Την π. Κυριακή το πρωί παρουσιάστηκε στο Ενοριακό Κέντρο Τέμενης το βιβλίο με τίτλο: «Ο Αη-Γιώργης της Τέμενης» (Το μονύδριο της Συνέλευσης) από τις συγγραφείς Βάνα Μπεντεβή και Χρύσα Δημητρίου και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Τέμενης (π. Πέτρος Αθανασόπουλος πρόεδρος, Αλέξιος Κατσούρας ταμίας, Μαρία Αγγελακοπούλου μέλος, Γεώργιος Λάγαρης μέλος, Ιωάννης Σωτηρόπουλος μέλος).
Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Αλέκος Κατσούρας, ο οποίος ευχαρίστησε όσους βοήθησαν για την έκδοση του βιβλίου, τονίζοντας ότι στην Τέμενη «ο Παλιός Αη-Γιώργης» είναι ένα μοναστηριακό κτίσμα που χρονολογείται από τα μέσα του 16ου αιώνα και καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να το αναδείξουμε, αφού ο Αη-Γιώργης συνδέεται άμεσα με το μεγάλο γεγονός της Νεότερης Ιστορίας που είναι η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας (26-30 Ιανουαρίου 1821).»
Όπως αναφέρει το εκκλησιαστικό συμβούλιο στην εισαγωγή του βιβλίου «Η Συνέλευση συνήλθε σε πέντε συνεδριάσεις στα αρχοντικά του Ανδρέα Λόντου, του Παναγιώτη Δεσποτόπουλου, αλλά και “στη Μονή του Αγίου Γεωργίου κοντά στο Αίγιο” κατά σημαντικές ιστορικές πηγές. Και από όλους τους “Αη Γιώργηδες” που ”διεκδικούν” τη Συνέλευση, ο δικός μας Αη-Γιώργης ”συγκεντρώνει” τις περισσότερες πιθα
ΧΡΥΣΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: «Το μονύδριο προσδιορίζεται στιςαρχές του 16ου αι.»
Κατόπιν η κ. Χρύσα Δημητρίου αναφέρθηκε κυρίως στον αρχιτεκτονικό και ναοδομικό χαρακτήρα του μονυδρίου, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «το μονύδριο του Αγίου Γεωργίου ή διαφορετικά ο παλαιός ιερός ναός Αγίου Γεωργίου βρίσκεται κτισμένος στο κέντρο του χωριού Τέμενη, σχεδόν απέναντι από τον καινούργιο ναό, στην κορυφή των περίπου 100 στρεμμάτων που αποτελούσαν ιδιοκτησία των Λονταίων. Πρόκειται για κτίσμα που η ανέγερσή του με βάση την τοιχοδομία του, προσδιορίζεται στις αρχές του 16ου αι. ».
ΒΑΝΑ ΜΠΕΝΤΕΒΗ: «Ως ερευνήτρια -ιστορικός μελετώ χρόνια το ιστορικό αυτό γεγονός και έχω βγάλει τα δικά μου συμπεράσματα»
Ακολούθως η κ. Βάνα Μπεντεβή αναφέρθηκε στην μεγάλη της έρευνα, ως ερευνήτρια – ιστορικός και σε όλα τα στοιχεία που μελέτησε, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στην προσπάθεια για την καθιέρωση της εορτής της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας και μεταξύ άλλων ανέφερε:
– «Η συγγραφή του βιβλίου αυτού έγινε μετά από συλλογή πολλών στοιχείων και πηγών με σεβαμό πάντοτε στους ιστορικούς που αναφέρθηκαν στους τόπους των συνεδριάσεων της Μυστικής Συνέλευσης. Παρότι πολλοί με «πολεμούν» θέλω να αναφέρω ότι μιλούν χωρίς να είναι ιστορικοί και χωρίς στοιχεία τεκμηριωμένα, ενώ αντίθετα εγώ έχω κάνει χρόνια μελέτες και έρευνες και υπάρχουν στοιχεία αδιάψευστα.
Στα πλαίσια αυτής της έρευνας εντάσσεται και η «αναζήτηση» του Αγίου Γεωργίου, όπου κατά τον « μέγιστο» των ιστορικών της Ελληνικής Επανάστασης Κωνσταντίνο Παπαρρηγόπουλο, συνήλθε η Συνέλευση. Από τις πέντε συνολικά συνεδριάσεις, η μία-η πρώτη-έγινε στο αρχοντικό του Λόντου, όπως μας αναφέρει ο αυτόπτης σύνεδρος Αμβρόσιος Φραντζής.Και τη δεχόμαστε.Αλλά σε ποιο ακριβώς σπίτι του Λόντου;Μετά έχουμε την πληροφορία του Α.Χαραλάμπη, που μας πληροφορεί ότι έγινε στο αρχοντικό του Π.Δεσποτόπουλου. Αλλά και εδώ διατυπώνονται ερωτηματικά, καθώς η πηγή της πληροφορίας είναι επιστολή-ανάμνηση,γραφείσα το 1888,δηλ.67 χρόνια μετά(!),και το αρχοντικό ήταν εκεί,που έχει τοποθετηθεί η σχετική επιγραφή.Και η τρίτη πληροφορία περί του Αγ.Γεωργίου είναι αυτή του Κ. Παπαρρηγόπουλου.
Και δεν μπορούμε, παρά να δεχτούμε και τις τρεις πληροφορίες ως αληθινές και έγκυρες.Και οι δύο έχουν «ταυτοποιηθεί».Μένει η του Αγίου Γεωργίου. Σ’ αυτήν την πληροφορία δεν μπόρεσαν να δώσουν τελικές απαντήσεις,όσοι ασχολήθηκαν με το γεγονός της Συνέλευσης, γιατί, πράγματι, δεν είχαν στα χέρια τους κανένα άλλο στοιχείο,πλην της πληροφορίας του Παπαρρηγόπουλου: «…συνελθόντες εν τη μονή του Αγίου Γεωργίου περί το Αίγιο». Μένει λοιπόν ο ερευνητής,ο ιστορικός: α) να αναγνώσει καλά τη συγκεκριμένη πληροφορία, β)να κρίνει κατά πόσο είναι έγκυρη, γ) να εντάξει το γεγονός της πληροφορίας στο γενικότερο ιδεολογικό και πραγματικό περιβάλλον της εποχής του, δ) να το συσχετίσει με άλλα όμοια γεγονότα και ε) να προβεί στα δικά του συμπεράσματα».
π. Ιωακείμ Βενιανάκης:«Εύχομαι το βιβλίο αυτό να το διαβάσουν όλα τα Αιγιωτόπουλα για να νιώσουν περήφανα για τους προγόνους τους”
Ο εκπρόσωπος του πρώην Σεβασμιωτάτου κ. Αμβροσίου, πρωτοσύγκελος κ. Ιερώνυμος μεταξύ άλλων τόνισε:
– «Θέλω να απευθύνω πολλά συγχαρητήρια στην κ. Μπεντεβή και στην κ. Δημητρίου που ανέδειξαν το ιστορικό αυτό το γεγονός μέσα από το αντικείμενό της η κάθε μία. Πράγματι ο ‘Αγιος Γεώργιος Τεμένης ήταν ένα από τα σημεία που οι πρόγονοί μας συνεδρίασαν και έλαβαν σημαντικές αποφάσεις για το Γένος. Πολλοί τότε είχαν εκφράσει τους ενδοιασμούς τους, αλλά ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και ο Παπαφλέσσας αναδείχτηκαν άξιοι της πατρίδας μας και έδιωξαν τον κάθε ενδοιασμό. Εύχομαι το βιβλίο αυτό να το διαβάσουν όλα τα Αιγιωτόπουλα για να νιώσουν περήφανα για τους προγόνους. Εύχομαι να βρει αποδοχή το γεγονός αυτό σε μια εποχή που απαξιώνονται τα πάντα».
ΧΟΡΗΓΙΑ – ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Το βιβλίο επιμελήθηκε η κ. Βάνα Μπεντεβή, το εξώφυλλο ο κ. Κατσούρας και το βιβλίο σελιδοποιήθηκε και εκτυπώθηκε στο τυπογραφείο Αιγίου Ευφροσύνης και Μαρίας Στιβαχτοπούλου στο Αίγιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλίο κυκλοφορεί χάρη στην ευγενική χορηγία του κ. Βασιλείου Σπηλιόπουλου εις μνήμην Κυριάκου και Μαίρης Σπηλιοπούλου και Γεωργίου Μέρμηγκα, με την κ. Ελένη Σωτηρόπουλου βαθύτατα συγκινημένη να εκπροσωπεί το δωρητή τονίζοντας ότι το όλο εγχείρημα και η συγγραφή του βιβλίου πρέπει να αποτελέσει παρακαταθήκη για τον τόπο μας.
ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. κ. Φωτήλας, η κ. Λιάνα Ζεϊμπέκη εκ μέρους του τ. Υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπή, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Νίκος Καραΐσκος, η εκπρόσωπος του Δημάρχου κ. Μαρία Γιδά, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δημήτρης Καλαμίδας, ο τ. Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Περικλής Παπαγιαννακόπουλος, αρχηγοί δημοτικών παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι και αρκετοί κάτοικοι.
ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ
Απόσπασμα από την έντυπη έκδοση “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ” Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019
Δεν έχει επιλεχθεί συλλογή ή η συλλογή έχει διαγραφεί