Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν τρεις καταξιωµένοι ιατροί της πόλης του Αιγίου, οι κ.κ. Γιώργος Αγγελόπουλος (καρδιολόγος), Μαρία Τσουκαλά (Πνεμονολόγος) και Γιάννης Ψαρράς (παιδίατρος) στα τοπικά ΜΜΕ, το µεσηµέρι της Τρίτης 15 Ιουλίου 2024, ενόψει των υψηλών θερµοκρασιών που διανύουµε όλη την τρέχουσα εβδοµάδα, µε κορύφωση του καύσωνα την Τετάρτη και την Πέμπτη.
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και Αντιδήµαρχος Πρόνοιας, ιατρός καρδιολόγος κ. Αγγελόπουλος ανέφερε ότι τις ηµέρες του καύσωνα τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα και παραµένει ανοιχτή από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ η κλιματιζόμενη αίθουσα του ΚΑΠΗ Αιγίου για τις ευπαθείς οµάδες και τους ηλικιωµένους. Όπως ανέφερε ο ιατρός εάν παραστεί ανάγκη θα δοθεί στους πολίτες και η κλιματιζόμενη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Αιγίου.
Συνεχίζοντας, ο κ. Αγγελόπουλος τόνισε ότι στην Ελλάδα τους θερινούς µήνες αντιµετωπίζουµε συχνά το πρόβληµα της υψηλής θερµοκρασίας περιβάλλοντος µε κύριες επιπλοκές τις κράµπες από υπερθερµία, την εξάντληση και σπανιότερα την πολύ- οργανική ανεπάρκεια λόγω υπερθερµίας (heat shock). Επίσης έχει παρατηρηθεί µια αύξηση στην συχνότητα εισαγωγών οξέων καρδιαγγειακών συµβαµάτων σε περιόδους καύσωνα, που φαίνεται να συσχετίζονται µε την παρατηρούµενη αύξηση των συγκεντρώσεων των σωµατιδίων στην ατµόσφαιρα, του SO2 αλλά και του όζοντος, που προάγουν την φλεγµονώδη διεργασία.
Ο γιατρός τόνισε ότι τα σύνδροµα αυτά είναι πιο συνήθη να εκδηλωθούν κατά τις πρώτες µέρες του καύσωνα όπου ο οργανισµός δεν έχει ακόµα εγκλιµατιστεί. Ο εγκλιµατισµός χρειάζεται 7 µε 14 ηµέρες έκθεσης. Με τον εγκλιµατισµό µειώνεται ο ουδός εµφάνισης ιδρώτα, έτσι το άτοµο ιδρώνει σε χαµηλότερη βασική θερµοκρασία. Ο ιδρώτας είναι ο πιο αποτελεσµατικός φυσικός µηχανισµός ενάντια στην θερµοπληξία και µπορεί να παρατηρηθεί µε µικρή ή και καµία µεταβολή της βασικής θερµοκρασίας του σώµατος. Όσο ο ιδρώτας παραµένει το άτοµο µπορεί να αντέξει ιδιαίτερες υψηλές θερµοκρασίες αρκεί να αντικαθιστά το νάτριο και το νερό που χάνεται.
Όσον αφορά τη διατροφή, το καλοκαίρι θα πρέπει να αλλάξουµε τις διατροφικές µας συνήθειες ώστε να µην επιβαρύνεται ο οργανισµός. Θα πρέπει να τρώµε πολλά φρούτα, λαχανικά, σαλάτες και να πίνουµε πολλούς χυµούς και νερό.
Ο κ. Αγγελόπουλος αναφέρθηκε στα ύποπτα συµπτώµατα που θα πρέπει να οδηγήσουν τους καρδιολογικούς ασθενείς στον ιατρό τους όπως:
– Θωρακική δυσφορία που επεκτείνεται στην κάτω γνάθο και ενδεχοµένως αντανακλά στην πλάτη ή το χέρι (δηλωτικά στηθαγχικού πόνου).
– ∆ύσπνοια
– Αδυναµία / Καταβολή δυνάµεων,
– Ελαττωµένο επίπεδο συνείδησης/Σύγχυση.
– Αίσθηµα παλµών/Ταχυκαρδία.
– Κεφαλαλγία/Ζάλη.
– Εκδηλώσεις θερµοπληξίας. Πρόδροµα συµπτώµατα είναι η δίψα, η αδυναµία, η ζάλη, ο ίλιγγος, ο πονοκέφαλος και η ναυτία. Όψιµα ο ασθενής παρουσιάζει απώλεια των αισθήσεων, σύγχυση, σπασµούς, λήθαργο και κώµα.
Τέλος ο κ. Αγγελόπουλος ανέφερε γενικές οδηγίες όπως:
– Αποφυγή του ηλίου κατά τις ώρες υψηλής ακτινοβολίας (11.00-16.00).
– Αποφυγή της βαριάς σωµατικής εργασίας και της υπερβολικής άθλησης, ιδιαίτερα σε χώρους µε υψηλή θερµοκρασία ή υγρασία.
– Αποφυγή των πολύωρων ταξιδιών µε αστικά µέσα συγκοινωνίας κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.
– Κατανάλωση άφθονων υγρών (έως 1,5 – 2 λίτρα).
– Αποφυγή των µεγάλων γευµάτων.
– Περιορισµός των οινοπνευµατωδών ποτών όπως και των ποτών που περιέχουν πολλή καφεΐνη – Εάν η εφίδρωση είναι µεγάλη, προσθήκη αλατιού σε µικρές ποσότητες στη διατροφή για να εξισορροπηθεί η απώλεια ηλεκτρολυτών.
– Κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών.
– Κατά τη διάρκεια της ηµέρας αρκετά ντους µε χλιαρό νερό.
– Τροποποίηση της αντιυπερτασικής αγωγής. Οι υπερτασικοί το καλοκαίρι χρειάζονται µικρότερες δόσεις φαρµάκων γιατί η πίεση µειώνεται µε τη ζέστη.
– Τροποποίηση της αγωγής καρδιακής ανεπάρκειας. Αναπροσαρµογή της δοσολογίας φαρµάκων όπως τα διουρητικά και τα αγγειοδιασταλτικά γιατί υπάρχει ο κίνδυνος των ηλεκτρολυτικών διαταραχών και της αφυδάτωσης.
Επίσης έκανε αναφορά και στις ώρες που είναι επικίνδυνες για κολύµπι στη θάλασσα και συνέστησε:
- Αποφυγή των επικίνδυνων ωρών του ήλιου, µεταξύ 12 – 4 µ.µ. H επαφή µε το νερό να γίνεται σταδιακά. Να έχουν µεσολαβήσει τουλάχιστον 2 ώρες από το τελευταίο γεύµα. Κολύµβηση για 30 – 45 λεπτά την ηµέρα (έστω και σε ήπια ένταση), γιατί το ευεργετικό όφελος της άσκησης είναι τότε περισσότερο εµφανές.
Τσουκαλά: “Μεγάλη προσοχή στους αναπνευστικούς ασθενείς και στον covid”
Αµέσως µετά η κ. Τσουκαλά ανέφερε ότι οι αναπνευστικοί ασθενείς, µε πνευµονική ίνωση και όσοι κάνουν οξυγονοθεραπεία παρατηρείται συννοσηρότητα και σύνδεση µε καρδιολογικά προβλήµατα, ιδιαίτερα σε περιόδους υψηλών θερµοκρασιών. Συνέστησε να παίρνουν κανονικά την οξυγονοθεραπεία, να βρίσκονται σε κλιµατιζόµενες αίθουσες µε θερµοκρασία 26 βαθµών και να αποφεύγουν τις υψηλές θερµοκρασίες. Εάν παρουσιάσουν βήχα ή άλλα συµπτώµατα να ενηµερώσουν αµέσως το γιατρό τους.
Η κ. Τσουκαλά αναφέρθηκε και στην έξαρση του covid αυτή την περίοδο που αναµένεται να καταλαγιάζει στα µέσα Αυγούστου. Η έξαρση οφείλεται στις παραλλαγές και τις µεταλλάξεις του ιού και απαιτείται αµέσως αντιική αγωγή, ενώ συνέστησε τη χρήση µάσκας, αντισηπτικού και την αποφυγή συγχρωτισµού.
Επίσης συνέστησε οι υπερήλικες οµάδες µε προβλήµατα υγείας να παραµένουν σπίτι µε το κλιµατιστικό και όσοι κολυµπούν, κυρίως οι αναπνευστικοί άρρωστοι να είναι πολύ προσεκτικοί, γιατί µπορεί να τους προδώσει η ανάσα τους.
Ψαρράς: “Οι γονείς να προστατεύσουν τα παιδιά από τις υψηλές θερμοκρασίες – Να τα επιτηρούν στη θάλασσα”
Από την πλευρά του ο παιδίατρος κ. Ψαρράς, ανέφερε ότι τα βρέφη και τα παιδιά από τις 12 έως τις 4 δεν πρέπει α βρίσκονται στον ήλιο. Πρέπει να φορούν ανοιχτόχρωµα ρούχα που να καλύπτουν όσο το δυνατόν µεγάλη επιφάνεια στο σώµα τους, καπέλο και αντηλιακό. Επίσης να κάνουν πολλά ντους, να παραµένουν δροσερά και να φορούν γυαλιά ηλίου.
Ακόμα συνέστησε την προσοχή των γονιών κατά τη διάρκεια της κολύµβησης, να επιτηρούν διαρκώς τα παιδιά τους, γιατί είναι εύκολο να συµβεί κάτι άσχηµο, καθώς µπορούν να πνιγούν κυριολεκτικά µέσα σε µια κουταλιά νερό, ενώ εάν ένα παιδί πιει νερό, θέλει συνεχή παρακολούθηση, γιατί µετά από ώρες µπορεί να επέλθει ο «δευτερογενής πνιγµός” και να αποβεί µοιραίος.
Τέλος τόνισε ότι τα βρέφη µπορούν να µπουν στη θάλασσα από 4 έως 6 µηνών. Νωρίτερα, μπορούν, µόνο εάν η θάλασσα δεν έχει πολύ κόσµο και γνωρίζει ο γονέας ότι είναι καθαρά τα νερά.
ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ