Ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης, σχετικά με την παρατεταμένη ανομβρία που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, καθώς και τις εδαφολογικές συνθήκες, έχει προκαλέσει σε πολλές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας δυσμενείς επιπτώσεις στην ελαιοκαλλιέργεια, έχοντας συνάμα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στην προσδοκώμενη παραγωγή, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα.
Αυτό που απαιτείται λοιπόν εκ μέρους της πολιτείας είναι η θέσπιση μέτρων για την στήριξη των ελαιοπαραγωγών που πλήττονται κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερο, με σημαντική απώλεια στα εισοδήματά τους και καλεί τον Υπουργό να απαντήσει αν υπάρχει πρόθεση αλλαγής του κανονισμού του Ε.Λ.Γ.Α., έτσι ώστε να προβλεφθεί για την καλλιέργεια της ελιάς και η παρατεταμένη ανομβρία – ξηρασία ως ζημιογόνο αίτιο αποζημιούμενης απώλειας παραγωγής καθώς επίσης και ποιους κίνδυνους θα συμπεριλαμβάνει ο Νέος Κανονισμός του Ε.Λ.Γ.Α.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης
Πάτρα, 12/12/2017
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ
- ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Θέμα: «Οι συνέπειες της παρατεταμένης ανομβρίας – ξηρασίας στην ελαιοκαλλιέργεια»
Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε όλοι μάρτυρες μιας κλιματολογικής αλλαγής στον πλανήτη που περιλαμβάνει άνοδο του μέσου όρου των θερμοκρασιών, απότομες βροχές και δυνατούς ανέμους. Στον τόπο μας φέτος της ξηρασίας αφού οι βροχοπτώσεις είναι ελάχιστες για την εποχή και οι θερμοκρασίες υψηλές, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τις καλλιέργειες, και ειδικά την ελιά που από οικονομικής παρατηρείται το φαινόμενο άποψης είναι πολύ σημαντική καλλιέργεια για όλη την Ελλάδα.
Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και όπως εκτιμάται σύμφωνα και με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ακαδημίας Αθηνών, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, επικαιροποιημένες εκτιμήσεις δείχνουν ότι, η ήδη παρατηρούμενη μείωση των βροχοπτώσεων του περασμένου αιώνα στη Δυτική Ελλάδα, αναμένεται να συνεχισθεί και στον 21Ο αιώνα, με συνέπεια στο τέλος του τρέχοντος αιώνα οι βροχοπτώσεις αναμένεται να έχουν μειωθεί περισσότερο από 15% στη Δυτική Ελλάδα.
Ο αγρότης δυστυχώς είναι εγκλωβισμένος στις ορέξεις της φύσης, λίγα πράγματα μπορεί να κάνει μόνος του για να βοηθήσει και να αυξήσει την σοδειά του.
Αυτό που απαιτείται λοιπόν εκ μέρους της πολιτείας είναι η θέσπιση μέτρων για την στήριξη των ελαιοπαραγωγών που πλήττονται κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερο, με σημαντική απώλεια στα εισοδήματά τους. Και μιλάμε για την σημαντικότερη παραγωγή, που απασχολεί δεκάδες αγρότες, σε όλες τις περιοχές της περιφέρειας της Αχαΐας.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Υπάρχει πρόθεση αλλαγής του κανονισμού του Ε.Λ.Γ.Α., έτσι ώστε να προβλεφθεί για την καλλιέργεια της ελιάς και η παρατεταμένη ανομβρία – ξηρασία ως ζημιογόνο αίτιο αποζημιούμενης απώλειας παραγωγής; Σε περίπτωση μη ένταξής τους υπάρχει πολιτική βούληση αναπλήρωσης της απώλειας εισοδήματος που θα προκύψει στους ελαιοπαραγωγούς;
- Ποιοι είναι οι νέοι κίνδυνοι που προτίθεσθε να συμπεριλάβετε στον Νέο Κανονισμό ασφάλισης του Ε.Λ.Γ.Α.;
Ο ερωτών βουλευτής
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ
Βουλευτής ΝΔ Αχαΐας