Οι πιο συχνές αιτίες λαρυγγίτιδας
Γιατί βραχνιάζουμε ή μιλάμε με βαθιά φωνή όταν κρυολογούμε; Αιτία είναι η διόγκωση πολλών τμημάτων της ανώτερης αναπνευστικής οδού που προκαλεί το κρυολόγημα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται οι φωνητικές χορδές και ιστοί κάτω από αυτές.
Μολονότι η διόγκωση αυτή δεν προκαλεί απώλεια της φωνής, η διαταραχή είναι τεχνικά λαρυγγίτιδα, δηλαδή φλεγμονή στον λάρυγγα με οίδημα των φωνητικών χορδών.
Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, όταν το οίδημα είναι πολύ έντονο, η φωνή γίνεται ψίθυρος, επειδή δεν πάλλονται πλέον οι φωνητικές χορδές. Το ψιθύρισμα, όμως, επιδεινώνει το οίδημα, για αυτό και οι γιατροί συνιστούν να μην μιλάμε καθόλου όταν έχουμε λαρυγγίτιδα.
Η λαρυγγίτιδα είναι η φλεγμονή στον λάρυγγα, τον στενό «σωλήνα» στον λαιμό, όπου βρίσκονται οι φωνητικές χορδές. Όταν παρουσιάσουν φλεγμονή οι φωνητικές χορδές, η φωνή βραχνιάζει και μπορεί να φθάσει στο σημείο να είναι ένας ψίθυρος που με το ζόρι ακούγεται.
Οι πιο συνηθισμένες αιτίες λαρυγγίτιδας είναι: Οι ιοί της γρίπης ή του κρυολογήματος και άλλες ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις,η βρογχίτιδα και η πνευμονία,οι αλλεργίες και οι τραυματισμοί του λάρυγγα.
Και φυσικά, τον χειμώνα τα παιδιά είναι πιο εκτεθειμένα. Αυτό συμβαίνει καθώς ο λάρυγγας των παιδιών είναι πολύ πιο στενός από αυτόν των ενηλίκων, για αυτό και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να «κλείσει» κάποια στιγμή, ιδίως το βράδυ, δυσχεραίνοντας την αναπνοή του παιδιού.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι παιδίατροι συνιστούν στους γονείς να τους ενημερώνουν, εάν αντιληφθούν ότι βραχνιάζει η φωνή του παιδιού τους.
premium.paratiritis