Σε αργό και επώδυνο θάνατο οδηγούνται χιλιάδες επαγγελματίες λόγω της υποχρεωτικής χρήσης συσκευών ηλεκτρονικής αποδοχής πληρωμών με κάρτες POS.
Η εξαγγελία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για καθιέρωση ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού, που έμεινε τελικά στα χαρτιά, καθώς και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης με τις κατασχέσεις λογαριασμών, που επιβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο, προκαλούν ταμειακή ασφυξία σε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες κινδυνεύουν πλέον άμεσα με λουκέτο.
Αυτό που συμβαίνει είναι πολύ απλό. Πριν από την υποχρεωτική καθιέρωση των POS οι επιχειρήσεις που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία κινούνταν με μετρητά. Και αυτό, διότι για τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς είχε εκδοθεί κατασχετήριο και δεν μπορούσαν να αφήσουν κάποιο υπόλοιπο σε αυτούς χωρίς να κατασχεθεί αυτόματα. Η μόνη δυνατότητα που είχαν ήταν να δηλώσουν έναν ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό στο Τaxisnet, ο οποίος, όμως, τους προσέφερε προστασία για μηνιαίο ποσό έως 1.250 ευρώ.
Με την υποχρεωτική καθιέρωση των POS και την αποδοχή πληρωμών με αυτά, ο τραπεζικός λογαριασμός του επαγγελματία και τις μικρομεσαίας επιχείρησης αρχίζει να «γεμίζει» από τις πωλήσεις. Ακόμα και όταν έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος ο τραπεζικός λογαριασμός που είναι συνδεδεμένος με το POS o επαγγελματίας γλυτώνει μόνο 1.250 ευρώ μηνιαίως και καλείται με αυτά και με όσα εισπράττει σε μετρητά να πληρώσει προμηθευτές και άλλα λειτουργικά έξοδα.
Πολλοί, όπως σημειώνουν εκπρόσωποι των μικρομεσαίων, τελικά σε διάστημα μερικών εβδομάδων ή μηνών θα οδηγηθούν αναγκαστικά σε λουκέτο, ενώ με τα μετρητά «το πάλευαν και παρέμεναν ζωντανοί».
Το ζήτημα έχει φτάσει στο υπουργείο Οικονομικών και υποστηρίζουν ότι η καθιέρωση ενός διευρυμένου ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού, έστω και υπό αυστηρούς όρους, θα τεθεί εκ νέου στους εκπροσώπους των δανειστών κατά την επόμενη κάθοδό τους στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. Ωστόσο, οι πιθανότητες να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο είναι πολύ περιορισμένες.
Πρόβλημα για τους μικρομεσαίους που βρίσκονται στο «κόκκινο» είναι και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο υφιστάμενος ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός. Δεν προστατεύεται υπόλοιπο έως 1.250 ευρώ, που θα επέτρεπε στους επαγγελματίες να κινούν τα ποσά που κατατίθενται προκειμένου το υπόλοιπο να μην ξεπερνά ποτέ αυτό το όριο, αλλά προστατεύονται μόνο καταθέσεις και αντίστοιχα αναλήψεις έως το αθροιστικό όριο των 1.250 ευρώ.
Για παράδειγμα, αν από τον ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό ο επαγγελματίας κάνει μια ανάληψη 1.250 ευρώ και το υπόλοιπό του μηδενιστεί, οποιοδήποτε ποσό κατατεθεί στη συνέχεια στον λογαριασμό κατάσχεται.
Τα μέτρα «άμυνας»
Για να καθυστερήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την ταμειακή τους ασφυξία, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που βρίσκονται στο «κόκκινο» παίρνουν τα μέτρα τους. Κάνουν μια σειρά κινήσεων άμυνας, παραβιάζοντας, βεβαίως, τη φορολογική νομοθεσία.
Πιο συγκεκριμένα:
– Μεγάλη έκπτωση για πληρωμή με μετρητά χωρίς έκδοση απόδειξης. Οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στο «κόκκινο» προσφέρουν έκπτωση ακόμα και 50% (!) προκειμένου να πείσουν τους πελάτες να πληρώσουν με μετρητά και χωρίς απόδειξη. Η πρακτική αυτή διαπιστώνεται ελάχιστα 24ωρα μετά την υποχρέωση εγκατάστασης των POS και συνδέεται όχι τόσο με τη ροπή ορισμένων προς τη φοροδιαφυγή, αλλά με το γεγονός πως ο συνεδεδεμένος με τα POS λογαριασμός δεν προστατεύεται από κατασχέσεις και μπορεί να «αδειάσει» ξαφνικά από εισπράξεις, μόλις τις εντοπίσει η Εφορία, ο ΕΦΚΑ ή όπου αλλού χρωστάει ο επαγγελματίας.
– Δηλώνουν στους πελάτες ότι η συσκευή POS έχει παρουσιάσει κάποια βλάβη ή ότι δεν μπορεί να συνδεθεί στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο. Έτσι, οδηγούν τον πελάτη στο να τους πληρώσει με μετρητά. Μάλιστα, ορισμένοι με αφοπλιστική ειλικρίνεια αποκαλύπτουν στους πελάτες ότι χρωστούν σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και όποιο ποσό κατατίθεται στον τραπεζικό λογαριασμό μέσω των εισπράξεων από το POS κάνει αμέσως φτερά. «Αν πληρώσεις με κάρτα, με οδηγείς στο λουκέτο», λένε στον καταναλωτή.
– «Έχω παραγγείλει το POS, αλλά δεν μου το έχουν ακόμη εγκαταστήσει», είναι ακόμα μία δικαιολογία για τη μη αποδοχή πληρωμών με κάρτες. Υποστηρίζουν αρχικά ότι οι ίδιοι ή η τράπεζα δεν πρόλαβαν ακόμη να βάλουν τα POS. Μάλιστα, πολλοί κινδυνεύουν να δεχτούν πρόστιμο σε περίπτωση ελέγχου 1.500 ευρώ για κάθε διαπίστωση παράβασης. Προτιμούν και να χρεωθούν τα 1.500 ευρώ, αντί να χάσουν πολλαπλάσια είσπραξη, από την οποία θέλουν να πληρώσουν για μισθούς, εμπόρευμα, πάγια έξοδα και άλλες τρέχουσες υποχρεώσεις της επιχείρησης.
Η απόφαση(ΚΥΑ) 86437/21-08-2017, «ακυρώνει» επί της ουσίας το παραπάνω επιχείρημα
Διαβάστε & κατεβάστε την απόφαση ΕΔΩ
Υπενθυμίζεται ότι από τις 28 Ιουλίου είναι πλέον υποχρεωτική η εγκατάσταση συσκευής POS σχεδόν από όλους τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις λιανικής. Οι επιχειρήσεις που κάνουν έναρξη θα πρέπει εντός 30 ημερών να εγκαταστήσουν POS. Επίσης, θα πρέπει να αναρτήσουν και ειδική πινακίδα που να πληροφορεί τους καταναλωτές ότι, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να πληρώσουν με κάρτα.