Τα καρύδια είναι πολύ πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πολυφαινόλες, δύο ουσίες με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Για τις ανάγκες νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition Research, οι ερευνητές χώρισαν τις γυναίκες που είχαν μόλις υποβληθεί σε βιοψίες καρκίνου του μαστού σε δύο ομάδες.
Η μία ομάδα έπρεπε να καταναλώνει περίπου 57 γραμμάρια καρύδια ημερησίως για δύο εβδομάδες, ενώ η άλλη όχι. Σε επόμενη φάση, όταν επαναλήφθηκαν οι βιοψίες, οι ερευνητές ανακάλυψαν σημαντικές αλλαγές στην έκφραση του γονιδίου του όγκου στην ομάδα που κατανάλωνε καρύδια. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η κατανάλωση καρυδιών ενεργοποιεί τα μονοπάτια του γονιδίου που προάγουν την απόπτωση (ή θάνατο καρκινικών κυττάρων) και εμποδίζει τα μονοπάτια που οδηγούν στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
Οι ερευνητές δεν αναγνώρισαν μία συγκεκριμένη ένωση (ή ενώσεις) στα καρύδια που προκάλεσαν αυτό το αντικαρκινικό αποτέλεσμα, αλλά οι πολυφαινόλες μπορεί να σχετίζονται σημαντικά με αυτό.
Η βασική πολυφαινόλη στα καρύδια είναι μία ελλαγιταννίνη. Οι ελλαγιταννίνες παρέχουν γνωστά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη που μπορούν να προστατεύσουν από τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις και τις νευροεκφυλιστικές νόσους.
Πηγή: mindbodygreen.com