Τον συνολικό επανασχεδιασμό των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο, που αφορά δεκάδες χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους, κυρίως εργαζόμενους σε ΟΤΑ στον τομέα καθαριότητας και στα νοσοκομεία, περιλαμβάνει το άρθρο 396 του πολυνομοσχεδίου.
Αναλυτικά, εκτός από τις δεδομένες αλλαγές στην απαιτούμενη απαρτία για την λήψη απόφασης για απεργία στα πρωτοβάθμια σωματεία και το νέο επίδομα τέκνου, το νομοσχέδιο προβλέπει την σύσταση επιτροπής αξιολόγησης ειδικοτήτων/κλάδων και χώρων εργασίας για τους οποίους δικαιολογείται η καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Έργο της Επιτροπής είναι:
α) ο προσδιορισμός συγκεκριμένων κριτηρίων που συνδέονται με την έκθεση των εργαζομένων σε σοβαρό κίνδυνο βλάβης της υγείας τους εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στο χώρο εργασίας όπου απασχολούνται, των ουσιών με τις οποίες έρχονται σε επαφή ή της φύσης και του αντικειμένου της απασχόλησής τους,
β) ο προσδιορισμός της μεθοδολογίας, του τρόπου υπολογισμού του ύψους και των κατηγοριών του επιδόματος,
γ) η υπαγωγή των ειδικοτήτων/κλάδων και χώρων εργασίας στα ανωτέρω κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη τα περιγράμματα θέσεων εργασίας, όπου αυτά υπάρχουν,
δ) η διαβάθμιση των υπαγόμενων ειδικοτήτων/κλάδων και χώρων εργασίας ανάλογα με το βαθμό και τη συχνότητα έκθεσης στους παράγοντες με τους οποίους συνδέονται τα ανωτέρω κριτήρια.
Ο κίνδυνος που ελλοχεύει για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, όπως ορίζεται στο νομοσχέδιο, είναι η αλλαγή του υφιστάμενου πλαισίου, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και Υγείας, η οποία θα στηρίζεται στο οριστικό πόρισμα της επιτροπής. Συγκεκριμένα, μέσα σε ένα χρόνο από τη σύστασή της η επιτροπή θα υποβάλλει πόρισμα, το οποίο θα καθορίζονται από το μηδέν, οι δικαιούχοι, το ύψος και οι όροι και προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Μέχρι την έκδοση της απόφασης, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας εξακολουθεί να καταβάλλεται στους ίδιους δικαιούχους, στο ίδιο ύψος και με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ίσχυαν κατά την έναρξη ισχύος των διατάξεων του παρόντος. Μετά την έκδοσή της όμως, καταργείται κάθε άλλη διάταξη που ρυθμίζει κατά τρόπο διαφορετικό το καθεστώς χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.