Νωρίτερα καλούνται φέτος οι φορολογούμενοι να υποβάλουν τις δηλώσεις τους

Η ειδική εφαρμογή του Τaxis αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες και η πρώτη αλλαγή αφορά στα ζευγάρια που υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης – Ποιες οι αλλαγές ελεύθερους επαγγελματίες και ενοίκια.

Έτοιμα να συμπληρώσουν τη φορολογική τους δήλωση, η υποβολή της οποίας φέτος αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα, πρέπει να είναι πλέον νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, η ειδική εφαρμογή στο Taxis θα πρέπει να ανοίξει τις επόμενες ημέρες ώστε να γίνει γρήγορα η εκκαθάριση και να μη συμπέσουν χρονικά και γίνουν βουνό οι δόσεις για όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις τους επόμενους μήνες του έτους.

Οι φορολογούμενοι θα έχουν περιθώριο να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη δήλωση για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2015 μέχρι τις 30 Απριλίου, ενώ η καταβολή του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των δηλώσεων θα καταβληθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, τα τέλη Μαΐου, Ιουλίου και Σεπτεμβρίου του 2016 αντίστοιχα. Η πρώτη αλλαγή στο νέο έντυπο Ε1 αφορά στα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Τα ομόφυλα ζευγάρια θα πρέπει να επιλέξουν και να δηλώσουν στην Εφορία ποιος εκ των δύο είναι ο/η υπόχρεος ώστε να βεβαιώνεται σε αυτόν η είσπραξη ή επιστροφή του φόρου, όπως ισχύει έως τώρα για τον σύζυγο, σε περίπτωση κοινής δήλωσης με τη σύζυγο.

Οι υπόλοιπες αλλαγές σε σχέση με την περσινή φόρμα δήλωσης Ε1 εντοπίζονται στα εξής:

1. Κωδικός για αποδείξεις: Παραμένει, στον πίνακα 7 στην 4η σελίδα, ο κωδικός 049 στον οποίο τα προηγούμενα χρόνια οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ανέγραφαν τη συνολική αξία των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών που είχαν συγκεντρώσει προκειμένου να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ. Ο κωδικός 049 διατηρείται μεν στο έντυπο, αλλά το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι δεν θα ζητηθούν αποδείξεις και άρα αναμένεται να παραμείνει ανενεργός. Ωστόσο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ χωρίς αποδείξεις, όπως προβλέπει ο νέος Κώδικας Φορολογίας.

2. Ανείσπρακτα ενοίκια: Στον πίνακα 4Δ2, όπου δηλώνονται τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία, έχει προστεθεί ο κωδικός 125-126 για την αναγραφή των ανείσπρακτων ενοικίων ώστε τα ποσά αυτά να μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να τα αναγράψουν ξεχωριστά και να μη φορολογηθούν γι’ αυτά.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να μη φορολογηθούν φέτος τα ανείσπρακτα ενοίκια είναι έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος να έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων. Ωστόσο στο νέο έντυπο απαλείφθηκαν οι κωδικοί για τη δήλωση του Φόρου Υπεραξίας Ακινήτων, που έχει ανασταλεί έως τις 31/12/2016.

Ποιοι ​απαλλάσσονται από την υποβολή δήλωσης

​​

Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος πρέπει να υποβάλουν φέτος υποχρεωτικά όλοι όσοι έχουν κλείσει μέχρι και τις 31/12/2015 το 18ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον έχουν να δηλώσουν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Η υποβολή γίνεται υποχρεωτικά, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω Διαδικτύου, έως τις 30/4/2015.

Αυτό σημαίνει ότι δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης τα ενήλικα τέκνα (π.χ. φοιτητές κ.λπ.) που αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογουμένου, εφόσον το προηγούμενο έτος απέκτησαν έστω και 0,01 ευρώ εισόδημα (π.χ. από τόκους καταθέσεων)!

Από την υποχρέωση να υποβάλουν φορολογική δήλωση απαλλάσσονται μόνο όσοι φορολογούμενοι, αν και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δεν απέκτησαν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα κατά τη διάρκεια του 2015. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση όσοι το 2015 δεν είχαν καθόλου εισοδήματα, ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κ.λπ.), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια συγγενών ή φίλων.

Εκπλήξεις για επαγγελματίες

​​

Νέους κωδικούς αλλά και αρκετές αλλαγές κρύβουν τα φορολογικά έντυπα που θα κληθούν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά φέτος στο Taxisnet περίπου 1 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρήσεις και αγρότες, αλλά και 1,7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι φορολογούμενοι αυτοί, εκτός από τις αλλαγές στα φορολογικά έντυπα, θα βρεθούν αντιμέτωποι και με εκείνες που έχουν γίνει στο καθεστώς φορολόγησής τους.

Ειδικότερα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες με την εκκαθάριση της δήλωσής τους θα δουν την προκαταβολή φόρου εισοδήματος να είναι αυξημένη στο 75% από 55% που ήταν για τα εισοδήματα του 2014, ενώ για τα κέρδη που απέκτησαν το 2015 οι επιχειρήσεις θα φορολογηθούν με συντελεστή 29% από 26%.

Οι αλλαγές στα ενοίκια

Η βασικότερη αλλαγή στο έντυπο Ε2 όπου δηλώνονται τα εισοδήματα από ενοίκια φυσικού ή νομικού προσώπου είναι η στήλη 16, όπου θα πρέπει να δηλωθούν τα ανείσπρακτα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας.

Οι υπόλοιπες τροποποιήσεις που έγιναν στο έντυπο Ε2 είναι οι εξής:

■ Στήλη 13: Δηλώνεται το ακαθάριστο εισόδημα από την εκμίσθωση και την υπεκμίσθωση ακίνητης περιουσίας.

■ Στήλη 14: Δηλώνεται το εισόδημα από τη δωρεάν παραχώρηση ακίνητης περιουσίας.

■ Στήλη 15: Αναγράφεται το εισόδημα από την ιδιοχρησιμοποίηση ακίνητης περιουσίας.

■ Στήλη 16: Δηλώνονται τα ανείσπρακτα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας.

Ποιοι θα δουν φουσκωμένα εκκαθαριστικά

Με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά φόρου για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2015 σε σχέση με το 2014.

Ειδικότερα, φουσκωμένα εκκαθαριστικά θα δουν οι:

■ Ελεύθεροι επαγγελματίες: Θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος. Συγκεκριμένα, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος έχει αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2015 από το 55% στο 75%, ενώ για τα εισοδήματα του 2016 εκτοξεύεται στο 100%. Στους φορολογουμένους που θα επιβαρυνθούν περιλαμβάνονται και όσοι αμείβονται με μπλοκάκια.

■ Αγρότες: Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα πληρώσουν το 2016 με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων αυξάνεται από το 55% στο 75%.

■ Φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ: Τα φυσικά πρόσωπα που το 2015 απέκτησαν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο, εξαιτίας της αναδρομικής αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2015.