Η οικοτεχνία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στα χέρια των μικρών παραγωγών για την ενίσχυση του εισοδήματός τους και ένα μέτρο που μπορεί να στηρίξει την αγροτική οικογένεια, αφού δίνει την δυνατότητα για μικρής κλίμακας μεταποίηση αγροτικών προϊόντων που παράγει ο επαγγελματίας αγρότης στην αγροτική του εκμετάλλευση ή στην αγροτική του κατοικία και την πώλησή των προϊόντων του τόσο στο χώρο της αγροτικής εκμετάλλευσης και αγροτικής κατοικίας, όσο και σε περιοδικές τοπικές διοργανώσεις, στις λαϊκές αγορές, στις αγορές παραγωγών και από το 2015 και σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και μαζικής εστίασης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλοςέχει δώσει προτεραιότητα σε αυτή την δράση γι αυτό και σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2019 στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε Ηλείας τέθηκε επί τάπητος ο σχεδιασμός για την επόμενη περίοδο στην Δυτική Ελλάδα . Ένα επιπλέον κίνητρο για τους οικοτέχνες είναι ότι τα έσοδα από την οικοτεχνική τους δραστηριότητα θεωρούνται αγροτικά εισοδήματα και συνεπώς φορολογούνται ως αγροτικά, με ισχύ από 1/1/2017, σύμφωνα με εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Στα θετικά αποτελέσματα της οικοτεχνίας συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων
α.η ενίσχυση των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων,
β.οι καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές με την κατάργηση των μεσαζόντων, και
γ.η αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών. Ο επαγγελματίας αγρότης για να γίνει οικοτέχνης πρέπει να εγγραφεί στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει είναι απλή και γίνεται ηλεκτρονικά.
Για περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να απευθύνονται, στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της εκάστοτε Περιφερειακής Ενότητας, και συγκεκριμένα:
Για την ΠΕ Αχαίας: 2613613714, Α. Γκολφινόπουλος
Για την ΠΕ Αιτωλοκαρνανίας: 2631361157, Ι. Τριάντη
Για την ΠΕ Ηλείας: 2621360134, Α. Μιχαλοπούλου