ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
«Υγειονομικές βόμβες» και απειλή για τη δημόσια υγεία, «όπου επιβάλλεται να μπει άμεσα λουκέτο», χαρακτηρίζει τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων το ΚΕΕΛΠΝΟ. Καλεί δε την πολιτεία να προχωρήσει στην άμεση διακοπή της λειτουργίας αυτών των «κέντρων φιλοξενίας», όπως γλαφυρά τα χαρακτηρίζει, «για την προστασία πρώτα απ’ όλα της δημόσιας υγείας».
Το έγγραφο – φωτιά του ΚΕΕΛΠΝΟ προς τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εθνικής Άμυνας και Υγείας, συμπεριλαμβάνει η γνωμάτευση με τις τραγικές ελλείψεις και τις ανατριχιαστικές συνθήκες διαβίωσης που διαπίστωσαν οι ιατροί του ειδικού κλιμακίου του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά τη διάρκεια αυτοψίας σε 16 προσφυγικούς καταυλισμούς στην Κεντρική Μακεδονία, μεταξύ 4 και 8 Ιουλίου.
Στην έκθεση – κόλαφο αποτυπώνονται ένα προς ένα τα στοιχεία που καθιστούν επιτακτικό το κλείσιμο αυτών των δομών, για την προστασία της υγείας των 58.000 προσφύγων και μεταναστών που ζουν σε αυτά κάτω από απάνθρωπες συνθήκες αλλά και των κατοίκων των όμορων περιοχών.
Η γενικότερη εικόνα των προσφυγικών καταυλισμών, σύμφωνα με την έκθεση, κρίνεται ως «ιδιαιτέρως ανησυχητική».
Καταλογίζεται δε στην πολιτεία ότι για την επιλογή και χωροθέτηση των καταυλισμών δεν ζητήθηκε ούτε η «απλή γνώμη των υγειονομικών υπηρεσιών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση του ΚΕΕΛΠΟ.
Επιπλέον επισημαίνεται ότι η χρόνια κράτηση χιλιάδων ανθρώπων περιχαρακωμένων από τον αστικό ιστό, με επιβαρυμένες συνθήκες διαβίωσης, εγείρουν σοβαρούς κινδύνους όχι μόνο ως προς τη σωματική αλλά και την ψυχική τους υγεία.
Όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης, η στέγαση των προσφύγων γίνεται μέσα σε αποθήκες παλιών εργοστασίων, «χωρίς επαρκή εξαερισμό, με συσσώρευση απορριμμάτων και αποβλήτων, κακές συνθήκες υγιεινής, ανεπάρκεια στη χορήγηση πόσιμου νερού και κακή ποσότητα και ποιότητα φαγητού».
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα, όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, των παλιών βυρσοδεψίων Καραμανλή, που εν μία νυκτί μετατράπηκε σε «κέντρο φιλοξενίας» για τη μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών της Ειδομένης.
Στην έκθεση εκφράζεται ανοικτά η ανησυχία των επιστημόνων σχετικά με τους κινδύνους που επιφυλάσσει για την υγεία των ανθρώπων το «πόσιμο νερό που χρησιμοποιείται για πλύσιμο και στο χώμα του περιβάλλοντος χώρου, όπου διαπιστώθηκαν υψηλές πυκνότητες βαρέων μετάλλων».
Όσο για τη στέγη της παλιάς αποθήκης, που έχει μετατραπεί σε κατάλυμα για 565 ανθρώπους, είναι κατασκευασμένη από… πλάκες αμιάντου!
Κατόπιν όλων των ανωτέρω, ερωτάσθε:
Τι θα κάνετε ώστε να μην εκραγούν οι ανωτέρω «υγειονομικές βόμβες»;
Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος