωθυπουργού να ανοίξει όλη την ατζέντα και να δείξει ότι τελείωσε η φάση της κυβέρνησης που διαπραγματεύεται, συγκρούεται και συμβιβάζεται με τους εκπροσώπους των δανειστών. “Υπάρχουν κι άλλα θέματα πέραν του Μνημονίου”, λένε ολοένα και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη, απηχώντας πλήρως τις απόψεις, αλλά και τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου. Κάπως έτσι φτάσαμε χθες στο να μπουν οι τελευταίες πινελιές στον βασικό σχεδιασμό του “νέου σχολείου”, έτσι όπως παρουσιάστηκε από τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου στο υπουργικό συμβούλιο. Πέραν της αύξησης των ετών της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, το υπουργικό αποφάσισε μεγάλες αλλαγές στην διαδικασία εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και, αν αυτές ισχύσουν, τότε οι Πανελλήνιες εξετάσεις δε θα θυμίζουν σε πολλά το σημερινό σύστημα εισαγωγής.
Πέραν αυτού, εντός της ημέρας αναμένεται, εκτός απροόπτου, να καταθέσει στη Βουλή η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, αλλά και των απλήρωτων εργαζόμενων που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως “εγκλωβισμένους”.
Έρχονται κι άλλα
Βεβαίως, τα προαναφερθέντα δε θα είναι τα μόνα νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή. Το υπουργικό χθες πήρε αποφάσεις και σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των πληγεισών από τις πυρκαγιές εκτάσεων ανά τη χώρα. Επίσης, στη Βουλή αναμένεται να κατατεθούν τα επόμενα 24ωρα -και πάντως πριν εμφανιστεί στο βήμα του Βελλιδείου Συνεδριακού Κέντρου στην Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας- νομοσχέδια των υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Οικονομικών.
Πέραν αυτών, στην κυβέρνηση εξετάζουν ποιες εξαγγελίες-έκπληξη θα μπορούσε να “σηκώσει” ο πρωθυπουργός, χωρίς να θέσει εκ νέου σε δοκιμασία τις σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με τους εκπροσώπους των δανειστών. Στο πλαίσιο αυτό, στο τραπέζι έχουν πέσει σκέψεις που αφορούν στην κατοχύρωση ασφαλιστικών, εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των ελευθέρων επαγγελματιών που βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια, αλλά και ορισμένες ελαφρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές συγκεκριμένων κατηγοριών επαγγελματιών. Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση θα “σηκώσει” και το θέμα της μεταρρύθμισης στο Δημόσιο, καθώς αύριο, Τετάρτη, αναμένεται να παραστεί σε σχετικές ανακοινώσεις της υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Όλγας Γεροβασίλη, ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Αυτή η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα θα έλθει να προστεθεί στη σημερινή επίσκεψή του στο εργοστάσιο της «Παπαστράτος», όπου εκτελείται κανονική η εξαγγελθείσα προ μερικών μηνών επένδυση της εταιρείας Philip Morris ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ και με σχεδιασμό την δημιουργία 400 θέσεων εργασίας. Όπως και να έχει, ο σχεδιασμός του Μαξίμου προβλέπει κάθε μέρα και μία ξεχωριστή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στα ΜΜΕ, αλλά και μία “θετική είδηση” κάθε μέρα που θα περιστρέφεται γύρω από την κυβερνητική πολιτική.