Αλέξανδρος Κατσιάρας: “Οι ανθρώπινες, συγκρούσεις έχουν ως αιτία την άρνηση του ανθρώπου να σταθεί απέναντι στη γέννησή του με έναν τρόπο λειτουργικό”

Παρόντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ιερωνύμου

η Κυριακάτικη ομιλία τού Διευθυντού του Ραδιοφωνικού Σταθμού

της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αλεξάνδρου Κατσιάρα

στο Κέντρο Νεότητος «Νέοι Ορίζοντες»

Παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε η χθεσινή εσπερινή ομιλία στο Κέντρο Νεότητος «Νέοι Ορίζοντες», όπου προσκεκλημένος ήταν ο Διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Απέναντι στη γέννησή μας».

Ο ομιλητής ξεκίνησε την ομιλία του αναφέροντας τα εξής: «Απέναντι στην γέννησή μου σημαίνει απέναντι σε ό,τι και σε όποιον ή σε όποιους αποφάσισαν ερήμην μου να γεννηθώ. Η θέση που λαμβάνει ο άνθρωπος απέναντι σ’ αυτό το γεγονός είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της ζωής του, για το επίπεδο της ποιότητας των σχέσεών του και της ωριμότητας που θα κατακτήσει. Αν δεχτούμε το προφανές ότι η ζωή μας σε ένα επίπεδο τουλάχιστον βιολογικό ξεκινά από μία ολότητα, στην οποία μητέρα και έμβρυο αποτελούν ένα ενιαίο σωματικό σύνολο, απέναντι στην γέννησή μου σημαίνει επιπλέον απέναντι στη διαδικασία ενός αποχωρισμού. Πέρα από τον βιολογικό αποχωρισμό η ζωή των ανθρώπων είναι γεμάτη από διαρκείς αποχωρισμούς και σε άλλα επίπεδα (συναισθηματικό και υπαρξιακό – εκκλησιαστικό)».

Ο κ. Κατσιάρας, αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στη διαδικασία του βιολογικού και συναισθηματικού αποχωρισμού, συνέχισε  με την περιγραφή του υπαρξιακού – εκκλησιαστικού αποχωρισμού. Τόνισε μάλιστα ότι στη γλώσσα της Εκκλησίας η διαδικασία αυτή ακούει στο όνομα «Ασκητισμός».

Όπως χαρακτηριστικά είπε, μελετώντας την Αγία Γραφή βλέπουμε πως ύψιστο πρότυπο αποχωρισμού είναι ο Χριστός, ο Οποίος δίδει προτεραιότητα πάντοτε στο θέλημα του Θεού Πατέρα και όχι στο δικό Του. Η διαδικασία του αποχωρισμού όπως μας την δίδαξε ο Χριστός είναι προϋπόθεση για την κοινωνία μας με τον Θεό και τους άλλους, παραμένει η ουσία του σχεδίου της Θείας Οικονομίας προκειμένου ο άνθρωπος να οδηγηθεί στην θέωσή του με τον Θεό.

Εν συνεχεία τόνισε διεξοδικά την σημασία της αποδοχής του λειτουργικού αποχωρισμού, ο οποίος ταυτίζεται με την διάκριση που οδηγεί στην συνάντηση με τον άλλον στην αυθεντική κοινωνία και όχι στη διαίρεση. «Παρόλο που οι αποχωρισμοί είναι επώδυνοι, κατά βάθος όμως είναι αναγκαίοι για να ζήσουμε αυθεντικά. Αν δεν αποδεχτούμε την αναγκαιότητά τους τότε ή θα δημιουργούμε δεσμούς εξάρτησης με τους άλλους ή θα είμαστε εντελώς αποστασιοποιημένοι. Η συνάντησή μου με τον πρωταρχικό άλλο, με τον κάθε άλλο που συναντώ στη ζωή μου, προϋποθέτει να τον δω ως ξεχωριστό πρόσωπο και αυτή η επιλογή συμπίπτει με το περιεχόμενο ενός αληθινού – λειτουργικού αποχωρισμού. Είναι τότε που τον άλλον δεν τον αντιλαμβάνομαι ως προέκταση του εαυτού μου, ούτε τον εαυτό μου προέκταση του άλλου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κατσιάρας.

Και ο Διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού τής Εκκλησίας της Ελλάδος ολοκλήρωσε την ομιλία του τονίζοντας ότι όλες οι ανθρώπινες διαιρέσεις, διαμάχες, συγκρούσεις, διαπροσωπικές τριβές και εντάσεις έχουν ως αιτία την άρνηση του ανθρώπου να σταθεί απέναντι στη γέννησή του με έναν τρόπο λειτουργικό, γεγονός που θα σήμαινε να αναγνωρίσει την σημαντική παρουσία του άλλου, ο οποίος είναι προϋπόθεση και αιτία για την ύπαρξή του, για τη γέννησή του.

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ