Την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο των εσπερινών ομιλιών στο Κέντρο Νεότητας «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, η ομιλία του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Φιλαρέτου Θεοδωρακόπουλου, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, με θέμα: «Από τις Λαύρες της ερήμου, στη Λαύρα των Καλαβρύτων και η άσκησις στην ζωή μας».
Στον μεστό θεολογικό του λόγο ο ομιλητής, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Η πνευματική άσκηση είναι το καλύτερο εργαλείο για την ανόρθωση της ψυχής και τη σωστή σχέση της με το σώμα, όπως αποδεικνύει η ζωή των Αγίων Πατέρων, τη μνήμη των οποίων εορτάζει η Εκκλησία μας κατά τον μήνα Ιανουάριο. Αρχηγός της μοναστικής ζωής είναι ο Ίδιος ο Κύριός μας, ενώ οι μιμητές Του άρχισαν, μέσα στις ερήμους, να αγωνίζονται να γίνουν επίγειοι Άγγελοι. Πρώτος πραγματικός ηγέτης της ερήμου υπήρξε ο Μέγας Αντώνιος, σύντομα όμως διαμορφώθηκε το πρώτο κοινοβιακό σύστημα από τον Όσιο Παχώμιο και ο Μέγας Βασίλειος ήταν αυτός που έδωσε την τελική του μορφή, συνιστώντας τη συγκέντρωση των μοναχών σε οργανωμένες ομάδες σύμφωνα με την κοινωνική φύση των ανθρώπων. Μεγάλα μοναστικά κέντρα συναντάμε και αργότερα τον 9ο και 10ο αιώνα σε διάφορα μέρη της Βυζαντινής επικράτειας, όπως η Ιστορική και Παλαίφατος Μονή της Αγίας Λαύρας, που ιδρύθηκε το 961 μ. Χ. από τον Μοναχό Ευγένιο. Ύστερα από μακροχρόνιες επιδρομές, λεηλασίες, καταστροφές και πυρκαγιές κατάφερε να διαφυλάξει μέσα στους αιώνες το Ιστορικό Λάβαρο της Επαναστάσεως και την Κάρα του Οσίου Αλεξίου του Ανθρώπου του Θεού. Όμως η Αγία Λαύρα των Καλαβρύτων, εκτός από θεματοφύλακας της Ιστορίας, παρέδωσε στην Εκκλησία άγιες μορφές, όπως τον Όσιο Αθανάσιο τον Χαμακιώτη και τον Γέροντα Ευσέβιο Γιαννακάκη. Ωστόσο, η πνευματική άσκηση ως τρόπος ζωής δεν αφορά μόνο τους μοναχούς, αλλά όλους τους ανθρώπους, οι οποίοι πρέπει να επιδιώκουμε την ευσέβεια, κατά την προτροπή του Αποστόλου των Εθνών Παύλου «γύμναζε δέ σεαυτόν πρός εὐσέβειαν» (Α΄ Τιμ. 4,7)».
Ο ομιλητής, αφού ανέπτυξε τους τρόπους με τους οποίους δύναται ο σύγχρονος άνθρωπος να βιώσει την πνευματική άσκηση στην καθημερινότητά του, κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «καλούμαστε, λοιπόν, να αντιγράψουμε τη ζωή των Αγίων της Εκκλησίας μας, ώστε η ζωή μας να αρέσει στον Αναστάντα Κύριό μας!».
Στη συνέχεια, ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, αφού ευχαρίστησε θερμά τον ομιλητή για τον εμπεριστατωμένο πνευματικό του λόγο, προέτρεψε πατρικά, στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, όπου απομειώνονται οι παραδοσιακές αξίες και οι θεσμοί, εμείς με την προσευχή, τη συμμετοχή μας στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας, μένοντας σταθεροί στην πίστη μας στον Χριστό και την ορθόδοξη παράδοσή μας, να ασκηθούμε και να αντισταθούμε στις προκλήσεις της εποχής.