Σε δηλώσεις του κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως “η Ελλάδα και η Ευρώπη είναι δύο πράγματα που πάνε μαζί και ταιριάζουν”, γι’ αυτό, όπως επισήμανε, και ο ίδιος έκανε ό,τι μπορούσε ώστε να αποφευχθεί το Grexit και η “παράλογη λογική όσων ήθελαν τότε να απομακρυνθεί η Ελλάδα από το ευρώ”.
“Τελικά εμείς ήμασταν αυτοί που νικήσαμε έναντι αυτών που δογματικά θεωρούσαν εαυτούς ως κατόχους της μοναδικής ευρωπαϊκής λογικής και του μοναδικού ευρωπαϊκού πνεύματος. Γιατί θα ήταν απολύτως παράδοξο να αποχωρήσει η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα εφεξής διανύει την απόσταση για να επιστρέψει στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας, τονίζοντας ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο, και υπογράμμισε πως το πρόγραμμα εφαρμόζεται, η δόση εκταμιεύεται και “για πρώτη φορά μετά από καιρό δεν χρειάζεται να μιλάμε για προγράμματα προσαρμογής”. “Για πρώτη φορά βρίσκομαι εδώ όντας απολύτως ικανοποιημένος με αυτό που πράττει η Ελλάδα”, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, εκφράζοντας τον θαυμασμό του για το κουράγιο του ελληνικού λαού και κυρίως των πιο αδύναμων, και κάνοντας ειδική μνεία στις προσπάθειες που καταβάλλουν η Ελλάδα, η κυβέρνηση, το κοινοβούλιο και ο ελληνικός λαός, και οι οποίες αποτελούν επένδυση για τις μελλοντικές γενιές. “Υπό αυτή την έννοια, ζήτω οι Έλληνες”, δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.Αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα, έκανε λόγο για την αναγκαιότητα επίδειξης αμφίδρομης αλληλεγγύης, αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει ένα “εξαιρετικά βαρύ καθήκον” και επισήμανε ότι θα πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες ως προς την υποδοχή των προσφύγων.
Στην καθοριστική συμβολή του κ. Γιούνκερ, το περσινό καλοκαίρι, για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και τη διαφύλαξη της ενότητας της ευρωζώνης και της ΕΕ, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.Ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε τη συμβολή των θεσμών για την τόνωση ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας και την εφαρμογή του “σχεδίου Γιούνκερ” για την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει όλα όσα πρέπει στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων, ενώ αναφερόμενος στο χρέος σημείωσε: “Πρέπει να ξεκινήσει ουσιαστικά η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους, όχι με τη μορφή κουρέματος, αλλά με βάση του κανόνες του ESM”.
Αναφορικά με την προσφυγική κρίση, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε πως καθένας πρέπει να κάνει αυτό που του αναλογεί και υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στην αντιμετώπιση του ζητήματος.