Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης με τον Γαλλικό οργανισμό ‘ANENA’ ολοκλήρωσε το πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης για ασφαλή κίνηση σε χιονισμένο πεδίο και έρευνα και διάσωση σε χιονοστιβάδα. Τα δύο εκπαιδευτικά διήμερα πραγματοποιήθηκαν στις 16-17 και 18-19 Φεβρουαρίου στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων.
Οι θεματικές της εκπαίδευσης αφορούσαν την σωστή προετοιμασία, την εκτίμηση και την αξιολόγηση του κινδύνου, τον προγραμματισμό της διαδρομής, την οργάνωση και διαχείριση της ομάδας, καθώς και τις διαδικασίες έρευνας και διάσωσης. Μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στον τρόπο εκτίμησης του κινδύνου, ώστε οι ορειβάτες να είναι προετοιμασμένοι για τις σωστές ενέργειες. Στην εκπαίδευση που παρακολούθησε το προσωπικό του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην επιστήμη του χιονιού (nivology), την αναγνώριση των στρωμάτων χιονιού, πώς αυτά επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες και τους τρόπους που μπορεί να αποτυπωθεί το ρίσκο.Επικεφαλής της ομάδας των εκπαιδευτών ήταν Γάλλος οδηγός βουνού, συνεργάτης της ΑΝΕΝΑ, και ειδικός σε θέματα εκτίμησης χιονοστιβάδας, ενώ στις θεματικές για την έρευνα και την διάσωση συμμετείχαν δύο μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, πιστοποιημένοι εκπαιδευτές της ΑΝΕΝΑ στο αντικείμενο.
Στο πεδίο, επίσης, έγινε αυτοψία της περιοχής όπου έπεσε η μεγάλη χιονοστιβάδα τον Ιανουάριο και γενικά όλων των πλαγιών του βουνού, όπου φάνηκε πως λόγω της χιονοκάλυψης που σημειώθηκε από πολύ νωρίς τη φετινή σεζόν, σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες, υπήρχε ένα αδύναμο στρώμα χιονιού κοντά στη βάση της πλαγιάς. Το στρώμα αυτό σε συνδυασμό με τον προσανατολισμό της πλαγιάς, την ιδιαίτερη συσσώρευση χιονιού λόγω αέρα και των καιρικών συνθηκών είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν συνθήκες για πρόκληση μεγάλης επικινδυνότητας χιονοστιβάδας. Η διοίκηση του χιονοδρομικού, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, έπραξε το καλύτερο δυνατό, ακολουθώντας την διαδικασία και χρησιμοποιώντας τα μέσα που προβλέπονται, ώστε να παραμείνει το κέντρο ασφαλές. Όπως επισήμανε και ο Γάλλος οδηγός βουνού, έχοντας δουλέψει πάνω σε συστήματα παθητικής και ενεργητικής ασφάλειας, σύμφωνα με τα μέσα που διαθέτει το χιονοδρομικό (κανόνι βολής) και δεδομένου πως δεν υπάρχουν συστήματα παθητικής ασφάλειας, ακολουθήθηκε η καλύτερη δυνατή διαδικασία.
Μετά το πέρας της εκπαίδευσης, συζητήθηκε και έγινε ενημέρωση για τις μεθόδους ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας, οι οποίες θεωρούνται απαραίτητες ώστε να δοθούν περισσότερα μέσα στο προσωπικό του χιονοδρομικού που τόσα χρόνια χειρίζεται με επιτυχία την ασφάλεια της περιοχής.
Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, στην ανακοίνωσή της, ευχαριστεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων για την συνεργασία και την εταιρεία ‘ANAVASI’ για την προσφορά των χαρτών.