Βάνα Μπεντεβή: “Η ιστορία μιας σημαίας”

Με αφορμή τον νέο λόγοτυπο του Δήμου μας, παραθέτουμε ένα μικρό ιστορικό της Σημαίας του Ανδρέα Λόντου,από την κ. Βάνα Μπεντεβή.

ΒΑΝΑ ΜΠΕΝΤΕΒΗ
Φιλόλογος – Ιστορικός
Πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Α.

 Η Σημαία του Ανδρέα Λόντου  -κόκκινη με μαύρο Σταυρό- ήταν γνωστή σε πολλούς,που ασχολούνταν με την ιστορία, όχι όμως και στο ευρύ κοινό,παρ’ ότι την αναφέρουν πολλές ιστορικές πηγές. Η ΙΛΕΑ όμως, από την αρχή της συστάσεώς της ως πολιτιστικός φορέας,έβαλε πρώτο στόχο την ανάδειξη αυτού του ιερού Συμβόλου, καθώς θεωρείται μία από τις πρώτες Σημαίες του Αγώνα του ΄21(αν όχι η πρώτη).Γι αυτό, όταν θελήσαμε να εορτάσουμε την απελευθέρωση του Αιγίου, στις 21 Μαρτίου του 1991,φτειάξαμε                        –ιδιόχειρα- ένα ομοίωμά της και το προσφέραμε στον τότε δήμαρχο, αείμνηστο Αλέκο Μέγαρη, σε μια λιτή τελετή στο δημαρχείο Αιγίου, παρουσία πολλών δημοτικών συμβούλων( η φωτογραφία δε που κυκλοφόρησε, έμεινε στην ιστορία). ΄Όμως, αυτή η Σημαία δεν ήταν αντίγραφο, καθώς δεν γνωρίζαμε τις διαστάσεις της ακριβώς, ούτε την σωστή απόχρωση του κόκκινου, ούτε καν, αν πράγματι υπήρχε κάπου….                                        

 Όταν  αρχίσαμε  να συγκεντρώνουμε το μουσειακό υλικό στο σημερινό κτήριο του Μουσείου,ζητήσαμε αρρωγή από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας.Τότε, η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης του Εθνικού Μουσείου, κα Ευθυμία Παπασπύρου με πληροφόρησε, ότι στο υπόγειο υπάρχουν πολλές Σημαίες του Αγώνα και μεταξύ αυτών υπάρχει και ένα πιστό απεικόνισμα της Σημαίας του Ανδρέα Λόντου. Αμέσως πήγα στην Αθήνα και με την ΄παδεια του τότε Διευθυντή του Εθνικού Μουσείου, αειμνήστου τώρα, Ιωάννη ΜαζαράκηΑινιάν, πήραμε άδεια να την αναπαραγάγουμε.΄Όμως αυτή την εργασία μόνο το ίδιο το Μουσείο επιτρεπόταν να την αναλάβει – με δικούς του συντηρητές- καθώς έπρεπε να είναι ακριβώς η ίδια. Το κόστος ήταν 30.000 δραχμές. Ενημέρωσα σχετικά τον τότε δήμαρχο, αείμνηστο Λεωνίδα Σιαβελή , ο οποίος και ανέλαβε προσωπικώς αυτό το κόστος. ΄Ετσι, είχαμε το ακριβές της αντίγραφο, το 1998, οπότε και κάναμε αίτηση στο δήμο μας να ενεργήσει, ώστε να αναγνωριστεί ως Εορτή Εθνικού χαρακτήρα η Συνέλευση της Βοστίτσας και η Σημαία του Α. Λόντου, ως Σύμβολο της πόλης του Αιγίου.  Η προτασή μας (τον Δεκέμβριο του 1998)πέρασε με απόλυτη πλειοψηφία από το τότε δημοτικό Συμβούλιο, αλλά στην πορεία ο δήμος δεν την προχώρησε περαιτέρω… (Αυτό έγινε, όπως γνωρίζετε το 2018).

Η συγκεκριμένη Σημαία λοιπόν –κόκκινη, με μαύρο Σταυρό ραμμένο, μόνο στη μία πλευρά- εισήχθη στην Εθνολογική Εταιρεία το 1910, χωρίς να έχει καταγραφεί ο δωρητής, με αριθμό εισόδου 2643.΄Εχει δε διαστάσεις 1,63 χ0,90εκ. Και όπως αναφέραμε την αναφέρουν πολλοί ιστορικοί,αλλά αναφέρω ένα απόσπασμα της περιγραφής της από τον Ιωάννη Φιλήμονα, καθώς είναιο πιο έγκυρος και ο πιο κοντινός στα γεγονότα της εποχής…

«…Στις 24 Μαρτίου ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και ο ΖαΪμης μπήκαν στην Πάτρα, ενώ έφθασαν εκεί ο Μπενιζέλος Ρούφος και ο Ανδρέας Λόντος, ο οποίος έφερε σημαία αυτοσχέδια ερυθρά, που από τη μία μόνο όψη της είχε μαύρο σταυρό. ΄Ολοι τους την υποδέχτηκαν με την ευχή: « Και στην Πόλη να δώσει ο Θεός». ΄Υστερο, ο Π.Πατρών ευλόγησε την Σημαία αυτή και όλοι έσπευδαν να προσκυνήσουν….». ( Ι.Φιλήμων, Δοκίμιον Ιστορικόν περί της Ελληνικής Επαναστάσεως, τ.Γ., σελ. 21-23).                            

Τελειώνοντας, αυτό το μικρό ιστορικό οδοιπορικό της Σημαίας του Α.Λόντου, θα ήθελα να καταθέσω την εύλογη συγκίνησή μου, καθώς αποτελεί και αυτή μέρος των προσωπικών μου αγώνων για την ανάδειξη της ιστορίας αυτού του τόπου και να ευχαριστήσω και να συγχαρώ δημοσίως τον κύριο Λάμπη Ψυχογιάννη, που είχε την έμπνευση να αναρτάται η Σημαία παντού… Πιστεύω δε, ότι η επιλογή της δημοτικής μας Αρχής είναι πολύ σωστή, γιατί αυτό το Σύμβολο είναι το μοναδικό, που κάνει την ειδοποιό διαφορά (που δεν μπορεί να το έχει άλλος δηλ.). Αλλωστε, οι εορτασμοί για την Επανάσταση του 1821 συνεχίζονται και θα τελειώσουν το 2032, οπότε υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη η τελική Συνθήκη, με την οποία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία, αναγνωρίζει το Ελεύθερο Ελληνικό κράτος….                                                                                                                

——– * και γι αυτούς που απαξιούν έναν Ανδρέα Λόντο, να καταλάβουν πόσο μπροστά από την εποχή του ήταν…..

Με εκτίμηση προς όλους,                      

Βάνα Μπεντεβή

Aπό την εφημερίδα “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”