Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που προβλέπει το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν οι Πρόεδροι του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης με τον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο.
Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, έγινε ύστερα από αίτημα του υπουργού και εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών που έχει το τελευταίο διάστημα, με εκπροσώπους των ελευθέρων επαγγελματιών.
Κατά την διάρκειά της, οι δύο πρόεδροι παρουσίασαν στον κ. Κατρούγκαλο στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σε ύψος 20% επί του εισοδήματος των μικρομεσαίων επιχειρηματιών σε συνδυασμό με τις φορολογικές υποχρεώσεις, επιβαρύνει υπέρογκα κάποιες ομάδες, καθώς θα πρέπει να καταβάλλουν συνολικά στο κράτος, το 80% του εισοδήματός τους.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε ότι για ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα από 30.000 έως 50.000 ευρώ θα προχωρήσει στην επιβολή ανώτατου πλαφόν καταβολής εισφορών, με στόχο η ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση να μην είναι υπέρογκη.
Ακόμη ο κ. Κατρούγκαλος, ανέφερε ότι οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες, για μια τριετία, θα εντάσσονται σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία σε σχέση με τους μισθωτούς, όπως θα ισχύσει και για τους αγρότες, όπου το 20% υπολογίζεται επί των 486 ευρώ μηνιαίου εισοδήματος, έναντι 568 ευρώ.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν επίσης η πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά μια μονάδα με την οποία διαφωνούν τα δυο Επιμελητήρια, τα ποσοστά αναπλήρωσης που είναι ιδιαίτερα χαμηλά για τους μικρομεσαίους που απασχολούνται στην πλειοψηφία τους για περισσότερα από 40 χρόνια, η διατήρηση του ύψους των συντάξεων στα σημερινά επίπεδα, αλλά και η υψηλή φορολογία.
Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, επισήμανε ότι η βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης δε λύνεται με την αύξηση των εισφορών ή τη μείωση των συντάξεων, αλλά με τη δημιουργία προϋποθέσεων επιστροφής της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, που θα φέρει νέες επενδύσεις, άνοιγμα επιχειρήσεων και νέες θέσεις εργασίας. Μάλιστα ξεκαθάρισε, ότι το σχέδιο νόμου χωρίς βελτιωτικές παρεμβάσεις είναι αδύνατο να γίνει αποδεκτό από τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης, ανέφερε ότι η επιβολή ασφαλιστικών εισφορών ίση με το 20% του εισοδήματος μικρών και πολύ μικρών επιχειρηματιών, θα πολλαπλασιάσει τα λουκέτα. Παράλληλα, επισήμανε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η υιοθέτηση χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, για τρία έως και πέντε χρόνια.