Διαμαρτυρία στο Σελινούντα (στο ύψος της Π.Ε.Σ.), με ολικό κλείσιμο της ανατολικής εισόδου της πόλης του Αιγίου, πραγματοποιούν αυτή τη στιγμή οι αγρότες του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου “Μπακόπουλος – Ντρίνιας”. Οι αγρότες έχουν αναρτήσει πανό, ενώ ταυτόχρονα, μοιράζουν φυλλάδια με τα αιτήματά τους στα διερχόμενα οχήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός περίπου για δέκα λεπτά ακόμα.
– O Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου κ. Γιάννης Μποδιώτης και τα µέλη του συλλόγου σε επιστολή τους αναφέρουν ότι “∆ΙΕΚ∆ΙΚΟΥΜΕ ΤΟ ∆ΙΚΙΟ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ∆ΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ!” Η φετινή χρονιά είναι καταστροφική στα πιο πολλά προϊόντα, µε µειωµένες παραγωγές σχεδόν παντού λόγω καιρικών φαινοµένων και ασθενειών που δεν αποζηµιώνονται από τον ΕΛΓΑ. Ακόµη και στα προϊόντα που η τιµή είναι καλύτερη σε σχέση µε πέρυσι (όπως το ελαιολαδο), η αύξηση του κόστους παραγωγής και η µειωµένη παραγωγή δεν αυξάνουν αλλά µειώνουν το εισόδηµά µας”.
“Η ακρίβεια που αντιµετωπίζουµε για τις καλλιεργητικές φροντίδες, το υψηλό κόστος παραγωγής µας γονατίζει κάθε µήνα, µαζί µε τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές. Προθέτονται σε αυτά το ακριβό πετρέλαιο, οι απανωτές αυξήσεις στην τιµή ρεύµατος, εξαιτίας της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης µετάβασης», οι αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσµατα, αγροτικά µέσα και εφόδια.
Και σαν να µην έφταναν όλα αυτά, ήρθε να προστεθεί και η τεράστια µείωση στη βασική ενίσχυση λόγω εφαρµογής της νέας ΚΑΠ 2023-2027 που δείχνει ότι αποτελεί εργαλείο για γρηγορότερο ξεκλήρισµα χιλιάδων µικροµεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Ενώ ταυτόχρονα οι γαλακτοβιοµηχανίες πιέζουν για συνεχόµενη µείωση στην τιµή του γάλακτος, ειδικά στο αιγοπρόβειο γάλα έχουµε συνεχόµενες µειώσεις κάθε βδοµάδα. Μάλιστα κάποιες βιοµηχανίες κάνουν αναδροµικά µειώσεις, µε αποτέλεσµα οι κτηνοτρόφοι στην πραγµατικότητα να µην γνωρίζουν σε ποια τιµή πουλάνε το γάλα τους. Την ίδια στιγµή η φέτα στα ράφια των σούπερ µάρκετ έχει εκτιναχθεί στα 13+ ευρώ το κιλό.
Και ενώ τα προβλήµατα είναι γνωστά στην κυβέρνηση εδώ και καιρό από κινητοποιήσεις που έχουν γίνει από τον Σύλλογο µας, αλλά και πανελλαδικά, οι απαντήσεις που παίρνουµε από τον υπουργό κ.Αυγενάκη είναι είτε αδιαφορία είτε να εγγραφούµε σε «Αγροτικά Επιµελητήρια» ως λύση (;) για να αναβαθµιστούµε. Λες και είδαν οι έµποροι και οι αυτοαπασχολούµενοι σωτηρία που έχουν δικά τους Επιµελητήρια.
Ο µόνος δρόµος για την επιβίωσή µας είναι η οργανωµένη πάλη ο οργανωµένος και πανελλαδικά συντονισµένος αγώνας, µε την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, σε κατεύθυνσή σύγκρουσης µε τους αντιπάλους τους, που είναι οι έµποροι, οι τραπεζίτες, οι βιοµήχανοι, το κράτος, οι κυβερνήσεις και η ΕΕ.
Με τον αγώνα µας διεκδικούµε:
– Αναπλήρωση του χαµένου εισοδήµατος για την βεβαιωµένη ακαρπία της ελιάς µε ενίσχυση 200 ευρώ/στρέµµα και για την καταστροφή της παραγωγής εσπεριδοειδών. Στα αµπέλια- σταφίδα λόγω ωίδιου και περονόσπορου
– Αναθεώρηση του κανονισµού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζηµιώνει την παραγωγή και το φυτικό – ζωικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στο 100% µε επαρκή κρατική χρηµατοδότηση.
– Κατώτατες εγγυηµένες τιµές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδηµα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιµές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση. Ειδικα για τη σταφίδα τιµή 2€/κιλο.
– Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιµής του αγροτικού ρεύµατος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηµατιστηρίου Ενέργειας, του προστίµου ρύπων, επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα µέσα και εφόδια.
– Καµία περικοπή στις ενισχύσεις, σύνδεση της επιδότησης µε την παραγωγή στη γεωργία και µε το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία.
– Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξηµένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
– Να καταβληθούν οι ενισχύσεις που οφείλονται στους παραγωγούς από το 2014 από το λάθος ΟΠΕΚΕΠΕ, ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ”.
Φωτό: ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ