Η απόρριψη της απόφασης 59 της Δημοτικής Επιτροπής από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση δημιούργησε νέα δεδομένα στην υπόθεση της πεζοδρόμησης της οδού Κλεομένους Οικονόμου στο Δήμο Αιγιαλείας. Η αντιπολίτευση άσκησε έντονη κριτική, υποστηρίζοντας πως η δημοτική αρχή επιμένει σε ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο, παρά τις θεσμικές αντιρρήσεις και τις πρακτικές δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απέρριψε την απόφαση 59 της Δημοτικής Επιτροπής, υποδεικνύοντας ότι τέτοιου είδους ρυθμίσεις απαιτούν απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό προκάλεσε την απόσυρση του θέματος από την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου και την επανεισαγωγή του ως προ ημερησίας διάταξης, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
Ο δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Παναγιώτης Ανδριόπουλος εξήγησε πως η απόφαση για την πεζοδρόμηση είχε εγκριθεί από τη Δημοτική Επιτροπή, η οποία είχε λάβει την αρμοδιότητα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ωστόσο, η Αποκεντρωμένη επέμεινε ότι η τελική έγκριση έπρεπε να προέλθει από το Δημοτικό Συμβούλιο. Επιπλέον, ο δήμαρχος τόνισε την αναγκαιότητα άμεσης λήψης απόφασης, καθώς επίκειται η διοικητική παραλαβή της χρήσης του έργου και υπάρχουν πιέσεις από την ανάδοχο εταιρεία.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο Χρήστος Γούτος κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για εμμονή στην πεζοδρόμηση, παρά τις αντιδράσεις και τις νομικές δυσκολίες. Απευθυνόμενος προς τον κ. Χριστόπουλο αναρωτήθηκε:
- «Γιατί σας παραξενεύει ότι η Περιφέρεια ζητά απόφαση του δημοτικού συμβουλίου; Οι απόψεις μας είναι διαφορετικές και δεν καταλαβαίνω την εμμονή σας για το θέμα της πεζοδρόμησης. Μας φέρατε σε μια δύσκολη κατάσταση και εμείς δεν συμφωνούμε. Η αγορά βάλλεται και το κέντρο έχει διαλυθεί και θα απομακρυνθούν τα καταστήματα προς άλλες οδούς. Εμείς δεν ψηφίζουμε».
ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: «Η απόφαση της Περιφέρειας είναι «κόλαφος» για το Δήμο – Επικρατεί ένα αλαλούμ»
ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ
Ο Κώστας Σπηλιόπουλος έκανε λόγο για «σπιράλ λαθών» και έλλειψη σχεδιασμού, επισημαίνοντας πως η απόφαση της Αποκεντρωμένης δεν αφορά μόνο την αρμοδιότητα του οργάνου που την έλαβε, αλλά περιλαμβάνει και άλλες ουσιαστικές παρατηρήσεις που δεν έχουν αντιμετωπιστεί.
Ιδιαίτερα επικριτικός ανέφερε:
- «Μας θλίψει το γεγονός ότι τόσο σοβαρές αποφάσεις ακυρώνονται από την Περιφέρεια. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει γνώση και σωστός σχεδιασμός και γι’ αυτό ακυρώνονται. Και ασφαλώς η δημοτική αρχή δεν έχει γνώση γιατί είναι τεχνικά θέματα αυτά. Αλλά αναρωτιέμαι οι άνθρωποι που σας δίνουν τις εισηγήσεις δεν γνωρίζουν τι σας δίνουν, δεν είναι ενημερωμένοι ώστε να μην μας εκθέτουν;
Το κέντρο της πόλης έχει ταλαιπωρηθεί. Στις 5/3 η Αστυνομία δεν έδωσε παράταση απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Το σωστό ήταν η Βάλφουρ και η Κλεομένους Οικονόμου να δοθούν στην κυκλοφορία.
Η απόφαση της Περιφέρειας είναι «κόλαφος» για το Δήμο. Σας λέει ξεκάθαρα ότι δεν εφαρμόζεται το νόμο ρύθμισης της κυκλοφορίας και σας λέει επίσης ότι η Τεχνική Υπηρεσία στην εισήγησή της είναι λαθεμένη σε πέντε σημεία, που εμείς σας τα αναφέραμε στο δημοτικό συμβούλιο, πριν σας τα πει η Αποκεντρωμένη, αλλά δεν τα ακούσατε.
Επίσης, πολύ σημαντικό, δεν έχει γίνει η διοικητική παραλαβή για χρήση της Βάλφουρ. ‘Ολοι όμως γνωρίζουν ότι ο δρόμος δόθηκε για χρήση σε πεζούς. Και η εταιρεία αντέδρασε και έκανε καταγγελία στην Περιφέρεια. Αυτό δείχνει ότι δεν έχει γίνει σωστή εκτίμηση της κατάστασης. Επικρατεί ένα αλαλούμ, που δεν οδηγεί πουθενά. Οι προσφυγές έχουν αρχίσει και γίνονται στις δικαστικές αρχές, γιατί δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο κ. Δήμαρχε.
Προτείνω όλες οι παρατάξεις να συνεργαστούμε, να γίνει μια σωστή μελέτη με όλα τα δεδομένα, ώστε η πόλη να γίνει λειτουργική. Πρέπει όλα να συζητηθούν από την αρχή και όλες οι αποφάσεις να είναι ισχυρές, να μην μπορούν να ανατραπούν και ν’ αντέξουν σε βάθος χρόνου. Για το συγκεκριμένο θέμα δεν έχετε επιλογή: «Ανοίξτε τους δρόμους αύριο το πρωί».
ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Είχαμε γνώση της απόφασης της Περιφέρειας και προχωρήσαμε στις απαραίτητες διορθώσεις»
Ο αντιδήμαρχος Έργων Βασίλης Χριστόπουλος υπεραμύνθηκε των ενεργειών της δημοτικής αρχής, τονίζοντας πως οι τεχνικές εκθέσεις απαιτούν επικαιροποίηση, αλλά η συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση συνεχίζεται. Συγκεκριμένα τόνισε:
- «Ουσιαστικά το έγγραφο που λάβαμε την Δευτέρα 24 Μαρτίου, ώρα 3 το μεσημέρι, απορρίπτει την 59 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής και όντως χρειάζεται διόρθωση. Τι λέμε με την απόφαση: Ότι ψηφίζουμε την Τεχνική Έκθεση. Η έκθεση του κ. Σαρδελιάνου χρειάζεται προσθήκες. Στην 59 απόφαση είχαμε συγκεκριμένη Τεχνική Έκθεση και ήρθε η απόφαση που την απορρίπτει. Ουσιαστικά είναι μια διόρθωση που «παίζουμε» και στο πρώτο έγγραφο στις 14/3 που λάβαμε, ούτε ο δικηγόρος δεν μπορούσε να το ερμηνεύσει. Γιατί ενέκρινε την νομιμότητα της απόφασης, αλλά και οι υπάλληλοι εμφανίστηκαν διχασμένοι, στο εάν έπρεπε να λάβουμε απόφαση από τη Δημοτική Επιτροπή ή από το Δημοτικό Συμβούλιο. Κάποιοι υπάλληλοι της Περιφέρειας, μας έλεγαν ότι η απόφαση από τη Δημοτική Επιτροπή αρκεί, άλλοι… ας λάβετε και μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για να είστε πιο κατοχυρωμένοι.
Εμείς, όλο αυτό το διάστημα είμαστε σε επαφή με την Περιφέρεια και ό,τι μας ζήτησαν το διορθώσαμε. Συμπληρώσαμε τις πέντε παρατηρήσεις και ήρθαμε εδώ στο δημοτικό συμβούλιο να τις εγκρίνουμε και να λάβουμε την απόφαση του σώματος».
«Έχει δοθεί ο δρόμος για χρήση ή όχι;»
Ο κ. Σπηλιόπουλος ζήτησε μια ευθεία απάντηση από το Δήμαρχο στο εξής ερώτημα:
- «Έχει δοθεί ο δρόμος για χρήση ή όχι;»
- Ο Δήμαρχος απαντώντας ανέφερε πώς «από το Δήμο δεν έχει δοθεί άδεια χρήσης της πλατείας» με τον κ. Σπηλιόπουλος να αναρωτιέται: «Μα πώς; Έχουν γίνει συγκεντρώσεις από το Δήμο στο χώρο της πλατείας. Η πλατεία Βάλφουρ και οι γύρω δρόμοι είναι σε κοινή χρήση; Γίνονται συγκεντρώσεις εκεί; Αυτή η απόφαση που θα πάρετε, ούτε τώρα θα εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη, γιατί το σχέδιο που έχετε στο μυαλό σας δεν οδηγεί πουθενά. Η συγκεκριμένη κυκλοφοριακή μελέτη δεν έχει ισχύ και θα εγκριθεί, ενώ το θέμα με τα πάρκιν είναι πολύ σοβαρό. Εμείς δεν το ψηφίζουμε.»
Ο κ. Χριστόπουλος απαντώντας τόνισε ότι και στη Μητροπόλεως που γίνονται έργα ο κόσμος κυκλοφορείς ελεύθερα.
Το θέμα έφτασε στην ψηφοφορία, με τους συμβούλους της αντιπολίτευσης να καταψηφίζουν την εισήγηση του δημάρχου, ενώ η δημοτική αρχή μένει σταθερά προσηλωμένη στην εφαρμογή της πεζοδρόμησης, αναμένοντας την έγκριση από την Αποκεντρωμένη.
ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ