Τέσσερις ενότητες στο Θεματικό Πάρκο που λειτουργεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας
Τηλεπαιχνίδια τύπου μπάζερ, επιδαπέδιο παιχνίδι, ζωντανή επίδειξη σε υπολογιστές για τους κινδύνους του διαδικτύου και έκθεση ζωγραφικής είναι ορισμένα από τα στοιχεία που συνθέτουν τις τέσσερις ενότητες στο Θεματικό Πάρκο για την Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο των μαθητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ζωντανή επίδειξη, παρουσία μαθητών, έγινε σήμερα Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας όπου θα λειτουργεί το Πάρκο μέχρι τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018.
Πρόκειται για την κοινή πρωτοβουλία που ανέλαβαν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδος και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, με στόχο μαθητές Δημοτικού να εξοικειωθούν με την ορθή χρήση των νέων τεχνολογιών και να ενημερωθούν για τους κινδύνους του διαδικτύου.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται δίπλα στους νέους. Με σύγχρονα μέσα και διαδραστικό τρόπο επιλέξαμε να απευθυνθούμε σε μαθητές Δημοτικού δίνοντας έμφαση στην ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και τον προσδιορισμό ορίων για τη αποφυγή του εθισμού», τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος Γιώργος Αγγελόπουλος.
Όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση του Θεματικού Πάρκου για την Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο ευχαρίστησε ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος, βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Υγείας και Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος, δίνοντας έμφαση στον κρίσιμο χαρακτήρα της πρόληψης.
«Θέλουμε να επενδύσουμε στο ευαίσθητο, και πολύ σημαντικό κομμάτι, της ομαλής εισαγωγής των νέων στο διαδίκτυο, προϋπόθεση της οποίας είναι η επίγνωση των κινδύνων και των θεμάτων ασφαλείας, κατά τη χρήση του» ανέφερε από την πλευρά του ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας Νικόλαος Κοτρωνιάς και πρόσθεσε: «Τα παιδιά θα μπορούν να αναγνωρίζουν τόσο στους εαυτούς τους, όσο και στους φίλους τους, τα σημάδια του εθισμού, να θέτουν όρια στους εαυτούς τους, σε ότι αφορά τη χρήση του διαδικτύου και να μιλάνε σε περίπτωση προβλήματος στους γονείς, στους εκπαιδευτικούς, στους φίλους τους και στους ειδικούς, για να λάβουν τις συμβουλές και τη βοήθεια που χρειάζονται….»
Στη συνέχεια, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος εστίασε στο ζήτημα του εθισμού στο διαδίκτυο και παρατήρησε ότι τα μέτρα προστασίας προβάλουν ως μια κοινωνική και παιδαγωγική αναγκαιότητα. «Τα μηνύματα που παίρνουμε από την κοινωνία μας δείχνουν τον δρόμο ότι πρέπει να δράσουμε σε δύο κατευθύνσεις. Τόσο στο θεσμικό πλαίσιο, όσο και στην πρόληψη κυρίως μέσα από τις παιδαγωγικές δράσεις» τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος.
Στους συνεργαζόμενους φορείς αναφέρθηκε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας Αναστασία Κουμούση, επισημαίνοντας τον παιδαγωγικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Μουσείο όντας ανοικτό σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Για την υλοποίηση και τη λειτουργία του Θεματικού Πάρκου συνεργάζονται οι Αστυνόμοι Β΄ Ιγνάτιος Τριανταφύλλου, Δημήτριος Ζωγράφος, Γεώργιος Λυγερός, τα στελέχη της ΕΛΑΣ Πέγκυ Δογάνη, Ροδούλα Αργύρη, Ράνια Σίμου, Ράνια Φωτόπουλου, ο ψυχολόγος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Εμμανουήλ Σουρής, οι ψυχολόγοι της ΕΛΑΣ Θεοδώρα Χασάπη και Ιωάννα Τσάκωνα και η Άρτεμις Παπακωνσταντινοπούλου ως προς την επιστημονική της καθοδήγηση.
Το συντονισμό των ομιλιών στην τελετή των εγκαινίων είχε ο Αστυνόμος Α’ του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας Χαράλαμπος Σφέτσος.
Το Θεματικό Πάρκο από την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου έως το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου θα μεταφερθεί στην Αίθουσα Ξυστρή στον Πύργο.
– Δηλώσεις – Χαιρετισμοί από τα εγκαίνια του Θεματικού Πάρκου για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, στο σύνδεσμο: https://youtu.be/-xqRHMHS8Hk
– Στιγμιότυπα από τα εγκαίνια του Θεματικού Πάρκου για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, στο σύνδεσμο: https://youtu.be/iqNEda5QHq0