– Μήνυμα για την 200η Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821»
Με την προβλεπόμενη λαμπρότητα τιμήθηκε στο Αίγιο η 200η επέτειος από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, την Πέμπτη 25 Μαρτίου, υπό τους περιορισμούς που έχουν τεθεί από την πολιτεία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το πρωί τελέστηκε η καθιερωμένη Θεία Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης και μετά το πέρας της, ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος ανάγνωσε το δικό του μήνυμα για την μεγάλη Εθνεγερσία, που όπως σημείωσε «αποτελεί ένα από τα φωτεινότερα ορόσημα της παγκόσμιας ιστορίας και γεγονός οικουμενικού χαρακτήρα». Αναφέρθηκε, δε, ειδικά στην ξεχωριστή συμβολή της Βοστίτσας και της περιοχής της Αιγιάλειας στον μεγάλο αγώνα, ενώ από το μήνυμά του δεν έλειψε η αναφορά στον Μακρυγιάννη και στο κάλεσμά του για εθνική ομόνοια.
Το μήνυμα του δημάρχου έχει ως εξής:
«Όπως κάθε χρόνο τιμούμε και γιορτάζουμε ως χριστιανοί τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, το χαρμόσυνο άγγελμα της έλευσης του Θεανθρώπου για τη λύτρωση των ανθρώπων από το σκοτάδι του θανάτου και της αμαρτίας, καθώς και την απαρχή της απελευθέρωσης του έθνους μας για τη λύτρωση του από τη μακρόχρονη τουρκική σκλαβιά.
Η Μεγάλη Εθνεγερσία αποτελεί ένα από τα φωτεινότερα ορόσημα της παγκόσμιας ιστορίας, γεγονός οικουμενικού χαρακτήρα, γιατί απέδειξε πως η θέληση, η αγωνιστικότητα και η ενότητα των λίγων μπορούν να κάνουν το αδύνατο δυνατό, πέρα από κάθε λογική και αριθμητική υπεροχή, όταν στοχεύουν υπεράνω φιλοδοξιών σε συνθήκες ανάγκης.
Οι Έλληνες διατήρησαν άφθαρτα τα εθνικά ιδεώδη, την εθνική συνείδηση ,την ταυτότητα και τη θρησκεία τους, χάρη στη συμβολή της Εκκλησίας -κιβωτού του έθνους μας- με άσβεστη τη φλόγα της λευτεριάς, παρά τα παιδομαζώματα, τους εξισλαμισμούς και την εξευτελιστική καταπίεση. Έτσι, μετά από μακραίωνη καρτερία ωρίμασαν οι συνθήκες όχι μόνο για την εκδήλωση της Επανάστασης αλλά και για την επιτυχία της.
Οι απόγονοι των Μαραθονομάχων και Σαλαμινομάχων, εμφορούμενοι από τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό και από την ασφάλεια της πολύ καλής προετοιμασίας από το προεπαναστατικό έργο του Ρήγα Φερραίου, του Κοσμά του Αιτωλού, του Αδαμάντιου Κοραή και την προπαρασκευαστική δράση των Φιλικών, αδιαφόρησαν για τη γνώμη των ισχυρών και ξεκίνησαν με πίστη και προσήλωση στον Αγώνα. Επέλεξαν ΄΄καλύτερα μια ώρας ελεύθερης ζωής, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή΄΄, δικαιωμένοι από το κύμα φιλελληνισμού που ακολούθησε, γιατί φάνηκε ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, αφού ΄΄εκεί που όλα τα’σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά΄΄ αντηχούσε το ΄΄λευτεριά ή θάνατος΄΄ υπενθυμίζοντας πως ο ηρωισμός -παράτολμος πολλές φορές- και το φιλελεύθερο πνεύμα είναι διαχρονικά χαρακτηριστικά της φυλής μας.
Και όταν ο αγώνας κινδύνεψε, όχι από τον υπέρτερο αριθμητικά εχθρό αλλά από ΄΄τη διχόνοια τη δολερή΄΄, ο Μακρυγιάννης αναφωνεί:
΄΄Τούτη την πατρίδα την έχουμε όλοι μαζί,
το λοιπόν δουλέψαμε όλοι μαζί
να την φυλάξομεν και μαζί.
Είμαστε εις το εμείς και όχι εις το εγώ΄΄
Ιδιαίτερος σταθμός φέτος, που συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από τον ξεσηκωμό, εν μέσω επίσης των ιδιαίτερων συνθηκών της υγειονομικής λαίλαπας, γιορτάζουμε και είμαστε υπερήφανοι για τα ηρωικά επιτεύγματα των προγόνων μας σε όλη την Ελλάδα.
Όμως και εμείς οι Αιγιαλείς έχουμε κάθε λόγο να θυμόμαστε και να είμαστε από τους πρώτους στους εορτασμούς για την ένδοξη Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Γιατί εδώ αποφασίστηκε η αρχή του Αγώνα, στη Συνέλευση της Βοστίτσας, γιατί εδώ έπεσε η πρώτη τουφεκιά στο Αγρίδι, εδώ υψώθηκε η πρώτη σημαία του Αγώνα, η σημαία του Ανδρέα Λόντου και γιατί η περιοχή μας, η Βοστίτσα, είναι η πρώτη πόλις από την οποία έφυγαν έντρομοι οι Τούρκοι, κατά τους ιστορικούς.
Συχνά και δικαιολογημένα ανατρέχουμε στις ένδοξες στιγμές της Ιστορίας μας για να εμπνευστούμε και να παραδειγματιστούμε.
Η σοφία που αποκτιέται από κάθε ιστορικό γεγονός, είναι φάρος για τις επόμενες γενιές. Η 25η Μαρτίου είναι μάθημα στοχασμού για το παρόν και σχεδιασμού για το ΜΕΛΛΟΝ, στάση ζωής που διαλέγουμε να ζήσουμε, γιατί ΄΄θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία΄΄.
Ας δουλέψουμε με βάση τις διαχρονικές αξίες που μας κληρονόμησαν οι πρόγονοί μας, την αλήθεια και τη σύνεση, το θάρρος και την πίστη, την εργατικότητα και την αισιοδοξία, την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία, την υπέρβαση του ΕΓΩ, αυτά δηλαδή που δεν κατακτιούνται μόνο μια φορά και ας είμαστε όλο το χρόνο άξιοι της ελευθερίας που μας χάρισαν, με την ατομική και συλλογική ευθύνη οδηγό μας, με αγάπη για το συνάνθρωπο, πίστη και αγάπη για το τόπο μας, νοηματοδοτώντας με αυτές τον συνεχή αγώνα για πρόοδο.
Τιμή και δόξα στους αθάνατους νεκρούς του 1821.
Τιμή και ευγνωμοσύνη σε όσους πρόσφεραν στον τόπο μας
για την Αναγέννηση του Έθνους».
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώον, στον Δημοτικό Κήπο των Υψηλών Αλωνίων Αιγίου, από τους προσκεκλημένους αιρετούς και εκπροσώπους σωμάτων ασφαλείας, φορέων και συλλόγων της περιοχής.