Αίγιο: Ανάπλαση Μητροπόλεως – Αγώνας για να μην απενταχθεί το έργο

Σε εκκρεµότητα έχει µείνει το έργο της ανάπλασης της Μητροπόλεως από το Παναγιωτοπουλέικο έως τα φανάρια της Σολωµού. Στο θέµα αναφέρθηκε στο δηµοτικό συµβούλιο ο Αντιδήµαρχος Τεχνικών ΄Εργων κ. Βασίλης Χριστόπουλος περιγράφοντας την τωρινή κατάσταση και µεταξύ άλλων τόνισε:

«Γνωρίζουµε ότι στην κατασκευή των έργων οδοποιίας αυξάνεται το ποσό λόγω αναθεώρησης των τιµών. Ο πρώτος ανάδοχος άφησε το έργο και ο δεύτερος που είχε δώσει προσφορά και έκπτωση 12% δεν δέχτηκε να το αναλάβει.

Εποµένως αυτή τη στιγµή τρέχουµε τις διαδικασίες, ώστε να υλοποιηθεί η ανάπλαση της Mητροπόλεως. Το έργο αυτό ήτανε αρχικού  ποσού 2.386.000 έχει υπογραφεί η πρώτη σύµβαση, µε το πρώτο υποέργο που είχε να κάνει µε την υπογειοποίηση των καλωδίων της ∆ΕΗ.  Είναι πάρα πολύ σηµαντικό πρόβληµα η υπογραφή σύµβασης του έργου αυτού, αλλιώς το έργο θα είχε  απενταχθεί.

Αυτή τη στιγµή για να µπορέσουµε να υλοποιήσουµε το έργο έχουµε µια αύξηση µε αναθεωρήσεις των τιµών και 98.000 Ευρώ.  Εισηγούµαστε τα χρήµατα αυτά να καλυφθούν από δηµοτικούς πόρους τον επόµενο χρόνο 2025. Πραγµατοποιήθηκε µια σύσκεψη στην Περιφέρεια µε την αρµόδια διεύθυνση που ασχολείται µε τα έργα του προγράµµατος ∆ηµοσίων Επενδύσεων. Περιµένουµε να βρεθούν τα χρήµατα από την Περιφέρεια, γιατί αυτή τη στιγµή είναι σε φάση να γίνονται πάρα πολλά έργα και  θα υπάρξει καθυστέρηση. Και λέω καθυστέρηση, διότι σύµφωνα µε ένα νόµο που έχει βγει 03/06/2024 τα πρώτα έργα που αφορούν το πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων θα πρέπει να έχουν νοµική δέσµευση, δηλαδή σύµβαση µέχρι  03/12/2024.

Άρα αν περιµένουµε την Περιφέρεια να βρει τα χρήµατα θα πάµε πάρα πολύ κοντά στο χρόνο, µε το χρόνο λήξης και υπάρχει µεγάλη περίπτωση να απενταχθεί το έργο της Μητροπόλεως. Γι’ αυτό εισηγούµαστε να αυξηθεί ο προϋπολογισµός, το έργο να γίνει µε τελικό ποσό 2.386.000Ε από το πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων, για να µπορέσουµε να τρέξουµε τις διαδικασίες, τη διαδικασία της διαπραγµάτευσης για να µπορέσουµε να ολοκληρώσουµε την αρµονική δέσµευση µέχρι τέλους του 2024».

Συνοψίζοντας ο κ. Χριστόπουλος ανέφερε:

« Είµαστε τυχεροί, το έχουµε ξαναπεί που δεν έχει ξεκινήσει το έργο της Μητροπόλεως. Όπως είπε ο Σπηλιόπουλος,  είναι Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων.  Ξέρετε ότι και στη διαπραγµάτευση αν θα πάµε, µπορεί να µην έρθει κανένας; Το ότι άφησε το έργο η εταιρεία «ΑΝΤΑΙΟΣ» που είναι µια υγιής εταιρεία, τοπική, µε 12% έκπτωση θα πρέπει όλους να µας παραξενεύει.».

Ο ∆ήµαρχος Αιγιάλειας κ. Καλογερόπουλος ξεκαθαρίζοντας επεσήµανε:

« Όλα έχουν γίνει σύµφωνα µε τις προβλεπόµενες διαδικασίες. Οι δε χρόνοι είναι αυτοί που προβλέπονται αφού  οι εργολάβοι άφησαν το έργο διαδοχικά και έπρεπε να περιµένουµε τις προθεσµίες της παραίτησης, της ανάληψης. Εµείς θα πιέσουµε για την εκτέλεση του έργου».

Σπηλιόπουλος: “Η  Κυβέρνηση φταίει  λόγω  ανακατανοµής των έργων”

Ο κ. Σπηλιόπουλος αναφερόµενος στις διαδικασίες για την ανάπλαση της Μητροπόλεως τόνισε:

  «Έχουµε πρόβληµα µε τις διαδικασίες και δεν έχουν τρέξει όπως θα έπρεπε. ‘Εα έργο για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί χρειάζεται οργάνωση στη µελέτη και οι διαδικασίες να είναι και σύννοµες αλλά και γρήγορες για να µην φτάνουµε σε αδιέξοδο.

Εδώ υπάρχει ένας άλλος κίνδυνος τον οποίο πρέπει να έχουµε υπόψη µας. Το υπουργείο και η κυβέρνηση συνολικά κάνει διαφοροποιήσεις και αλλαγές στο πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων και στο εθνικό σκέλος και στο συγχρηµατοδοτούµενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εδώ δεν έχει ευθύνη ο δήµαρχος, ούτε είναι θέµα διαπραγµάτευσης. Είναι θέµα Κυβέρνησης. Ακούσαµε τι δήλωσε ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη και πώς θα γίνεται η  ανακατανοµή των έργων. Και αυτά δεν τα βλέπουµε και δεν µιλάει κανείς. Το ότι δηλαδή κάνει ανακατανοµές, κόβει έργα, περικόπτονται δαπάνες τέτοιες επενδυτικές.

 ∆εν θέλω σε καµία περίπτωση να δικαιολογήσω τη µεγάλη καθυστέρηση που έχει υπάρξει στη λειτουργία τους όµως δίνουµε θετική ψήφο γιατί θέλουµε πραγµατικά να δείξουµε ότι διευκολύνουµε µε την ψήφο µας να µη χαθεί το έργο της ανάπλασης της Μητροπόλεως, παρότι έχει ακόµα πολλά προβλήµατα µπροστά του και δύσκολες διαδικασίες. ∆εν είναι εύκολα πράγµατα και ο δήµος µε το έργο αυτό και σε συνδυασµό και µε το κυκλοφοριακό είναι όλα ένα «κουβάρι» που πρέπει να διαχειριστεί σωστά».

ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ