Για τουλάχιστον τρεις δεκαετίες η κατανάλωση αυγού τέθηκε «υπό περιορισμό», γεγονός που έμελλε να αποδειχθεί ως μία από τις μεγαλύτερες διατροφικές πλάνες του 20ου αιώνα. Η εργασία με επικεφαλής τον Καθηγητή βιοχημείας και χημείας τροφίμων του Ε.Κ.Π.Α. κ. Κωνσταντίνο Δημόπουλο, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Animal Science Journal με τίτλο «Hen egg yolk lipid
Η μελέτη υπογραμμίζει ότι μπορεί να αποτελεί ένα απολύτως προστατευτικό τρόφιμο κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Ο ίδιος ο κ. Δημόπουλος πριν από αρκετά χρόνια είχε αποδώσει στην επιστημονική κοινότητα μία πολύ σημαντική ανακάλυψη, εκείνη του παράγοντα ενεργοποίησης αιμοπεταλίων (Platelet Activating Factor, PAF).
Τον Οκτώβριο του 1979 διαλευκάνθηκε και αποδείχθηκε η δομή του PAF από τους Demopoulos, Pinckard και Hanahan, στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο San Antonio. Ο PAF είναι μία λιποειδική ένωση που ανήκει στην τάξη των φωσφολιποειδών και αποτελεί τον δραστικότερο λιποειδικό μεσολαβητή της φλεγμονής. Συντίθεται, μετά από διέγερση, από διάφορους τύπους κυττάρων στον άνθρωπο, τα ζώα και τα φυτά, συμπεριλαμβανομένων των μονοκυττάρων, των μακροφάγων, των ενδοθηλιακών κυττάρων και των αιμοπεταλίων. Αρχικά, παρουσιάστηκε ως αλλεργιογόνος παράγοντας στο αίμα ζώων με αναφυλαξία, ο οποίος προκαλούσε την ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων.
Εντούτοις, στις μέρες μας, είναι γνωστό ότι έχει πολλές βιολογικές δράσεις, όπως είναι η προσέλκυση και ενεργοποίηση των λευκοκυττάρων, η αύξηση της διαπερατότητας των αγγείων, διάφορες καρδιοαγγειακές δράσεις, καθώς και δράσεις στο ήπαρ και στο κεντρικό νευρικό σύστημα και αλλού.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της νεότερης εργασίας του κ. Δημόπουλου το κλάσμα λιπιδίων του κρόκου αυγού κότας παρουσιάζει αντιαθηρογόνες ιδιότητες.
Συμπερασματικά, ο κρόκος περιέχει αναστολείς του PAF που επαυξάνουν τη θρεπτική αξία του και δημιουργούν μία σημαντική προστασία κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων, με δεδομένο ότι ο PAF είναι ένα σημαντικό φωσφολιπίδιο που λειτουργεί ως ρυθμιστής της φλεγμονής και εμπλέκεται άμεσα στο μηχανισμό σχηματισμού της αθηρωματικής πλάκας, σύμφωνα με την νέα θεωρία για την αθηρογένεση που έχουν αναπτύξει η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Κ.Α.Δημόπουλου και της καθηγήτριας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Σ.Αντωνοπούλου.
Επιστημονική επιμέλεια Αλεξιάννα Τριανταφύλου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc, PhD Διδάκτωρ & Επιστ/κός Συνεργάτης Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου