Γιώργος Τζεραβίνης: “To γράψιμο… το καταφύγιό μου”

Εγώ γράφω από την καρδιά µου ένα πολύχρωµο πορτρέτο στοχασµών που σέβεται τον άνθρωπο

Το γράψιµο είναι το πιο σίγουρο καταφύγιό µου. Όταν γράφω νιώθω να µοιάζω µε τον παλιό τον Σίσυφο. Ανεβαίνω αγκοµαχώντας φορτωµένος την ασήκωτη πέτρα του αγώνα µου και σαν το Σίσυφο ποτέ δε φτάνω στην κορυφή. Στην κορυφή! Μα Θεέ µου πόσοι φτάνουν στην κορυφή! Πόσοι έχουν φτάσει; Πιστεύω µόνο στη ζωή στην ολοένα ανανεούµενη και ολοένα οµορφότερη και όχι στο ότι όλα είναι µάταια, αφού όλα υποτάσσονται στη φθορά και στο θάνατο. Είναι ωραία να ζει κανείς. Ιδίως στην εποχή µας είναι ωραία η Ζωή. Κρίµα µόνο που για µερικούς βρίσκεται στο τέρµα της.

Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΖΕΡΑΒΙΝΗ
Καθηγητή – Από τη στήλη “Επίκαιροι Σχολιασμοί” στον “ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”

Αλήθεια τι καηµός να ξέρεις πως δεν θα υπάρχει όταν η όψη του κόσµου θα ‘χει αλλάξει στο καλύτερο.

Τους πολιτικούς τους ενδιαφέρει µόνο η εξουσία και µόνο η καρέκλα, όλα τα άλλα τα ουσιώδη που αφορούν την καθηµερινότητα, στο µόχθο και την ανασφάλεια στην ακρίβεια και το εισόδηµα, που αφορούν εκατοµµύρια πολίτες, τα έχουν γραµµένα. Εµείς τα υποζύγια, εκείνοι τα αφεντικά. Όχι φιλία µε τον αµαρτωλό κόσµο. Η σηµερινή εποχή είναι κρίσιµη και γεµάτη κινδύνους. Πρέπει να αποδεικνύουµε την πίστη µας, όχι µε λόγια  αλλά µε πράξεις.

∆εν µπορεί να υπάρξει παρόν και πολύ περισσότερο µέλλον, χωρίς την ανάδειξη του παρελθόντος το οποίο λειτουργεί ως θεµέλιος λίθος. Η Κυβέρνηση αν και χαρακτήριζε µε υποκρισία «εγκληµατικό το νόµο» Κατρούγκαλου, ωστόσο δεν περιφρονεί το κέρδος που εισπράττει απ’ αυτόν. Η χώρα µας έχει πολλά ταλέντα σε διαφορετικούς τοµείς και τόσο οι πολιτικοί όσο και οι πολίτες οφείλουµε να τα υποστηρίζουµε και να τα προβάλλουµε.

Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι τα γεγονότα δεν αλλάζουν, ο τρόπος που τα βλέπουµε αλλάζει. Το µεγαλύτερο µυστικό που έµαθα είναι ότι για να είσαι δυνατός, αν αντέχεις, θα πρέπει να χαρίζεις στον εαυτό σου χαρά µε αυτά που κάνεις. Αλλιώς θα τον αδειάσεις. Λένε ότι τα µάτια είναι τα παράθυρα της ψυχής. Οι γυναίκες θέλουν αυτό, που θέλουν και όλοι οι άνθρωποι. ∆ηλαδή, ειλικρίνεια, αλήθεια, σεβασµό, ευαισθησία. Ο Ιερός Λόγος ξυπνάει τους ανθρώπους όλους που πλανώνται απελπισµένοι µέσα στη νύχτα. Θεέ, ισοδύναµε, Θεέ Θαυµατουργέ, που ξέρεις όλα τα γιατρικά και φέρνεις τη γαλήνη στις βασανισµένες καρδιές, πώς να µη σε δοξάσω ψάλλοντας «∆όξα σοι ο Θεός». Μόνο Εκείνος που υπέφερε πολύ ξέρει τη χαρά, µόνο όποιος δοκιµάστηκε προαισθάνεται την υπέρτατη γλυκύτητα της χάρης. Έχει χρέος να µαρτυρήσει µπροστά στους ανθρώπους την ανύψωσή του γεννηµένη από τον πόνο.

Τον είχαν θάψει ζωντανό, τον είχαν λοιδωρήσει και κανείς δεν βρέθηκε για να τον παρηγορήσει στην αδυναµία του. Μα στήριγµα θαυµαστό, είχε εµπιστοσύνη στο Θεό και να που ο Θεός δεν τον ξεχνούσε στον πόνο του. Όχι ο Θεός δεν τον είχε εγκαταλείψει. Τον είχε βγάλει από τον τάφο της απόγνωσής του από την κόλαση της απελπισίας του.

Πάντα τίθεται το ερώτηµα αν η έλλειψη σοβαρής αντιπολίτευσης κάνει µια κυβέρνηση πιο αποτελεσµατική ή την αποκοιµίζει και δηµιουργεί φαινόµενα αυταρέσκειας και αλαζονείας. Ή αντίθετα µια καλή αντιπολίτευση καθιστά πιο προσεκτική και εντέλει καλύτερη την κυβέρνηση.

 Οι Άγγελοι δε µένουν πολύ στη γη. Εκπληρώνουν το καθήκον τους και επιστρέφουν εκεί όπου ανήκουν στον παράδεισο. Ο ρόλος της µάνας απαιτεί θυσίες. Έχω την αίσθηση ότι όταν αγαπάς αυτό που πρεσβεύεις, όταν η θέλησή σου να γίνει καλύτερος σε πληµµυρίζει και σε ολοκληρώνει. η µετάδοση των γνώσεων είναι η καλύτερη ανταµοιβή.

Θα υπάρχει πάντα κάποιος καλύτερος από σένα όπου κι αν σταθείς, οπότε πρέπει να δουλέψεις σκληρά για να πετύχεις.

Συµβουλεύω τα νέα παιδιά που ξεκινούν τώρα. Να είναι αποφασισµένα για  σκληρή δουλειά, να έχουν όραµα αλλά µε σεµνότητα. Υπάρχει πάντα ένας στόχος, ένα ανώτερο σκαλί που θέλει  κόπο και ταπεινότητα για να τον κατακτήσεις.

Το θέµα είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις, να το κάνεις µε πάθος και να οραµατίζεσαι την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Όσο ψηλά κι αν φτάσεις και ό,τι κι αν κατακτήσεις επαγγελµατικά θα υπάρχει πάντα ένας στόχος που θα σε φέρει πιο κοντά στο επόµενο σκαλί.

Ευτυχία δεν είναι ένας στόχος που τον βάζεις απέναντί σου και λες θα είµαι ευτυχισµένος όταν αποκτήσω σπίτια, παιδιά και εγγόνια. Είναι πόσο ευτυχισµένος είσαι κάθε ηµέρα στην καθηµερινότητά σου.