Ωμές ή βραστές- κατά το δυνατόν λιγότερο για να μην χάνουν τα πολύτιμα συστατικά τους- οι καλοκαιρινές σαλάτες πολύχρωμες και γευστικές είναι η ιδανική διατροφική επιλογή. Τα λαχανικά της εποχής έχουν αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες και μας βοηθούν να διατηρήσουμε το ιδανικό μας βάρος. Αρκεί βέβαια να τα πλένουμε σχολαστικά…
Ντομάτα: Αν και από βοτανολογική άποψη η ντομάτα θεωρείται φρούτο και όχι λαχανικό κατέχει περίοπτη θέση στη χωριάτικη σαλάτα: είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών (Α, C και Ε) αλλά και καλίου, μαγγανίου, μαγνησίου, φωσφόρου και λυκοπένιου. Το λυκοπένιο είναι μία από τις ισχυρότερες αντιοξειδωτικές ουσίες, με δράση διπλάσια από αυτή του β-καροτενίου: θεωρείται από τους καλύτερους σαρωτές ελεύθερων ριζών και προσφέρει υψηλή προστασία στα κύτταρα από οξειδωτικές βλάβες. Ο οργανισμός δεν παράγει λυκοπένιο, οπότε πρέπει να καταναλώνουμε τροφές που το περιέχουν για να ωφεληθούμε από τις σημαντικές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.
Αγγούρι: η δροσερή επιλογή για τις καλοκαιρινές λιγούρες! Προσφέρει μεταξύ άλλων, βιταμίνες C, Β1, Β2, Β3, Β5, ασβέστιο, πρωτεΐνη, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο αλλά και πυρίτιο. Ενδείκνυται για κρύα ορεκτικά και είναι βασικό συστατικό για το τζατζίκι.
Μαρούλι: με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα. Περιέχει σημαντικές ποσότητες καροτενοειδών (α- και β-καροτένιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, χλωροφύλλη) που συσχετίζονται με μειωμένα επεισόδια καρκίνων πνεύμονα, μαστού, τραχήλου, δέρματος και στομάχου. Το μαγγάνιο που περιέχει βοηθά στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού ενώ το χρώμιό του προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις. Το φυλλικό οξύ που περιέχει συμβάλλει στην υγεία των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου.
Iceberg: είδος μαρουλιού με μικρότερη όμως θρεπτική αξία από το μαρούλι και ελάχιστη θερμιδική αξία.
Πιπεριά: γλυκιά ή καυτερή και σε ποικιλία χρωμάτων, αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C.
Κολοκυθάκι: εξαιρετική πηγή χαλκού και μαγγανίου, πλούσια σε μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, βιταμίνες A, B12 και C και διαιτητικές ίνες. Χαμηλό σε λιπαρά, βοηθά στην πρόληψη καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.
Μελιτζάνα: περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ και μαγνήσιο.
Πράσινο φασολάκι: το καλοκαίρι είναι η εποχή τους και μας θωρακίζουν με βιταμίνες Α, Β, C, Κ αλλά και μαγγάνιο, φυλλικό οξύ και σίδηρο ενώ έχουν λίγες θερμίδες. Συνοδεύουν κρέας και ψάρι και είναι εξίσου ωφέλιμα στον ατμό, ή βραστά, ως σαλάτα.
Χόρτα (αντίδια, λαχανίδα, βλίτα, τσουκνίδα κ.ά.): ενισχύουν το ανοσοποιητικό, πεπτικό και νευρικό σύστημα, ωφελούν στην οστεοπόρωση, μειώνουν τον κίνδυνο αθηρωματικής βλάβης και βοηθούν στη θεραπεία ακμής και χρόνιων δερματίτιδων. Με διουρητικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες, συμβάλλουν στην πρόληψη μορφών καρκίνου ενώ περιέχουν βιταμίνη Α, Β, C, Ε, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, φώσφορο, μαγνήσιο, αντιοξειδωτικά και ω3 λιπαρά οξέα.
Μπάμιες: προσφέρουν βιταμίνες, φυλλικό οξύ και μέταλλα.
Ρόκα: πλούσια σε αντιοξειδωτικά με αντικαρκινική δράση. Τα στοιχεία που την κάνουν πικρή συντελούν στην αντιμετώπιση των επιβλαβών οιστρογόνων καταπολεμώντας μορφές καρκίνου (προστάτη μαστού, τραχήλου της μήτρας, παχέος εντέρου και των ωοθηκών). Η υψηλή περιεκτικότητά της σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθά στη καλή λειτουργία νευρικού συστήματος και μεταβολισμού ενώ η βιταμίνη C που περιέχει συμβάλλει στο σχηματισμό του κολλαγόνου που βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Σπανάκι: πηγή βιταμίνης Κ και Α, που βοηθούν την υγεία των ματιών και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Περιέχει φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνες Ε και C, φώσφορο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο. Μειονέκτημά του η υψηλή περιεκτικότητα του σε οξαλικά οξέα που εμποδίζουν την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών ενώ μπορεί να συμβάλλουν στο σχηματισμό νεφρόλιθων και κρυστάλλων ουρικού οξέος.
Αρακάς: προσφέρει πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, αδιάλυτες φυτικές ίνες- που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου- αλλά και διαλυτές, που μειώνουν τα επίπεδα LDL («κακής») χοληστερόλης. Με υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, βιταμίνες Κ και Α και πλούσιος σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες.