Ρυθμίσεις που διασφαλίζουν την κυβερνησιμότητα των δήμων και των Περιφερειών και άλλες διατάξεις που φέρνουν αλλαγές στον «Κλεισθένη» περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το διυπουργικό νομοσχέδιο που τέθηκε το βράδυ της Τρίτης σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή.
Το νομοσχέδιο που φέρει τον τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις των Υπουργείων Εσωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τουρισμού» θα συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής με τη διαδικασία του επείγοντος την προσεχή Δευτέρα και την Τρίτη, ενώ στην Ολομέλεια θα εισαχθεί προς ψήφιση την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη.
Μέσα στις επερχόμενες μεταβολές που συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο αφορά και στις τοπικές κοινότητες και πιο ειδικότερα, στο άρθρο 5 παράγραφος 5 περιπτώσεις δ και ε αίρεται η αποφασιστική αρμοδιότητα των Συμβουλίων της Κοινότητας για ποια έργα και δράσεις θα εκτελεστούν στην κοινότητα από το ποσοστό των κεντρικών αυτοτελών πόρων που προορίζονται για επενδυτικές ανάγκες του δήμου, που της αναλογούν σύμφωνα με την παρ. 4Α του άρθρου 259 του ν. 3852/2010 και γίνεται εισηγητική.
Τον προβληματισμό του εκφράζει ο επερχόμενος Πρόεδρος της κοινότητας Σελιανιτίκων Γιώργος Ρόζος για την αντικατάσταση της παραπάνω διάταξης και μάλιστα στην τοπική κοινότητα θα συζητηθεί το υπόψη θέμα, προκειμένου για την κατάθεση προτάσεων στη διαβούλευση.
«Το νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα διατάξεων για την τοπική αυτοδιοίκηση που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη άσκηση των τοπικών της υποθέσεων. Με την αφαίρεση της μοναδικής αυτής ουσιαστικής αρμοδιότητας από τα συμβούλια των κοινοτήτων, δυστυχώς, τίθεται εν αμφιβολία ο όποιος σχεδιασμός για την υλοποίηση έργων και δράσεων. Δέον είναι να συνεχίσει να ισχύει η αποφασιστική αρμοδιότητα των κοινοτήτων, καθώς αποτελεί βασικό εργαλείο έκφρασης της βούλησης της κοινότητας για τη διαχείριση θεμάτων τοπικής ανάπτυξης και καθημερινότητας» καταλήγει στη δήλωση του ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος.
Οι επικείμενες αλλαγές που επιφέρει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο έχουν προκαλέσει μπαράζ αντιδράσεων και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αφού θεωρείται ότι η αλλαγή αυτή αποδυναμώνει το ρόλο του συλλογικού οργάνου και παράλληλα συντελεί στην υποβάθμισή του.