Ο πρώην Πρωθυπουργός και Βουλευτής Αχαΐας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Α. Παπανδρέου, επισκέφθηκε χθες το απόγευμα τα Καλάβρυτα, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο και Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, Θανάση Παπαδόπουλο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Λάκης Νησιώτης, αντάλλαξαν απόψεις για θέματα επικαιρότητας και συζήτησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο Δήμος Καλαβρύτων, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στα ζητήματα υποδομών, ανάπτυξης και δράσεων αγροτουρισμού καθώς ο Δήμαρχος Καλαβρύτων είναι και Πρόεδρος της ΑΧΑΪΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.
Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, επισήμανε τον πολύπλευρο ρόλο του Δήμου στη Δημοκρατία, αλλά και τον αναπτυξιακό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι Δήμοι, τονίζοντας ότι, το γεγονός αυτό καθιστά τους Δήμους τον ισχυρότερο παράγοντα, όχι μόνο για την αντιμετώπιση των αναγκών και των προβλημάτων των πολιτών σε κάθε τόπο, αλλά και καταλυτικό παράγοντα για την οικοδόμηση ενός καλύτερου και το κυριότερο διαφορετικού μέλλοντος.
Αυτός ο πολύπλευρος ρόλος των Δήμων, σε συνδυασμό με την δύσκολη οικονομική πραγματικότητα, αλλά και τον συγκεντρωτισμό του ελληνικού κράτους και την συνεχιζόμενη πελατειακή του πολιτική, προσδιορίζει μια αντίφαση, που πρέπει να την αντιμετωπίσουμε σε πρόσημο συμμετοχής, συνεργασίας, δημιουργίας και όχι παραίτησης.
Μια ακόμη αντίφαση, είναι αυτή που χαρακτηρίζει την Αχαϊα, τον τόπο μας, γιατί βιώνουμε σημαντικά οικονομικά και αναπτυξιακά προβλήματα, ενώ όλοι γνωρίζουμε τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου, το ανθρώπινο δυναμικό, τα πανεπιστήμια, το φυσικό πλούτο, την ιστορία, τις δυνατότητες ανάπτυξης και συνεργειών μεταξύ όλων των τομέων της οικονομίας αλλά και των πολύ μεγάλων κατακτήσεων της τεχνολογίας.
Όλα αυτά από μόνα τους αποτελούν ένα πρόβλημα προς αντιμετώπιση, αλλά αν τα βάλουμε όλα μαζί, σε ένα οραματικό αλλά και ρεαλιστικό σχέδιο, τα πράγματα γίνονται πολύ διαφορετικά και ελπιδοφόρα.
Τα τεράστια προβλήματα, μετατρέπονται σε μεγάλες ευκαιρίες.
Συνεργασία και σχέδιο, μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να καταστήσουν την Αχαΐα, παράδειγμα, πρότυπο για όλους.
Ο Θανάσης Παπαδόπουλος, τόσο ως Πρόεδρος της ΠΕΔ, όσο και ως Δήμαρχος Καλαβρύτων, αναφέρθηκε σε μια σειρά από ζητήματα ζωτικής σημασίας, μεταξύ των οποίων, τις πενιχρές χρηματοδοτήσεις των Δήμων και τις ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό, που φέρνει σε μειονεκτική θέση του Δήμους της Περιφέρειας, την ίδια ώρα που όλοι επισημαίνουν την ανάγκη εκσυγχρονισμού του δημόσιου τομέα. Αναφέρθηκε επίσης, στη ανάγκη διαμόρφωσης ενός στρατηγικού σχεδίου με τη στενή συνεργασία όλων των Δήμων και με στόχο την στήριξη των χωριών που ερημώνουν καθώς και στην ουσιαστική αξιοποίηση του προγράμματος ΕΣΠΑ 2021-2027. Επίσης, τόνισε την ανάγκη ορθής διαχείρισης του Περιβάλλοντος με τους φορείς προστασίας της περιοχής, ώστε να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη και αξιοποίηση του φυσικού πλούτου.
Για το Δήμο Καλαβρύτων, είπε ο Θανάσης Παπαδόπουλος, υπάρχουν πολλά και διαφορετικά προβλήματα, το μείζον ζήτημα της ερημοποίησης των χωριών, την ίδια ώρα που απαιτείται στήριξη του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής, η χρηματοδότηση υποδομών, όπως του οδικού άξονα Πούντας – Καλαβρύτων και η αναγκαιότητα ολοκλήρωσης της αναβάθμισης των υποδομών του Χιονοδρομικού Κέντρου. Σημαντική είπε, είναι ανάγκη παρεμβάσεων στη λειτουργία του Οδοντωτού, τονίζοντας την σημασία του στην τουριστική κίνηση.
Παράλληλα, ο Θανάσης Παπαδόπουλος, ανέδειξε τη σημαντική αναπτυξιακή δράση της “ΑΧΑΪΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.”, μια αναπτυξιακή εταιρεία στην Αχαΐα, που προάγει, υποβοηθά και υλοποιεί σε ολόκληρο το νομό αναπτυξιακές δραστηριότητες με έμφαση στον αγροτουρισμό.
Νωρίτερα, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, με κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής, στο οποίο συμμετείχαν ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Γραμματέας και Αναπληρωτής Γραμματέας του Τομέα Άμυνας, Θωμάς Χατζηαθανασίου και Παναγιώτης Μοσχολιός, ο Γραμματέας Αχαΐας, Γιώργος Αθανασόπουλος και άλλα στελέχη, επισκέφθηκαν το Αίγιο, όπου είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τον Δήμαρχο, Δημήτρη Καλογερόπουλο και στελέχη του Δήμου Αιγιαλείας, με το Σωματείο Εργαζομένων και τον Διευθυντή του εργοστασίου Αμυντικών Συστημάτων, με τον Πρόεδρο και στελέχη του Εργατικού Κέντρου και με τον Πρόεδρο και στελέχη της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών.
Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην ΕΑΣ, είπε μεταξύ άλλων:
Έχουμε μια διαδρομή πολλών ετών στην υπόθεση της αμυντικής βιομηχανίας. Αναφέρατε τους αγώνες που κάναμε. Αυτή είναι η παράταξη που ταυτίστηκε με την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Εδώ, στη Μεσόγειο, υπάρχουν προβλήματα. Η λογική μας ήταν προφανής, η ενίσχυση της αμυντικής μας ικανότητας για να μπορούμε να επιβάλλουμε με όρους δίκαιους την ειρήνη.
Ο στόχος ήταν η ανεξαρτησία μας από τρίτες χώρες, μακριά από την όποια υπονόμευση. Άρα, αφενός ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας, επομένως και της διαπραγματευτικής ισχύος και αφετέρου, ανάπτυξη με τις δικές μας δυνατότητες για την άμυνα.
Η αμυντική βιομηχανία, είναι κυρίαρχο αναπτυξιακό εργαλείο. Η τεχνολογική ανάπτυξη του Ισραήλ έρχεται και από την αμυντική βιομηχανία.
Βασικός πυλώνας για μια χώρα με ουσιαστική παρουσία στην οικονομία, η αμυντική βιομηχανία. Το πρώτο ζήτημα είναι, να έχει δημόσιο χαρακτήρα με συνεργασίες, ακόμη και διακρατικές και με διαφάνεια.
Τα εργασιακά σας ζητήματα είναι ένα θέμα που συμφωνούμε.
Παράλληλα η διαφάνεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση και στην άμυνα. Στην βουλή πρέπει να έρχονται οι προμήθειες. Μέσα στην κρίση όταν παλεύαμε με τα θηρία, διάφορες ηγεσίες άλλων κρατών που δήθεν ήθελαν να μας βοηθήσουν έλεγαν, αγοράστε οπλικά συστήματα. Όταν παραλάβαμε το 2009, λόγω της πελατειακής λογικής και των αντιλήψεων που ήθελαν λογιστικά παιχνίδια και στα αμυντικά κονδύλια, δηλαδή απάτες σε βάρος του λαού, αποδείχθηκε ότι, διπλασιάστηκε το χρέος της χώρας σε μόλις πέντε χρόνια χρόνια επί κυβερνήσεων ΝΔ. Αν αυτά δεν διορθωθούν, θα αντιμετωπίσουμε δυστυχώς πάλι τέτοια προβλήματα. Να συνεργαστούμε, λοιπόν, για να σχεδιάσουμε ένα διαφορετικό μέλλον για την πατρίδα.
Στη συνάντηση του κλιμακίου του Κινήματος Αλλαγής, με το Προεδρείο του Εργατικού Κέντρου, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου τόνισε:
Η εμπειρία μας πια, είναι πολύτιμη, αρκεί να μην την ξεχνάμε. Πληρώσαμε ως χώρα την κατασπατάληση του πλούτου του Ελληνικού λαού ακριβά, καθώς αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε σε δανεισμό με σκληρούς όρους.
Τώρα όμως, με τον covid, βλέπουμε ένα παγκόσμιο πρόβλημα, αλλά βλέπουμε και την ανισότητα και τις αδικίες σε όλες τις κοινωνίες. Οι κοινωνίες, δεν μπορούν να ζουν μόνο με δάνεια. Τα τελευταία χρόνια της κρίσης η ανισότητα μεγάλωσε, ο πλούτος συγκεντρώθηκε στα χέρια των ισχυρών.
Χρειάζεται πλέον, μια άλλη στρατηγική. Μια νέα κοινωνική συμφωνία που να διασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους, όχι απλά με ένα εγγυημένο εισόδημα, ούτε μόνο με έναν αξιοπρεπή μισθό, αλλά με τη διασφάλιση και όλων των βασικών δικαιωμάτων και υπηρεσιών, κάποιες από τις οποίες πάνε να τις ιδιωτικοποιήσουν, παρά το ότι είναι σημαντικές για την ισότιμη πρόσβαση όλων σε ποιοτικά αγαθά και υπηρεσίες. Θυμίζω την κακή διαχείριση και τη σπατάλη σε κρίσιμους τομείς, όπως της ασφάλισης ή του φαρμάκου, όπου καταφέραμε με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και με το παρατηρητήριο φαρμάκων, να μειώσουμε το κόστος κατά 3 δις Ευρώ κάθε χρόνο.
Χρειαζόμαστε έναν σωστό κράτος, με θεσμούς που να λειτουργούν δημοκρατικά και με δίκαιη φορολόγηση που θα υπηρετεί τον πολίτη.
Θα παλέψουμε μαζί ενάντια στην υπονόμευση της εργασίας και για να επαναφέρουμε βασικές προστασίες των εργασιακών δικαιωμάτων.