Την περασμένη Δευτέρα 21 Ιουλίου η Πολυφωνική Χορωδία Αιγιαλείας και η Ορχήστρα Μουσική Οδύσσεια γλέντησαν μέχρι αργά το βράδυ στη “γιορτή τση ριγανάδας” και στη “γιορτή του ντάκου”, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Αιγιαλείας & Καλαβρύτων στο Αίγιο, ενώνοντας τους πολιτισμούς των δύο νησιών μας, της Κεφαλλονιάς και της Κρήτης.
Η ριγανάδα είναι ένα Κεφαλλονίτικο παραδοσιακό φαγητό εμπνευσμένο από την ομορφιά της ελληνικής φύσης. Ήταν το φαγητό του αγρότη, του εργάτη, του ναυτικού, της νοικοκυράς μιας περασμένης εποχής. Παρασκευάζεται συνήθως επί τόπου, από ξερές φέτες ψωμιού μουσκεμένες στο νερό και ραντισμένες με λάδι, ξύδι και ρίγανη. Πάνω στο ψωμί τρίβεται φρέσκια ντομάτα και τεμαχισμένη φέτα.
Ο ντάκος είναι ένα παραδοσιακό Κρητικό φαγητό με την ίδια προεργασία πάνω σε μουλιασμένο ή όχι κρητικό παξιμάδι.
Η ριγανάδα και ο ντάκος αποτελούν ένα πλήρες θρεπτικό γεύμα.
Οι Κεφαλλονίτες μέχρι σήμερα προσφέρουν στις καλοκαιρινές τους εκδηλώσεις την παραδοσιακή ριγανάδα.
Ο Σύλλογος Κεφαλλήνων ευχαριστεί για την προετοιμασία της εκδήλωσης αλλά και την παρασκευή και άλλων παραδοσιακών φαγητών : την κ. Αγγελική Καβαλιεράτου-Ευαγγελίου, την κ. Σούλα Ψύχα, την κ. Τούλα Κόκκινου, την κ. Κούλα Τρακαδά, την Νατάσα Γιαννοπούλου, την κ. Μάγδα Γεωργακοπούλου, την κ. Καίτη Γκόγκου, τον κ. Γιώργο & κ. Λένα Παντελακάκη. Επίσης τον κ. Νίκο Τρακαδά, και την αρτοποιεία του Μιχάλη Ψύχα.