Σε επικοινωνία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκονται οι περιφερειάρχες όλων των ελαιοκομικών περιοχών της χώρας, ώστε να βρεθεί λύση για το θέμα της αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών από την μειωμένη παραγωγή που έχουν φέτος λόγω των καιρικών φαινομένων. Σε πρόσφατες δηλώσεις που έκανε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ανέφερε ότι είναι σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μείωσης της ελαιοπαραγωγής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία υπολογίζεται σε ποσοστό άνω του 40%. Μάλιστα υποστήριξε ότι εξετάζεται να αναζητηθούν κονδύλια μέσω των προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (πρώην ΠΣΕΑ).
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ο προϋπολογισμός του προγράμματος Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων «Ετήσιο 2017», που αφορά ζημιές από θεομηνίες (ανεμοστρόβιλους, κατολίσθηση, πλημμύρες) και δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλες, διακυμάνσεις θερμοκρασίας, ξηρασία, παγετός, υπερβολικές βροχοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες, χαλάζι, χιονοπτώσεις) κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2017, ανέρχεται σε 16 εκατ. ευρώ.. Όμως οι ζημιές κατά την συγκεκριμένη περίοδο είναι μεγάλες και δεν φτάνουν για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών.
Η μόνη λύση είναι οι ενισχύσεις de minimis. Όμως και εκεί υπάρχει ένα «τεχνικό» πρόβλημα. Σύμφωνα με τον σχετικό Κανονισμό, το πακέτο de minimis μπορεί να το χειριστεί η κάθε χώρα μέλος της ΕΕ αλλά οι πληρωμές θα πρέπει να έχουν κοινούς κανόνες. Οι ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης και τα νησιά του Αιγαίου είναι εύκολο να αποδειχτεί ότι προέρχονται λόγω της ξηρασίας. Αντίθετα οι ζημιές στην υπόλοιπη χώρα οφείλονται κυρίως στις προσβολές του δάκου και προκλήθηκαν κυρίως λόγω των βροχοπτώσεων. Αν «ξεπεραστεί» αυτό το πρόβλημα θα είναι εφικτό να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί από τα de minimis.
agrotypos.gr