Απόγνωση προκαλεί στους διαβητικούς ο νέος “κόφτης” στις εργαστηριακές εξετάσεις.
Τις τελευταίες ημέρες, όλο και περισσότεροι διαβητικοί διαπιστώνουν πως ο θεράπων γιατρός τους αδυνατεί να τους συνταγογραφήσει, λόγω του πλαφόν, όλες τις απαιτούμενες εργαστηριακές εξετάσεις για την παρακολούθηση της πάθησης τους.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στην ειδικότητα των ενδοκρινολόγων, στην οποία ο θεράπων ιατρός δεν μπορεί να συνταγογραφήσει περισσότερες από έξι εργαστηριακές εξετάσεις (αιματολογικές, βιοχημικές, μικροβιολογικές).
Τα παραπάνω καταγγέλλει το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ)
Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, για τη σωστή παρακολούθηση του σακχαρώδη διαβήτη ο κάθε πάσχων θα πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχει: σάκχαρο, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, LDL, HDL, γλυκοζυλιωμένη, ουρία, κρεατινίνη, αλβουμίνη αίματος και ούρων, γενική ούρων, τρανσαμινάσες (SGOT, SGPT).
Το προεδρείο της Ομοσπονδίας τονίζει πως το νέο μέτρο θα λειτουργήσει περιοριστικά και το κάθε άτομο με σακχαρώδη διαβήτη.
Για να καλύψει τις απαιτήσεις της πάθησης για έλεγχο, θα πρέπει να απευθύνεται σε παραπάνω από έναν γιατρούς, με αποτέλεσμα την άνευ λόγου ταλαιπωρία του και οικονομική επιβάρυνσή του, χωρίς όμως κανένα περαιτέρω όφελος για το σύστημα Υγείας.
Εξαίρεση
Οι διαβητικοί απαιτούν την αύξηση του αριθμού των εργαστηριακών εξετάσεων ή την εξαίρεση του σακχαρώδη διαβήτη από το πλαφόν του ορίου συνταγογράφησης εξετάσεων από τους ειδικούς ιατρούς.
Το όφελος για το σύστημα Υγείας – σημειώνουν – θα προκύψει από τη σωστή παρακολούθηση της υγείας, μέσω των απαραίτητων εξετάσεων για τα άτομα με διαβήτη, που θα έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη διαχείριση της πάθησης και την πρόληψη των κοστοβόρων επιπλοκών της.