ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ: “Κρατείστε τη Φλόγα της Πατρίδας και της Πίστης ζωντανή”
ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΡΑΣΗΣ
Κατάμεστος ήταν ο ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης το βράδυ της Τρίτης στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων από τα θυρανοίξια του φερώνυμου Μητροπολιτικού Ναού όπου είχε προγραμματιστεί μια ξεχωριστή εκδήλωση.
Ο π. Αθανάσιος Λιακόπουλος εφημέριος του Ιερού Ναού αφού ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν για να γίνει αυτή η ιδιαίτερη εκδήλωση. Αναφέρθηκε στον πατέρα Χρήστο Κυριακόπουλο, ο οποίος είναι Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Αμαρουσίου και Ωρωπού όπου μαζί με τη Χορωδία του παρουσίασαν ιστορικά παραδοσιακά τραγούδια.
Ο π. Χρήστος Κυριακόπουλος κάνοντας μία μικρή εισαγωγή γι’ αυτό που θα παρακολουθούσαν οι παρευρισκόμενοι τόνισε:
- – “Οι άνθρωποι αμαρτάνουν, τα όργανα όχι. ΄Ολα τα τραγούδια που θ’ ακουστούν είναι παραδοσιακά, ιστορικά”.
Ο ιερέας-χοράρχης ήταν συγκλονιστικός στην ερμηνεία των τραγουδιών του, τα απέδωσε από βάθος ψυχής, ενώ παράλληλα αφηγείτο και αποσπάσματα από την ιστορία της Επανάστασης, επεξηγώντας το περιεχόμενο των τραγουδιών που ερμήνευε ο ίδιος με τη χορωδία του.
Στη συνέχεια ο εφημέριος του Ι. Ναού Φανερωμένης π. Χρήστος… έδωσε μία εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης στον π. Χρήστο Κυριακόπουλο, ως ένδειξη αγάπης και ευχαρίστησης για τη βραδιά που χάρισε.
Αμέσως μετά πήρε το λόγο ο κ. Αχιλλιάς, ως επρόσωπος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού και εξήρε το ποιμαντορικό έργο του Σεβασμιωτάτου κ. Αμβροσίου, μιας και τα 100 χρόνια της Φανερωμένης συμπίπτουν με τα 35 χρόνια ποιμαντορικού έργου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Αμβροσίου.
‘ Εκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στο κτίσιμο του Ναού, όπου όπως είπε έγινε σε δύσκολες εποχές κυρίως από τους Μαγουλιανίτες, αλλά και άλλους ευσεβείς χριστιανούς.
Κατόπιν το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και οι εφημέριοι του Ναού απέδωσαν τιμητική πλακέτα στον κ. Αμβρόσιο για τα 35 χρόνια του έργου του.
Ο Δήμαρχος Αιγιάλειας Θανάσης Παναγόπουλος, φανερά συγκινημένος αναφέρθηκε στο έργο του Σεσβασμιωτάτου σε όλα τα ιδρύματα και την προσφορά του στους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας και είπε χαρακτηριστικά;
- – “Σας ευγνωμονούμε για την προσφορά σας. Είστε ένας φάρος για το λαό”.
Στη συνέχεια πρόσφερε στο Σεβασμιώτατο ένα χρυσό στεφάνι, αντίγραφο από το χρυσό στεφάνι που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου.
Ο Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος αναφέρθηκε στο έργο του κ. Αμβροσίου, αλλά και στο πώς έφτασε να είναι κοντά του. Μεταξύ άλλων είπε:
- – “Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Ναού και τα 35 ποιμαντορικής πορείας του Σεβασμιωτάτου από τη σημερινή. Τον ΄Αγιο Καλαβρύτων τον γνώριζα πολλά χρόνια πριν, ταπεινός εργάτης, που ο Θεός του έδωσε πολλά χαρίσματα. Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα βρισκόμουν κοντά του. Μετά το Πάσχα του 2011 όπου βρέθηκα να συνλειτουργώ μαζί του, δέχτηκα το κάλεσμά του”.
Απευθυνόμενος προς το Σεβασμιώτατο του είπε:
- – “Γνώρισα εσάς, την αγωνία σας για τον τόπο και τους κατοίκους. Πατέρας και αδελφός για όλους. Αυστηρός αλλά και δίκαιος. Με φωνή που πρέπει πάντα ν’ ακούγεται. 35 χρόνια πορείας συνεχίστε το υπέροχο έργο σας, μην πτοείστε από κανέναν. Το μόνο δώρο που μπορώ να σας προσφέρω είναι η αφοσίωση, η αγάπη μου και η αρωγή μου στο έργο σας”.
Φανερά συγκινημένος ανέβηκε στο βήμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος και είπε χαρακτηριστικά:
- – “Τι να πώ εγώ τώρα; ΄Οτι και να πω θα είναι πολύ λίγο. Ευχαριστώ τους εφημέριους του Ναού και το συμβούλιο γι’ αυτή τη βραδιά. ΄Οσες αντιξοότητες κι αν υπάρχουν δεν πρέπει να μας πτοούν. Ο π. Κυριακόπουλος είναι ένας χαρισματικός άνθρωπος. Θα μπορούσε να κερδίζει πολλά χρήματα και δόξα ως λαϊκός. ΄Εδωσε όμως τη ζωή του στην εκκλησία. Μεγαλείο ψυχής. Στην Εκκλησία δεν έρχονται άνθρωποι που δεν έχουν τι να κάνουν και γίνονται ιερείς. Οι περισσότεροι είναι επιστήμονες, άνθρωποι μορφωμένοι που θα μπορούσαν ως λαϊκοί να διαπρέψουν”.
Εκείνη την ώρα ο Σεβασμιώτατος έφερε μπροστά έναν από τους χορωδούς, ο οποίος ήταν ο π. Νεκτάριος Μαμαλούγκος καταγωγή από το Αίγιο και είπε:
- – “΄Αλλος ένας επιστήμονας, Φυσικός, Αιγιώτης που φόρεσε το ράσο” και συνέχισε:
- – “ Εάν είμαστε έξω θα είμασταν πάνω από 1000 άτομα. Εδώ όμως παρά το ότι είμαστε λιγότεροι, έχουμε περισσότερο ειδικό βάρος. Ο κ. Λιμενάρχης, αντιπροσωπεύει πάνω από εκατό από τους άνδρες, οι κ. Δημοτικοί σύμβουλοι και πόσο μάλλον ο Δήμαρχος, αρκετές χιλιάδες κόσμο. Ο επουράνιος Θεός δεν βλέπει μόνο τον εξωτερικό μας κόσμο, αλλά και την καρδιά μας. Αυτό που χρειάζομαι τώρα από εσάς είναι όχι επαίνους αλλά δάκρυα μετανοίας, μιας και είμαι και εγώ ένας αμαρτωλός άνθρωπος”.
Απευθυνόμενος προς τον π. Χρήστο Κυριακόπουλο του είπε: – “Από αυριο το πρωί με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο όποιος μιλά για την πατρίδα μας κινδυνεύει να πάει φυλακή. ΄Οποιος ιερέας μιλά στον άμβωνα κατά των Μαρτύρων του Ιεχωβά, ή άλλων θρησκειών κινδυνεύει να θεωρηθεί ρατσιστής και να φυλακιστεί. Σε λίγο στον τόπο μας θα είμαστε ξένοι. Δεν ξέρω αν θα ζω, να το δω αυτό, αλλά τα παιδιά σας θα είναι σκλάβοι στους Μουσουλμάνους. Η Ελλάδα χάνεται και η πίστη χάνεται. Κρατείστε τη Φλόγα της Πατρίδας και της Πίστης. Η παγκοσμιοποίση δεν μας χτυπά απλά την πόρτα είναι ήδη εδώ”.