Αποκαλυπτικό για τον αριθμό δεκάδων χιλιάδων παιδιών που μένουν εκτός παιδικών σταθμών ήταν το χθεσινό Δ.Τ. της ΕΕΤΑΑ για τα οριστικά αποτελέσματα του Προγράμματος “Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής 2018–2019”. Σε αυτό αναγράφεται ότι οι δικαιούμενοι voucherείναι 94.000 και οι έγκυρες υποψηφιότητες ανέρχονται σε 141.000.
Συνεπώς, βάσει των δεδομένων της επίσημης Ανακοίνωσης, αυτή τη στιγμή 47.000 παιδιά μένουν εκτός.
Η ΕΕΤΑΑ στη συνέχεια προχωρά σε μια εκτίμηση. Αναφέρει ότι τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει η ανακατανομή των voucher που δεν θαχρησιμοποιηθούν, με στόχο να καλυφθούν όλες οι διαθέσιμες θέσεις των δομών. Ωςαποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής “ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενωνεκτιμάται ότιθα υπερβεί τα 110.000 παιδιά”.
Ακόμα και εάν επαληθευτεί λοιπόν η εκτίμηση,31.000 παιδιά μένουν εκτός.
Επισημαίνεται ότι στον αριθμό 94.000 ωφελουμένων, όπως η ίδια Ανακοίνωση διευκρινίζει, περιλαμβάνονται και όλα τα παιδιά των οποίων οι οικογένειες είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, όπως και όλες οι αιτήσεις που αφορούν ΚΔΑΠ–ΑΜΕΑ. Επίσης περιλαμβάνονται “και τα 300 παιδιά από τις πληγείσες περιοχές της Αττικής, από την πρόσφατη πυρκαγιά, καθώς η ΕΕΤΑΑ, με απόφαση του Δ.Σ. της, έκανε δεκτές όλες τις αιτήσεις με αντίστοιχη αύξηση του π/υ του ΥΠΑΝ”.
Σημειώνουμε πωςο αριθμός των δεκάδων χιλιάδων παιδιών που μένουν εκτός, γεννά,μεταξύ άλλων, ερωτήματα για την επαλήθευση της αποτελεσματικότηταςτης δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, την οποία –παρά τις σφοδρές αντιδράσεις Αιρετών και εργαζομένων της Τ.Α.– νομοθέτησε η Κυβέρνηση. Υπενθυμίζουμε ότι για το σχολικό έτος 2018-2019 θα εφαρμοστεί σε 184 Δήμους. Ως βασική εξαγγελία και επιχείρημα της επιμονής υπέρ της θέσπισής της, είχε τότε αναδειχθεί –προς κάμψη του αυτοδιοικητικού αγώνα- η παράμετρος ότι, αφού τα 4χρονα θα πήγαιναν στα νηπιαγωγεία, θα επερχόταν σημαντική αύξηση των κενών θέσεων στους παιδικούς σταθμούς προς όφελος των παιδιών μικρότερης ηλικίας. Από τα νούμερα δεν γίνεται αντιληπτή η επιβεβαίωση του σχετικού αφηγήματος και, εφόσον υφίσταται, θα ήταν χρήσιμη σχετική τεκμηρίωσή της από την Κυβέρνηση, ενόψει περαιτέρω επέκτασης της εφαρμογής της σε όλους τους Δήμους.
Αξίζει, τέλος, να έχουμε όλοι κατά νου ότι ο αριθμός των παιδιών που μένουν εκτός παιδικών σταθμών αντικατοπτρίζει ΜΟΝΟ τα παιδιά στο τυπικό πλαίσιο του Προγράμματος, δηλαδή όσες μητέρες πληρούσαν τις ιδιότητες και τα κριτήρια επιλεξιμότητας και υπέβαλαν έγκυρη αίτηση.
Δεν είναι δηλαδή ο ρεαλιστικός αριθμός παιδιών που δεν έχουν τη σχετική ευκαιρία στο ξεκίνημα της ζωής τους.
Ακολουθεί ολόκληρη η Ανακοίνωση της ΕΕΤΑΑ:
“ Ανακοινώθηκαν χθες 29 Ιουλίου 1018 τα τελικά αποτελέσματα για την Δράση «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής 2018 – 2019».
Η διαδικασία επιλογής των ωφελούμενων ολοκληρώθηκε με επιτυχία και στις ημερομηνίες που είχε αναγγείλει η Διοίκηση της ΕΕΤΑΑ. Οι δικαιούμενοι voucher είναι 94.000 έναντι 92.000 της τελευταίας χρονιάς. Οι έγκυρες υποψηφιότητες ανέρχονται σε 141.000 ενώ, πέρυσι ήταν 133.000.
Στον αριθμό αυτόν περιλαμβάνονται και όλα τα παιδιά των οποίων οι οικογένειες είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, όπως και όλες οι αιτήσεις που αφορούν ΚΔΑΠ – ΑΜΕΑ. Επίσης περιλαμβάνονται και τα 300 παιδιά από τις πληγείσες περιοχές της Αττικής, από την πρόσφατη πυρκαγιά, καθώς η ΕΕΤΑΑ, με απόφαση του Δ.Σ. της, έκανε δεκτές όλες τις αιτήσεις με αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμού του ΥΠΑΝ .
Τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει η ανακατανομή των voucher που δεν θα χρησιμοποιηθούν, με στόχο να καλυφθούν όλες οι διαθέσιμες θέσεις των δομών. Ως αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 110.000 παιδιά έναντι 106.000 της τελευταίας χρονιάς.
Η αρχική χρηματοδότηση του προγράμματος ανέρχεται στα 205 εκ. ευρώ, όσο ήταν και τη σχολική χρονιά 2017-2018, με τη διαφορά ότι φέτος είναι αυξημένη η εθνική συμμετοχή. Συγκεκριμένα από το Π.Δ.Ε. θα διατεθούν 138εκ. ευρώ περίπου, από 132 εκ. πέρυσι και τα υπόλοιπα 67 εκ. ευρώ καλύπτονται με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2010. Πέρυσι το αντίστοιχο ποσό ήταν 73 εκ. ευρώ.
Με βάση αυτά τα δεδομένα η χρηματοδότηση με την ανακατανομή του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεπεράσει τα 220 εκ., από 211 εκ. ευρώ που διατέθηκαν τη περσινή σχολική χρονιά.
Οι ωφελούμενες/οι έχουν την δυνατότητα να εγγράψουν τα παιδιά τους μέχρι 3 Σεπτεμβρίου και οι φορείς (Δήμοι και ιδιώτες) να προγραμματίσουν την νέα χρονιά. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΕΤΑΑ κάθε χρόνο φροντίζει να καλύπτει όλες τις διαθέσιμες θέσεις που υπάρχουν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας. Τα κενά που παρατηρούνται στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος οφείλονται στην έλλειψη δομών.
Η συνεργασία όλων των φορέων (Υπουργείων – ΚΕΔΕ – Περιφερειών – ΕΕΤΑΑ) και των υποψηφίων δικαιούχων, οδήγησε σε μια πετυχημένη διαδικασία και ένα καλό αποτέλεσμα. ”