Ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της αποκατάστασης των τοιχογραφιών της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριου Φαρμάκη εντάχθηκε σε Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα η Πράξη Συντήρησης και Αποκατάστασης των τοιχογραφιών της Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου. Ο κ. Περιφερειάρχης ενημέρωσε σχετικώς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο, χθες Δευτέρα, 16η Νοεμβρίου.

Η σημαντική ανακοίνωση χαροποίησε ιδιαιτέρως τον Σεβασμιώτατο, τον οποίο συνδέουν άρρηκτοι δεσμοί με την εν λόγω Μονή, όπου διετέλεσε Καθηγούμενος -από τον Μάρτιο του 2003 μέχρι τη χειροτονία του σε Επίσκοπο τον Οκτώβριο του 2019- πρωτοστατώντας καθοριστικά στην αναμόρφωση και ανακαίνιση του Πανελληνίου Ιερού Προσκυνήματος.

Εμφανώς ικανοποιημένος ο κ. Ιερώνυμος, καθώς επίσης και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Αποστολόπουλος, μαζί με τους πατέρες της Μονής, εκφράζουν δημόσια τις εγκάρδιες ευχαριστίες τους και τη βαθιά τους ευγνωμοσύνη προς τον κ. Περιφερειάρχη για την επαινετή πρωτοβουλία, το ενδιαφέρον και την καταλυτική συμβολή του, ώστε οι ανεκτίμητες τοιχογραφίες της παλαιφάτου, ιστορικής Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου, να ανακτήσουν την πρωταρχική τους ζωντάνια, καθώς και την αισθητική και αγιογραφική τους αξία.

Η Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, το αρχαιότερο κατά πολλούς μοναστήρι της Ελλάδας, ακτινοβολεί ως φάρος Ορθοδοξίας και εφαλτήριο του Ελληνισμού διά μέσου των αιώνων, με τεράστια συμβολή στους Απελευθερωτικούς Αγώνες του Έθνους.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε πως η ανάδειξη των εξαίρετων τοιχογραφιών, εκ των οποίων οι παλαιότερες στο Καθολικό της Μονής χρονολογούνται από το 1653, αποτελούσε όραμα ψυχής για τον ίδιο και έργο πνευματικής πνοής. Διότι αφενός θα πλουτίσει την ιερή τέχνη της Αγιογραφίας αφετέρου θα συντελέσει στην τόνωση του θρησκευτικού συναισθήματος των πολυάριθμων επισκεπτών της Μονής, που συρρέουν από όλα τα μέρη του κόσμου, για να προσκυνήσουν την ανάγλυφη, θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιώτισσας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, από κερί και μαστίχα και να θαυμάσουν συγχρόνως τους ανεκτίμητους θησαυρούς της Μονής.

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ