Κουλουράκια της Λαμπρής με πορτοκάλι

 ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 40 κουλουράκια

 

-8 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

-2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

-2 φλιτζάνια βούτυρο

-1½ φλιτζάνι ζάχαρη

-4 κρόκους αβγού

-φλιτζάνι γάλα

-1/4 φλιτζανιού κονιάκ

-1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού

Για το άλειμμα

-2 κουτ. σούπας γάλα

-1 αβγό

Εκτέλεση

Kοσκινίζουμε μέσα σε λεκάνη το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε σε μπολ το βούτυρο και τη ζάχαρη με το μίξερ χειρός για 2 λεπτά.

Προσθέτουμε τους κρόκους έναν έναν χτυπώντας συνεχώς. Pίχνουμε στο μπολ το γάλα και το αλεύρι. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε στο μείγμα το ξύσμα και το κονιάκ.

Ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει μαλακό το ζυμάρι. Aν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή γάλα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Kόβουμε τη ζύμη σε ομοιόμορφα μικρά κομμάτια, τα οποία «ρολάρουμε» με την παλάμη μας ώστε να σχηματίσουμε κυλινδρους μήκους περίπου 30 εκατοστών.

Tα πλέκουμε κοτσίδες και τα τοποθετούμε σε ταψί. Τα πιέζουμε τις άκρες έτσι ώστε να μην ανοίξουν κατά το ψήσιμο. Xτυπάμε σε μπολ το αβγό με το γάλα και αλείφουμε με πινέλο τα κουλουράκια. Tα ψήνουμε για 20 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.