Η πάγια θέση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για διασφάλιση της ενότητας της Πατρών – Πύργου και υλοποίηση του αυτοκινητόδρομου στο σύνολό του, επαναδιατυπώθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018. Στη διάρκεια της συζήτησης κυριάρχησε η ανησυχία σε σχέση με την ομαλή εξέλιξη και των οκτώ εργολαβιών.
«Έχουμε εξ αρχής ξεκαθαρίσει ότι δεν κάνουμε εκπτώσεις. Θα το λέω μέχρι τέλους πως Ολυμπία Οδός, χωρίς την Αρχαία Ολυμπία, δεν είναι Ολυμπία οδός. Όλοι μαζί θα δώσουμε μεγάλο αγώνα για να το καταφέρουμε. Έχουμε δρόμο μπροστά μας. Είμαστε όμως αποφασισμένοι. Δεν παραιτούμαστε. Διεκδικούμε σταθερά αυτό το σημαντικό έργο, που όσο καθυστερεί στοιχίζει σε ολόκληρη την κοινωνία», ανέφερε κατά τη συνεδρίασης ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Για το περιεχόμενο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018, στο υπουργείο Υποδομών για την Πατρών – Πύργου ενημέρωσε το Σώμα, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηλείας Γεώργιος Γεωργιόπουλος, ο οποίος ήταν και ο εισηγητής του θέματος.
«Από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη και τους υπηρεσιακούς παράγοντες ενημερωθήκαμε για την πορεία όλων των διαγωνισμών. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν κρύβει την ανησυχία της σε σχέση με την ομαλή εξέλιξη και των οκτώ εργολαβιών» τόνισε ο κ. Γεωργιόπουλος και μετέφερε την πρόταση που έχει διατυπώσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με στόχο την ενότητα της Πατρών – Πύργου:
«Ζητήσαμε να σταλούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και οι οκτώ συμβάσεις μαζί για προσυμβατικό έλεγχο. Αυτό διασφαλίζει ότι θα ξεκινήσουν όλες οι εργολαβίες μαζί, για να μην συντρέχει ο κίνδυνος αποσπασματικής υλοποίησης του έργου. Να μην έχουμε δηλαδή το φαινόμενο, κάποια τμήματα να υλοποιούνται και κάποια όχι» εξήγησε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας, επισημαίνοντας την πάγια θέση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας «να διασφαλιστεί η ενότητα του έργου στο σύνολό του».
Συνεχίζοντας, τόνισε: «Παρά τις εναλλακτικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί, ο υπουργός επιμένει στη συνέχιση της διαδικασίας που εξαρχής επέλεξε. Τα χρονικά περιθώρια όμως είναι πλέον στενεύουν ασφυκτικά. Η Πατρών – Πύργου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το 2022, γι αυτό απαιτείται διαρκής παρακολούθηση της πορείας των διαδικασιών» κατέληξε ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηλείας Γεώργιος Γεωργιόπουλος.
Στο πλαίσιο αυτό, ζητήθηκε από τον υπουργό να γίνει νέα συνάντηση στις 29 Οκτωβρίου, ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση που ως τότε θα έχει διαμορφωθεί και να προσδιοριστούν οι επόμενες κινήσεις.
Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κωνσταντίνος Νικολούτσος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Οι ελλείψεις των κοινωνικών φορέων ψυχικής υγείας
Έπειτα από εξαντλητική συζήτηση και επισήμανση των αυξημένων αναγκών που υπάρχουν στις δομές ψυχικής υγείας, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε μεταξύ άλλων να διεκδικήσει τη σύσταση λειτουργίας ψυχιατρικής κλινικής στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πατρών, ενίσχυση της αντίστοιχης κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ρίου και ενίσχυση με προσωπικό του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Καραμανδανείου.
Tα υφιστάμενα προβλήματα και οι ελλείψεις των κοινωνικών φορέων ψυχικής υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, ήταν το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η καταγραφή προέκυψε έπειτα από αίτημα της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Δ.Ε. σε όλες τις δομές και συλλόγους για την ψυχική υγεία, με σκοπό την ανάδειξη των κατάλληλων παρεμβάσεων και βέλτιστων πρακτικών, στο πλαίσιο του κοινωνικού τομέα και του τομέα της ψυχικής υγείας.
Συνοψίζοντας σχετικά, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος, βοηθός Περιφερειάρχη για θέματα Υγείας και Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αναφέρθηκαν και αφορούν τα μη σταθερά έσοδα, την ελλιπή χρηματοδότηση, την υποστελέχωση, την έλλειψη κτιριακών υποδομών και θεραπευτικού-υλικοτεχνικού εξοπλισμού, την αδυναμία εξυπηρέτησης γεωγραφικά και κοινωνικά απομονωμένων περιοχών. Επεσήμανε επίσης την αύξηση της ψυχιατρικής νοσηρότητας και των αιτημάτων ψυχοκοινωνικής φροντίδας, φαινόμενα που έχουν εκδηλωθεί καθ΄ όλη τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης.
Ποιοι συμμετείχαν
Παρευρέθηκαν και συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου, η συντονίστρια – διευθύντρια του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Καραμανδανείου και Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου παιδοψυχίατρος Βιολέττα Σιγάλα, ο Προϊστάμενος Περιφερειακού Χάρτη Υγείας και Ψυχικής Υγείας 6ης ΥΠΕ Γεώργιος Μασμανίδης, η κοινωνική λειτουργός του Κέντρου Ψυχικής Υγείας – Γενικό Νοσοκομείο Πατρών Κλεοπάτρα Τσιλιμαντού, η αναπληρώτρια πρόεδρος Τομεακής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας –εκπρόσωπος του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πάτρας Μαρία Σκώκου, ο πρόεδρος του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών – εκπρόσωπος του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης «Φάρος» Στέφανος Κούλης, η πρόεδρος του Συλλόγου για την ψυχική Υγεία ΣΟΨΥ Πάτρας – εκπρόσωπος της δομής «Γέφυρες» Χριστίνα Μπίκου, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Εκπαίδευσης Παιδιού και Εφήβου με Αυτισμό Νομού Αχαΐας (ΕΨΥΕΠΕΑ) Θωμάς Γκορίλας, ο διοικητικός υπεύθυνος της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Εκπαίδευσης Παιδιού και Εφήβου Αιτωλοακαρνανίας Γεράσιμος Τουλιάτος, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδος και Νοτίων Ιονίων Νήσων Ανδρέας Λίβανος, ο Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων Εκπαιδευομένων και Εκπαιδευθέντων στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας «οι Άγιοι Ανάργυροι» Ευάγγελος Καλύβας.
Η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα για την Πατρών – Πύργου, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, στο σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=Ow-wOeAFbII
Η τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας, Γεωργίου Γεωργιόπουλου, για την Πατρών – Πύργου, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=WnR-LUv5yIE