Στην Αθήνα και άλλες οκτώ πόλεις της Ελλάδας
Για μια ακόμη χρονιά θα πραγματοποιηθεί φέτος και στη χώρα μας, την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, η «Βραδιά του Ερευνητή». Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό θεσμό που «μετρά» ήδη 12 χρόνια ζωής, μια εκδήλωση για την επιστήμη και την έρευνα που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη.
Ο χώρος της έρευνας θα ανοίξει πάλι τις πόρτες του στον χώρο της εκπαίδευσης, αλλά και στο ευρύτερο κοινό, δίνοντας την ευκαιρία μιας άμεσης προσέγγισης με τους ανθρώπους της επιστήμης.
Η εκδήλωση στον «Ελληνικό Κόσμο» (17:00 – 24:00), με ελεύθερη είσοδο και με κύριο διοργανωτή το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις, πειραματικές επιδείξεις, επιστημονικά δρώμενα ειδικά σχεδιασμένα για μαθητές, διαδραστικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, διαγωνισμούς και ποικίλες πρωτότυπες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Οι επισκέπτες θα γνωρίσουν επίσης από κοντά διάφορα καινοτόμα τεχνολογικά επιτεύγματα των Ελλήνων ερευνητών.
Ανάμεσα στα εκθέματα που θα παρουσιάσουν ομάδες νέων επιστημόνων, θα είναι ένα λειτουργικό μοντέλο του ελληνικού δορυφόρου UPSat, μαζί με τον σταθμό εδάφους SatNOGS, το αεροπλανάκι HERMES από την ομάδα διαστημικής EUROAVIA του ΕΜΠ, ένα ηλεκτρικό μονοθέσιο όχημα υψηλών επιδόσεων από την UoP Racing team του Πανεπιστημίου Πατρών, ένα drone και το σύστημα αυτόματης περιπολίας Νyx από την MindCore κ.α.
Η Θόλος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού θα είναι ανοικτή και, μέσα από προβολές εικονικής πραγματικότητας, θα παρουσιάζει στους θεατές τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις του παρελθόντος. Η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) θα περιλαμβάνει προβολές και παρουσίαση των διαστημικών του προγραμμάτων.
Θα γίνεται επίσης αστροπαρατήρηση μέσα από τηλεσκόπια, με την καθοδήγηση μελών της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης και της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης. Ακόμη, οι επισκέπτες θα μάθουν από τους συνεργάτες των σταθμών En Lefko 87.7, HIT 88.9 και RED 96.3 πώς λειτουργεί ένας ραδιοφωνικός σταθμός, ενώ θα μπορούν να φτιάξουν τη δική τους εκπομπή και την πάρουν μαζί τους ως ενθύμιο.
Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, με το επίκαιρο θέμα: «Όταν πάψουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα να είναι ακραία». Η βραδιά θα συνοδεύεται με μουσική από τις μπάντες του Πολεμικού Ναυτικού και του Μουσικού Σχολείου Αλίμου και μουσικά συγκροτήματα.
Τι θα γίνει την εβδομάδα πριν από την κεντρική εκδήλωση
Λίγο πριν τη Βραδιά στον «Ελληνικό Κόσμο», θα πραγματοποιηθούν έξι μικρότερες εκδηλώσεις για την καλύτερη γνωριμία του κοινού με τους στόχους και το ερευνητικό έργο των συνδιοργανωτών επιστημονικών φορέων. Συγκεκριμένα, στην Αθήνα, στις 22 έως 28 Σεπτεμβρίου, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο «Δημόκριτος», το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΈΛΚΕΘΕ), το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» (στο Λαύριο) και το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ θα ανοίξουν τους χώρους τους στο κοινό.
Στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου (από τις 18:00), θα γίνονται πειράματα φυσικής, χημείας και βιολογίας, καθώς επίσης εργαστήρια και δράσεις από τους ιστορικούς και αρχαιολόγους με θέματα όπως η δημιουργία ενός αντίγραφου αρχαίου νομίσματος. η κατασκευή και διακόσμηση πήλινων αγγείων, η γραφή και η ζωγραφική στην αρχαία Ελλάδα, η κατασκευή μιας ανάγλυφης και ενεπίγραφης μαρμάρινης στήλης όπως γινόταν στην αρχαιότητα, η παρουσίαση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων κ.α.
Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στο Λαύριο θα παρουσιάσει, την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου (από τις 18:00), ένα επίκαιρο πείραμα για τις επιπτώσεις της διαρροής πετρελαίου στο θαλάσσιο οικοσύστημα και τους τρόπους καθαρισμού των μολυσμένων ακτών και της θάλασσας. Ακόμη οι επισκέπτες θα μάθουν να κάνουν τους «ντέντεκτιβ» πλαστικών στις παραλίες και θα ενημερωθούν για τα υποθαλάσσια ηφαίστεια.
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) θα διοργανώσει αστροπαρατηρήσεις με τηλεσκόπια το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στο λόφο της Πνύκας (παρατηρήσεις ουρανού και του πλανήτη Κρόνου με το τηλεσκόπιο Δωρίδη από τις 20:00) και στην Πεντέλη (παρατήρηση ουρανού από το τηλεσκόπιο Newall από τις 19:00), καθώς και στη Μαρίνα Φλοίσβου στο Π. Φάληρο την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου (παρατηρήσεις ουρανού και του πλανήτη Κρόνου από τα φορητά τηλεσκόπια του ΕΑΑ και της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης «Δίσκουροι» από τις 20:00).
Ο Δημόκριτος στις 27 Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσει την Επιστήμη μέσα από μια σειρά έξυπνων παιγνιδιών. Το Ινστιτούτο Παστέρ διοργανώνει την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου «Ημερίδα Μεταπτυχιακών και Μεταδιδακτόρων», όπου νέοι επιστήμονες θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους, ενώ η βραδιά θα κλείσει με πάρτι και ζυθοποσία στον όμορφο κήπο του.
Εκδηλώσεις διοργανώνουν, επίσης, στις 29 Σεπτεμβρίου, το ΕΛΚΕΘΕ (Θαλασσόκοσμος) στο Ηράκλειο Κρήτης, η Ομάδα ΜΕΤΕΟ του Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Γουλανδρή στο Ρέθυμνο, ο «Δημόκριτος» στην Καλαμάτα για το υποβρύχιο τηλεσκόπιο νετρίνων KM3NeT, το ερευνητικό κέντρο «Αθηνά» στην Ξάνθη και ο Αστρονομικός Σταθμός Κρυονερίου Κορίνθου.