Σε σημαντικές αυτοδιοικητικές εξαγγελίες – ανατροπές στη χωροταξική διάρθρωση των νησιωτικών Δήμων, προχώρησε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών κατά την τοποθέτησή του στο 14οΠεριφερειακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου.
Η υλοποίηση των συγκεκριμένων υποσχέσεων τοποθετήθηκαν από τον Υπουργό “στο φθινόπωρο” του 2018, γεγονός που ανατρέπει τον μέχρι σήμερα γνωστό μεταρρυθμιστικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την Τ.Α. Ειδικότερα, ενώ είχε εξαγγελθεί ο “Κλεισθένης 1” (το ν/σ που ήδη δόθηκε σε διαβούλευση 27/4) και “Κλεισθένης 2” (μετά την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης), τώρα ανέκυψε και ενδιάμεσο στάδιο, ένας Κλεισθένης που προφανώς δεν μένει κάποιο άλλο Νούμερο να ονομαστεί παρά το 1,5.
Ο Υπουργός σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι οι Δήμοι που θα σπάσουν “δεν ξεπερνούν τον αριθμό των 10”, σε άλλα όμως άφησε το νούμερο ανοιχτό, κάνοντας λόγο για “μια σειρά τέτοιων περιπτώσεων” και για “οποιοσδήποτε αριθμό που μπορεί να προκύψει” από σχετική μελέτη.
Δείτε αυτολεξεί τι ακριβώς είπε ο κ. Σκουρλέτης:
« … Αναφέρομαι στη ανάγκη, η οποία είναι πασιφανής, ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ μεγάλους νησιωτικούς Δήμους να ξεφύγουμε από τον κανόνα το “ένα νησί ένας Δήμος”. Και παρόλο ότι δεν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου στο συγκεκριμένο ν/σ να υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά που σχετίζεται με το χωροταξικό. Και αν θα θέλαμε να κάναμε αυτή τη συζήτηση θα προϋπέθετε ότι θα είχαμε και τα αντίστοιχα μέσα να στηρίξουμε την επαναδιαμόρφωση ενός νέου αυτοδιοικητικού χάρτη, ο οποίος θα σήμαινε σε πάρα πολλές περιπτώσεις, και όχι μόνο σε κάποια νησιά, να σπάσουνε οι Δήμοι, αλλά αυτό θα σήμαινε την ανάγκη για περισσότερο προσωπικό, περισσότερους πόρους, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Το θέμα είναι να δημιουργήσεις δομές που να μπορείς να τις στηρίξεις και όχι να μοιράσεις τα υπάρχοντα προβλήματα, να δημιουργήσεις νέες προβληματικές καταστάσεις.
ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ νομίζω ότι ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΟ να υπάρχει ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ σε αυτόν τον κανόνα ότι δεν αγγίζουμε το ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ σε περιπτώσεις ΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ.
Και της ΚΕΡΚΥΡΑΣ.
Και της ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ.
Ενδεχομένως και για τη ΧΙΟ.
Αλλά μιλάμε για περιπτώσεις οι οποίες ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ τον αριθμό των ΔΕΚΑ στην Ελλάδα.
Βεβαίως αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει στο πόδι. Διότι ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΑΡΙΘΜΟΣ που ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ πρέπει να βασίζεται σε μία εμπεριστατωμένη μελέτη και σε μία βιώσιμη πρόταση για το τι θα αντικαταστήσει το σημερινό ενιαίο Δήμο. Ποιες οικονομικές προϋποθέσεις πρέπει να υπάρχουν, σε προσωπικό, τι θα γίνει με τα χρέη αν έχει χρέη ο Δήμος, πως θα μοιραστούν, τι θα γίνει με τα μηχανήματα. Δεν θα είναι ρύθμιση στο ν/σ το σημερινό.
Αυτού του είδους τις αλλαγές σκοπεύουμε να τις κάνουμεΜΕΣΑ ΣΤΟ 2018 ΣΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ όπου θα υπάρξουν αυτές οι χωροταξικές περιορισμένες αλλαγές ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΤΕΤΟΙΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ »
http://www.airetos.gr/kainoyries-eksaggelies-skoyrleti-–-erxetai-o-kleisthenis-15.aspx