Αναρτήθηκε προχθές στη «∆ιαύγεια» και στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο η απόφαση της Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης ∆υτικής Ελλάδας, για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του Αιολικού πάρκου στο Σκεπαστό Καλαβρύτων. Ωστόσο, χάρη στις έντονες πιέσεις συλλογικών φορέων της Αιγιάλειας, απορρίφθηκε η όδευση της οδοποιίας που είχε προτείνει η εταιρεία ΓΟΥΪΝΤ ΣΕΪΠ Ε.Π.Ε.
Οι οργανώσεις, είχαν καταθέσει υπόµνηµα προς τις αρµόδιες υπηρεσίες (αριθµός πρωτοκόλλου 311/03-01-2025), στο οποίο τεκµηρίωναν τους λόγους για τους οποίους η αρχικά προτεινόµενη διαδροµή θα είχε καταστροφικές συνέπειες τόσο στο οικοσύστηµα της περιοχής όσο και στις τοπικές οικονοµικές δραστηριότητες. Η αποφασιστικότητα και η άρτια επιχειρηµατολογία για την καταστροφή που θα γινόταν στον ορεινό όγκο του Κλωκού αλλά και σε χαµηλότερα υψόµετρα έπεισαν την ∆ιεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης ∆υτικής Ελλάδας να απορρίψει την όδευση που ήθελε η εταιρεία. ∆ηλαδή από τον Σελινούντα ποταµό στο ύψος των Μπακαλέϊκων , προς τον Αχλαδιά, Πυργάκι, Αη Βλάσση, Φτέρη, Αγ. Παντελεήµονας, ως το Σκεπαστό.
Οι κύριοι λόγοι της αντίδρασης των φορέων
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις τόνισαν ότι η χάραξη του δρόµου για τη µεταφορά των ανεµογεννητριών θα περνούσε από εξαιρετικά επικλινή εδάφη (κλίσεις 70%-85%), µέσα σε δασικές και προστατευόµενες περιοχές του δικτύου Natura 2000, καθώς και σε αναδασωτέες εκτάσεις. Επιπλέον, η κατασκευή νέων δρόµων και η διαπλάτυνση υφιστάµενων θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στη γεωλογική σταθερότητα της περιοχής, καθώς η διαδροµή περνούσε πάνω από το ρήγµα της Ελίκης.
Η πρόταση της εταιρείας περιλάµβανε επίσης τη διάνοιξη τριών νέων δρόµων σε µικρή απόσταση µεταξύ τους, κάτι που σύµφωνα µε τους περιβαλλοντικούς φορείς θα οδηγούσε σε εκτεταµένες κατολισθήσεις, όπως είχε συµβεί σε παλαιότερες περιπτώσεις στην περιοχή. Παράλληλα, η νέα χάραξη απειλούσε σηµαντικούς υδάτινους πόρους, καθώς πάνω από τη διαδροµή διάνοιξης υπάρχουν δεκάδες πηγές, οι οποίες θα µπορούσαν να στερέψουν λόγω της διείσδυσης του νερού σε µεγαλύτερα βάθη.
Πλήγµα για την τοπική οικονοµία και τον οικοτουρισµό
Εκτός από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, το υπόµνηµα των φορέων ανέδειξε και τον οικονοµικό αντίκτυπο που θα είχε η δηµιουργία του αιολικού πάρκου στην τοπική κοινωνία. Σηµαντικές δραστηριότητες που βασίζονται στον οικοτουρισµό, όπως οι ορειβατικές διαδροµές στον Κλωκό και η ποδηλασία βουνού, θα επηρεάζονταν αρνητικά, µε αποτέλεσµα τη µείωση της επισκεψιµότητας και την περαιτέρω πληθυσµιακή αποψίλωση των ηµιορεινών και ορεινών περιοχών.
Ιδιαίτερα σηµαντικό ήταν το γεγονός ότι το δάσος της Φτέρης, το οποίο έχει ιστορία 200 ετών και έχει αναδασωθεί συστηµατικά από την τοπική κοινωνία και διάφορους περιβαλλοντικούς φορείς, θα δεχόταν ανεπανόρθωτο πλήγµα.
Η θετική έκβαση της υπόθεσης αποτελεί µια νίκη για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι µε τεκµηριωµένη επιχειρηµατολογία και συντονισµένο αγώνα κατάφεραν να αποτρέψουν την καταστροφή ενός πολύτιµου οικοσυστήµατος.
Η Οµοσπονδία «ΑΛΚΥΩΝ» εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εξέλιξη αυτή και διαµήνυσε πως ο αγώνας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των τοπικών κοινοτήτων συνεχίζεται. «Καλές νίκες – Έρχονται καλύτερες µέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Γραµµατείας της Οµοσπονδίας.
ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ
Από την εφημερίδα “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”