Αγγέλα Παπαβασιλοπούλου: «Μη κρίνετε, ίνα μη κριθείτε!»

Μην ανησυχείτε δεν θα το ρίξω στην κατήχηση, ούτε στον πομπώδη λόγο! Αυτά, τ’ αφήνω  στους  κληρικούς ,επειδή και δουλειά τους είναι  και πώς να το κάνουμε θέλει και το θεατράλε του το όλον ! Ξέρετε… τον κατάλληλο τόνο φωνής, που βγάζει μια πραότητα, αλλά ενίοτε ανεβάζει ντεσιμπέλ για να κατακεραυνώσει τους άπιστους και τους αμαρτωλούς ! Όσο πιο μπριόζος ο παπάς ,τόσο πιο ευχαριστημένοι αποχωρούν οι πιστοί , να σχολιάσουν το κυριακάτικο κήρυγμα στον καφέ αναψυχής που ακολουθεί !

Της ΑΓΓΕΛΑΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
Από τη στήλη “Χρονογράφημα” στην εφημερίδα “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”

Εγώ θα προσπαθήσω να βρω τους λόγους που ωθούν κάποιον  να γίνει αυστηρός κριτής των πάντων !

Να δω βρε παιδί μου από πού ξεκινάει το κακό… διότι το να χύνεις φαρμάκι σημαίνει πως έχεις απόθεμα μέσα σου, που σε πνίγει  και γι’ αυτό το φτύνεις προς πάσα κατεύθυνση από φόβο μην αυτοδηλητηριαστείς ! 

Λοιπόν  ας  ξεκινήσουμε απ’ την παιδική ηλικία… Αυτό δεν σας λένε και οι ψυχολόγοι που σκάτε πενηνταρικα ανά συνεδρία; Ε , επωφεληθείτε  της προσφοράς ! Τζάμπα  πράμα λέμε !

Συνήθως, οι άνθρωποι «δικαστές», έχουν υπάρξει θύματα απαιτητικών γονιών και αυταρχικών, που δύσκολα συγχωρούν το λάθος και είναι ικανοί με τον τρόπο τους (μέσα από καμουφλαρισμένη σ’ αγάπη, χειραγώγηση) να έχουν λόγο στη ζωή των παιδιών τους κρίνοντάς τα καθημερινά !

Έτσι και κείνοι, με την σειρά τους, συμπεριφέρονται κατά τον ίδιο τρόπο στον περίγυρό τους και δυστυχώς, μην αναγνωρίζοντας την κακοποίηση που ‘χουν δεχθεί, πολλές φορές, μεταδίδουν ταυτόσημες συμπεριφορές και στα δικά τους παιδιά !

Ανακαλώ στο μυαλό μου μια ταινία… «Το χαμόγελο της Μόνα Λίζα»! Σε μια σχολή θηλέων εύπορων οικογενειών υπάρχει μια άριστη μαθήτρια  και όμορφη κοπέλα, η οποία αφήνει τις σπουδές της, για να παντρευτεί  έναν νεαρό που εγκρίνει-επιβάλλει η οικογένειά της και ο οποίος θα μπορέσει να της εξασφαλίσει μια άνετη ζωή! Εκπέμπει παντού την εικόνα της επιτυχημένης συζύγου και είναι εξόχως αυστηρή απέναντι στις συμφοιτήτριές της… ακόμα και στους καθηγητές της ! Κατακρίνει, διαδίδει κουτσομπολιά ,παρεμβαίνει με καταστροφικό τρόπο (καμουφλαρισμένο σε νοιάξιμο) στην ζωή φιλενάδων της !

Στην πραγματικότητα όμως, ζει σ’ ένα δυστυχισμένο γάμο και όταν αποφασίζει να φύγει και να βρει καταφύγιο και συμπαράσταση στην οικογένειά της , η ίδια η μητέρα της, ψυχρά, της κλείνει την πόρτα !

Τα άτομα δικαστές έχουν στερηθεί αγάπης κι έτσι δεν ξέρουν τι θα πει συγχώρεση, αποδοχή λάθους, νοιάξιμο, επιείκεια, υπομονή ή σεβασμός στην διαφορετικότητα του άλλου !

Πιστεύουν  στο σωστό ή λάθος, στο άσπρο ή το μαύρο… σ’ έναν κόσμο που ‘ναι γκρί !

Αναζητούν την τελειότητα και είναι εξίσου αυστηροί απέναντι στον εαυτό τους και τους άλλους! Έτσι μπαίνουν σ’ ένα φαύλο κύκλο που τους κάνει να μην παίρνουν ικανοποίηση και χαρά !

Σπανίως έχουν πραγματικούς φίλους… κανένας δεν θέλει τον μόνιμο αρνητισμό στη ζωή του… είναι φυσιολογικό.

Γι’ αυτό παιδιά, ας χαλαρώσουμε κι ας ζήσουμε με τις ατέλειες και τα λάθη μας και προπάντων ας τα συγχωρήσουμε και στους άλλους !

Κανείς δεν έχει το αλάθητο! Μέχρι κι ο Πάπας,τις κοτσάνες του της κάνει !

Επίσης… η ξινίλα χαλάει ανεπανόρθωτα τις φάτσες μας!

Όσα σέρουμ , μπότοξ  και θεραπείες προσώπου να κάνεις, τζάμπα κόπος ! Αυτή θα μένει εκεί να σε χαρακτηρίζει για μια ζωή !

Γι’ αυτό παίδες , για  ευεξία και αντιγηραντικά  οφέλη… τον ελεύθερο χρόνο που ΄χουμε, αντί να τον αναλώνουμε σε ηλίθια κουτσομπολιά ας τον αφιερώσουμε σε κάτι δημιουργικό κι ωφέλιμο για εμας τους ίδιους αλλά και τους γύρω μας !

« …κι άσ’ τον παλιόκοσμο να λέει , να λέει ό,τι θέλει !»