Παρά τους πανηγυρισμούς και τις ευχαριστίες του Δημάρχου Θανάση Παναγόπουλου προς τον Υπουργό Εσωτερικών και προς 2 Αχαιούς βουλευτές της ΝΔ για την λύση που τάχα δόθηκε στην Αιγιάλεια στο μείζον πρόβλημα των απορριμμάτων, εκείνο που διαπιστώνουμε και βιώνουμε είναι ότι λύση στην άμεση αποκομιδή όχι μόνο δεν υπάρχει, αλλά θα μας απασχολήσει για πολλούς μήνες ακόμα, με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.
Σαν συντονιστικό των φορέων και συλλόγων της Αιγιάλειας, μετά το συλλαλητήριο που πραγματοποιήσαμε στο Αίγιο στις 17 Ιουλίου, την επίδοση του ψηφίσματος στον Δήμαρχο και την παρουσία μας στη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου την ίδια μέρα, ακολούθησαν 3 συναντήσεις του συντονιστικού με τον νυν περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, με το νέο Δήμαρχο Αιγιάλειας Δημήτρη Καλογερόπουλο και με το νέο περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη.
Από τις συναντήσεις αυτές συμπεράναμε τα παρακάτω:
Δεν υπήρχε ούτε υπάρχει κανένα εγκεκριμένο σχέδιο για την διαχείριση των απορριμμάτων, ούτε σχεδιασμός για την άμεση αποκομιδή.
Το συνολικό κόστος για να δεχθεί το εργοστάσιο της Κοζάνης τους 15000 τόνους σύμμικτων απορριμμάτων μαζί με τη μεταφορά ξεπερνά κατά πολύ σύμφωνα με τους μετριότερους υπολογισμούς το ποσό των 2.500.000 ευρώ
Ο χρόνος αποκομιδής των υπολογιζόμενων 8000 τόνων που βρίσκονται σήμερα διάσπαρτοι στην Αιγιάλεια και στη χωματερή που δημιούργησε ο Δήμαρχος στο νησί Τεμένης, υπολογιζόμενου του όγκου που θα δέχεται καθημερινά η Κοζάνη (80-100 τόνους), ξεπερνά τους 4 μήνες χωρίς να υπολογίζουμε ότι στο διάστημα του 4μήνου θα έχουμε πρόσθετη παραγωγή τουλάχιστον άλλων 5.000 τόνων.
Χρήματα στο Δήμο δεν υπάρχουν καθόλου τα δε 600.000 που ο Δήμαρχος λέει ότι εξασφάλισε μέσω αλλαγής κωδικών δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα εγκριθούν. Ακόμα όμως και να εγκριθούν δεν καλύπτουν παρά ένα ελάχιστο μέρος του συνολικού κόστους. Επίσης σύμφωνα με τελευταίες δημοσιογραφικές πληροφορίες ο επίτροπος δεν εγκρίνει το σπάσιμο της συνολικής εργολαβίας των 15.000 τόνων. Βέβαια μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν υπάρχουν τα χρήματα ούτε για τους 8.000 τόνους, ούτε ακόμα και για 4.000 τόνους.
Από τον στόλο των περίπου 25 απορριμματοφόρων του Δήμου Αιγιάλειας είναι ζήτημα αν την 1ηΣεπτέμβρη λειτουργούν 2 με 3 λόγω βλαβών.
Όλοι αφήνουν ανοικτά τα δεδομένα για χρησιμοποίηση της Παπανικολού ή και της Αιγείρας ακόμα, είτε πολύ σύντομα, είτε μετά από τη συγκρότηση του ΦΟΔΣΑ (Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων)
Από όλα τα παραπάνω όλοι καταλαβαίνουν ότι το αδιέξοδο εξακολουθεί πιο οξυμένο.
Οι Αιγιαλείς όλα αυτά τα χρόνια ανέθεταν σε διαφορετικές κάθε φορά εκλεγμένες Δημοτικές αρχές την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο κόμπος όμως έφτασε στο χτένι και κανένας σχεδιασμός δεν έχει προχωρήσει.
Σαν συντονιστικό αφενός θα επιδιώξουμε ακόμη επαφές και συναντήσεις με τους βουλευτές του νομού και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου να ασκήσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση για την εξεύρεση λύσης, αφετέρου επειδή η Αιγιάλεια βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη λόγω της κακής διαχείρισης ξεκινώντας από το Δήμο Αιγιάλειας και ακολούθως την περιφέρεια και τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, θα απαιτήσουμε έκτακτη οικονομική επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και μεσοπρόθεσμη κατανόηση και εξυπηρέτηση στη μεταφορά των απορριμμάτων, μέχρι επιτέλους με ίδιες δυνάμεις καταφέρουμε να διαχειριστούμε τα του οίκου μας.
Η στήριξή μας για την εξεύρεση λύσης θα είναι δεδομένη στην κατεύθυνση μείωσης του όγκου των απορριμμάτων, στην μη οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων της Αιγιάλειας, σε όλες εκείνες τις αποφάσεις που λαμβάνοντας υπόψη τη νομιμότητα, την διαφύλαξη του περιβάλλοντος και την προάσπιση της δημόσιας υγείας στοχεύουν σε μια Αιγιάλεια υπόδειγμα διαχείρισης και σε λύσεις που θα αξιοποιούν κατά κύριο λόγο το προσωπικό και το τεχνικό και μηχανολογικό εξοπλισμό του Δήμου Αιγιάλειας.
Σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για να καλέσουμε τα μέλη των συλλόγων μας και των φορέων τους οποίους εκπροσωπούμε για μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις.
Αίγιο 2.8.19
Για το Συντονιστικό των Συλλόγων και Φορέων της Αιγιάλειας για τη διαχείριση των απορριμμάτων
Γεωργόπουλος Παναγιώτης Πρόεδρος Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αιγίου
Ζήσης Γιώργος Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιγιάλειας
Κοίλιας Σωτήρης Εκπρόσωπος, Μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου
Μαστραπά Θεοδώρα Πρόεδρος Εκπαιδευτικών Β’ ΕΛΜΕ Αχαϊας
Μπέσκος Γεώργιος Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου
Παπαγεωργίου Δημήτρης Πρόεδρος περιβαλλοντικής οργάνωσης ‘ΙΡΙΔΑ’
Σακελλαρόπουλος Γεώργιος Πρόεδρος Συλλόγου Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας
Σκανδάμη Αθηνά Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιάλειας
Ταξιαρχόπουλος Σωτήρης Πρόεδρος Μηχανικών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων