Η πλειονότητα των ευρωπαϊκών ακτών, μεταξύ των οποίων και οι παράκτιες περιοχές της Απουλίας και της Δυτικής Ελλάδας, πλήττονται από εκτεταμένη διάβρωση ακτών, τόσο λόγω φυσικών αιτιών (εκτεταμένες προσβολές, θυελλώδεις άνεμοι, υψηλά κύματα, και ισχυρά ρεύματα), όσο και ανθρωπογενών, όπως η αστική επέκταση, η τουριστική ανάπτυξη, οι παράκτιες υποδομές.
Παρά το Πρωτόκολλο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων ζωνών (ICZM) στη Μεσόγειο που υπογράφηκε το 2008, εξακολουθούν να υφίστανται προβλήματα, τα οποία επηρεάζουν δυσμενώς ανθρώπους και οικοσυστήματα. Δεδομένης της ζωτικής σημασίας των ακτών και των δυνατοτήτων τους, τα εν λόγω προβλήματα πρέπει να λυθούν, τα δε μέτρα αντιμετώπισης πρέπει να περιλαμβάνουν δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο λόγω της ευρωπαϊκής διάστασης των προβλημάτων.
Μέσω του ευρωπαϊκού έργου «TRITON», που χρηματοδοτήθηκε από το Interreg V-A Greece-Italy, αναπτύχθηκε ένα μοντέλο ολοκληρωμένης διαχείρισης των παράκτιων ζωνών μεταξύ της Απουλίας και της Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να αναδειχθούν τα κατάλληλα εργαλεία υποστήριξης για την λήψη αποφάσεων με στόχο την προστασία των παράκτιων περιοχών και την μείωση των συνεπειών της διάβρωσης των ακτών.
Την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά ημερίδα του έργου, όπου θα παρουσιαστούν εισηγήσεις από τους εταίρους του έργου που είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ευρωμεσογειακό Κέντρο για την Κλιματική Αλλαγή (CMCC), η Περιφέρεια Απουλίας και ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Εδαφικής Συνεργασίας «Εύξεινη Πόλη».
Όπως τονίζει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, «η εκδήλωση αυτή θα είναι μια ευκαιρία παρουσίασης των αποτελεσμάτων του ΤΡΙΤΩΝΑ στα στελέχη των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης, τους επιστήμονες, το πολιτικό προσωπικό των τοπικών κοινωνιών και βέβαια τους ενεργούς πολίτες. Τα θέματα της διάβρωσης ακτών αλλά και γενικά η προσαρμογή στη κλιματική αλλαγή θα είναι ιδιαίτερα επίκαιρα τα επόμενα χρόνια, οι δε Δήμοι και οι Περιφέρειες θα πρέπει να συλλέξουν δεδομένα για την εξέλιξη του φαινομένου, να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες και να προετοιμαστούν κατάλληλα».
Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στην ημερίδα, θα πρέπει να το δηλώσουν στον σύνδεσμο: https://routelab.gr/?tribe_events=triton-final-event