Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 36.000 άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από την πρωτοφανή κακοκαιρία που έπληξε την Ιταλία
Πάνω από τις περιοχές της Εμίλια Ρομάνια που επλήγησαν από το φονικό κύμα κακοκαιρίας των προηγούμενων ημερών πέταξε χθες με ελικόπτερο η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, επιστρέφοντας μία ημέρα νωρίτερα από τη σύνοδο του G7 στη Χιροσίμα.
«Ειλικρινά, δεν μπορώ να μείνω τόσο μακριά από την Ιταλία σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία. Επειτα από δύο και πλέον ημέρες μακριά, η συνείδησή μου μου επιβάλλει να γυρίσω» είχε δηλώσει η ίδια από την Ιαπωνία το Σάββατο, ευχαριστώντας τόσο τους 5.000 διασώστες και εθελοντές που αναπτύχθηκαν στην πληγείσα ιταλική περιφέρεια μετά τις «χειρότερες πλημμύρες του τελευταίου αιώνα» όσο και τους υπόλοιπους ηγέτες του G7, αλλά και άλλων κρατών, για τα μηνύματα αλληλεγγύης τους και τις προσφορές τους να συνδράμουν.
Αύριο πρόκειται να συνεδριάσει στη Ρώμη το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να εγκρίνει έκτακτα μέτρα στήριξης των πληγέντων. Στο μεταξύ, στον Τύπο και τα σόσιαλ μίντια μαίνεται η αναζήτηση ευθυνών.
Η καταστροφή του «δενδρόκηπου»
Ολη η Ιταλία βιώνει βροχερό Μάιο, αλλά από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας η Εμίλια Ρομάνια, ο επονομαζόμενος «δενδρόκηπος» της χώρας, υπέστη πρωτοφανή κακοκαιρία: κατά τόπους, έπεσαν μέσα σε μερικές ώρες βροχές που υπό κανονικές συνθήκες καταγράφονται σε ένα εξάμηνο.
Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 36.000 άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Περίπου 20 ποταμοί και ρεύματα υπερχείλισαν, γέφυρες κατέρρευσαν, χιλιάδες αγροτικές εκμεταλλεύσεις βρέθηκαν κάτω από το νερό, κάπου 620 δρόμοι έκλεισαν – σημειώθηκαν άλλωστε και περισσότερες από 300 κατολισθήσεις.
Οι υλικές ζημιές υπολογίζονται σε πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί: ο περιφερειάρχης της Εμίλια Ρομάνια, Στέφανο Μπονατσίνι, με τον οποίο συναντήθηκε χθες η Μελόνι, συνέκρινε το εύρος και τις συνέπειες της καταστροφής με τον σεισμό που είχε χτυπήσει την περιοχή του στις 20 Μαΐου του 2012: το κόστος των ζημιών είχε ξεπεράσει τότε τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι αρμόδιες Αρχές αποφάσισαν να παρατείνουν την κατάσταση ύψιστου συναγερμού στην περιοχή μέχρι και σήμερα, παρότι αναμένονται μόνο ασθενείς βροχοπτώσεις – πρωτίστως, λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου νέων κατολισθήσεων.
Ο Κόντε ακύρωσε το σχέδιο
Το 2014, η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι είχε ιδρύσει έναν οργανισμό με αποστολή την αντιμετώπιση του υδρογεωολογικού κινδύνου: περισσότερα από οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ έπρεπε κανονικά να διατεθούν για την κατασκευή φραγμάτων, καναλιών και αναχωμάτων.
Το 2018, ωστόσο, ο διάδοχός του Τζουζέπε Κόντε, επικεφαλής τότε του κυβερνητικού συνασπισμού Κινήματος Πέντε Αστέρων και Λέγκας, είχε ακυρώσει το σχέδιο. Για το «μεγαλύτερο σφάλμα» των Πεντάστερων έκανε λόγο στο Twitter ο Ρέντσι.
Ενεργειακή μετάβαση
Αρχές και ειδικοί, σε κάθε περίπτωση, προειδοποιούν πως καταστροφές όπως αυτή στην Εμίλια Ρομάνια θα γίνουν, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ο κανόνας. «Τίποτα δεν θα είναι όπως πριν, διότι η μετατροπή του κλίματος σε τροπικό, που ήδη φάνηκε στην Αφρική, πλήττει και την Ιταλία» προειδοποίησε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νέλο Μουζουμέτσι.
«Χρειάζεται μια πραγματική ενεργειακή μετάβαση» επεσήμανε σε συνέντευξή του στην «Corriere della Sera» ο ιταλός νομπελίστας Φυσικής Τζόρτζιο Παρίσι. Κάτι ανάλογο είπαν με τον δικό τους τρόπο χθες τόσο οι ακτιβιστές του κινήματος «Παρασκευές για το Κλίμα» που ύψωσαν έξω από τη νομαρχία του Φορλί, στην Εμίλια Ρομάνια, πανό που έλεγαν «Δεν είναι κακός καιρός, είναι κλιματική κρίση» όσο και οι επτά νεαροί ακτιβιστές της οργάνωσης Ultima Generazione (Τελευταία Γενιά) που έριξαν υγρό κάρβουνο μέσα στη Φοντάνα ντι Τρέβι, στη Ρώμη, φωνάζοντας «Η χώρα μας πεθαίνει».