«Αιγιάλεια, Μαζί Για το Αύριο»: «ΝΑΙ σε πεζοδρομήσεις με σχέδιο, ΟΧΙ στον αποκλεισμό κεντρικών οδικών αρτηριών»

Με αφορμή τη συζήτηση πεζοδρομήσεων στο Αίγιο ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, «ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ, ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ», κ. Χρήστος Γούτος, δήλωσε:

«Είναι σαφές ότι οι πεζοδρομήσεις αποσκοπούν στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, μέσω της μείωσης θορύβου, της αύξησης πρασίνου και της διασφάλισης υποδομών που να εγγυώνται αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής και αναψυχή, συνδυάζοντας και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Με βάση αυτό το σκεπτικό ήμουν και είμαι πάντα υπέρ των πεζοδρομήσεων.

Όμως, για να εκπληρωθεί ο σκοπός, θα πρέπει απαραιτήτως να πληρούνται προϋποθέσεις. Όμως , στην περίπτωση της πόλης μας, δεν νοείται ως αποδοτική η πεζοδρόμηση οδών όπως η Κλεομένους Οικονόμου ή η οδός Μητροπόλεως. Πρόκειται για κεντρικές οδικές αρτηρίες που εξασφαλίζουν την πρόσβαση στην πόλη και την διέλευση από αυτήν.

Πεζοδρομώντας αυτούς τους δύο δρόμους, αυτό που επιτυγχάνεται είναι ο αποκλεισμός της πρόσβασης και διέλευσης. Συνεπεία αυτού πυροδοτείται περαιτέρω θόρυβος, πρόβλημα και «έμφραγμα» στους υπόλοιπους δρόμους. Και η πόλη, αντί να γίνει καλύτερη και να ελκύει τους πολίτες, θα τους διώχνει…

Συνεπώς, πεζοδρόμηση με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών νοείται η σωστά μελετημένη πεζοδρόμηση άλλων οδών και η διατήρηση των κεντρικών οδικών αξόνων που διέπουν την πόλη, ως οδοί πρόσβασης και διέλευσης ιδιωτικών και επαγγελματικών οχημάτων. Έτσι, και η αγορά θα μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα, δίχως εμπόδια, δίχως ταλαιπωρία και γενικευμένη συμφόρηση.

Αναμφισβήτητα ,είναι ηλίου φαεινότερον πως η Δημοτική Αρχή αποφασίζει στο… πόδι, μη λαμβάνοντας υπόψη την «ταυτότητα» που θέλει και πρέπει να έχει το Αίγιο και μην έχοντας ένα σχέδιο με αρχή – μέση – τέλος που να αποσκοπεί σε ένα συγκεκριμένο κέρδος για την τοπική κοινωνία.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να ξανασκεφτεί, να καθίσει στο τραπέζι του εποικοδομητικού διαλόγου και από κοινού να συμφωνηθεί ένα οργανωμένο πλάνο αλλαγών ,το οποίο ,αφενός να μας βρίσκει όλους σύμφωνους, αφετέρου, και κυριότερα, να εξασφαλίσει την σωστή ανάπτυξη του Αιγίου στη νέα εποχή».