Βελτίωσε, αν και οριακά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2020, την οποία τοποθετεί πλέον στο 2,4% έναντι 2,3%, όπου την έβλεπε το φθινόπωρο του 2019. Η εκτίμηση της Κομισιόν εξακολουθεί παρ’ όλα αυτά να απέχει από την κυβερνητική, για ρυθμό ανάπτυξης 2,8%, και είναι πιο κοντά σε αυτήν της Τράπεζας της Ελλάδος για 2,5%
Η βελτιωμένη πρόβλεψη και οι θετικές γενικά εκτιμήσεις στις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν, που δημοσιεύθηκαν χθες, συντηρούν τις ελπίδες της κυβέρνησης για τη δημοσίευση, αργότερα, μιας καλύτερης ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους εκ μέρους των θεσμών, η οποία θα διευκολύνει, με τη σειρά της, τη διαπραγμάτευση για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο.
Ηδη, χθες, ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι προϊδέασε για μια θετική απόφαση από το Eurogroup του Ιουνίου για χρησιμοποίηση των επιστροφών των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs) για επενδύσεις. Είπε, συγκεκριμένα, ότι η οικονομία κινείται στη σωστή κατεύθυνση, πως η έκθεση των θεσμών για την 5η αξιολόγηση θα είναι θετική και ότι αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την αλλαγή της χρήσης των SMPs και ANFAs.
Σταθερή το 2021
Αντίθετα, αναλλοίωτη έμεινε η εκτίμηση της Κομισιόν για το 2021, οπότε βλέπει τον ρυθμό να επιστρέφει στο μέτριο 2%, όπως τον έβλεπε και πριν από τρεις μήνες.
Οι προβλέψεις της Κομισιόν βασίζονται στην προϋπόθεση, όπως αναφέρεται, ότι η χώρα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Η επισήμανση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία με δεδομένο ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2020 βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις επενδύσεις. Φέτος, δεν θα υπάρχει πλέον η ενισχυτική δύναμη της δημόσιας κατανάλωσης, στην οποία στηρίχθηκε σημαντικά το ΑΕΠ του 2019. Η έκθεση σημειώνει ότι η μεγάλη αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης ήταν αποτέλεσμα της εκλογικής χρονιάς, το 2019. Αυτή και οι εξαγωγές, περιλαμβανομένου του τουρισμού, στήριξαν την ανάπτυξη του προηγούμενου χρόνου. Αντίθετα, επενδύσεις και ιδιωτική κατανάλωση ήταν υποτονικές, επισημαίνεται.
Δεν ισχύουν τα ίδια για το 2020. Κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης κατά τη φετινή χρονιά, όπως εκτιμά η Κομισιόν, θα είναι οι επενδύσεις και η ιδιωτική κατανάλωση. Κι αυτό, γιατί η επιχειρηματική και η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρίσκονται σε επίπεδα προ κρίσης και το διαθέσιμο εισόδημα αυξάνεται. Οσο για τις εξαγωγικές προοπτικές, εκτιμάται ότι θα παραμείνουν σε θετικό έδαφος αλλά ο ρυθμός τους θα υποχωρήσει, λόγω ελάττωσης του ρυθμού ανάπτυξης στις χώρες προορισμού των εξαγωγών.
Σχετικά με την απασχόληση, επισημαίνεται το γεγονός ότι η πρόσφατη αύξηση των απασχολουμένων κατά 2% τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019 οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι μειώθηκαν.
Υποτονικά η Ευρωζώνη
Οι προβλέψεις αυτές της Κομισιόν για την Ελλάδα διατυπώνονται στο φόντο των εκτιμήσεών της για σταθερό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στη Ζώνη του Ευρώ στο 1,2%, τόσο το 2019 όσο και το 2020 και το 2021. Οι προβλέψεις αυτές είναι ελαφρώς βελτιωμένες μόνο ως προς το 2019, που το τοποθετούσε στο 1,1% το περασμένο φθινόπωρο. Για το σύνολο της Ε.Ε. εκτιμάται ότι ο ρυθμός ήταν 1,5% το 2019 και θα παραμείνει στο 1,4% φέτος και το 2021. «Οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι η σταθερή, αν και υποτονική, ανάπτυξη τα δύο επόμενα έτη», είπε ο επίτροπος Τζεντιλόνι, προσθέτοντας πάντως πως πρόκειται για τη μακρότερη περίοδο επέκτασης μετά την εισαγωγή του ευρώ το 1999.
(από την εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, 14/02/2020)