Mέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020»
Η προμήθεια μη επανδρωμένου σκάφους (drone) με το κατάλληλο λογισμικό για την παρακολούθηση και επιτήρηση της προστατευόμενης περιοχής, καθώς και η εγκατάσταση σταθμού μέτρησης φυσικοχημικών παραμέτρων, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων στο έργο «Επιχορήγηση του Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού για δράσεις προστασίας της Βιοποικιλότητας των περιοχών ευθύνης του», που με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και είναι προϋπολογισμού 406.000 ευρώ, ενώ περιλαμβάνει δράσεις που ως στόχο έχουν την περαιτέρω προστασία και ανάδειξη της σπανίου κάλους περιοχής, καθώς και την ενημέρωση, την πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, των τοπικών υπηρεσιών, των φορέων και του ευρύτερου κοινού που επισκέπτεται την περιοχή.
Επίσης, μέσα στις δράσεις περιλαμβάνεται η διαχείριση και προστασία των σπάνιων, ενδημικών και απειλούμενων ειδών πεταλούδων και ορθοπτέρων εντός του δικτύου Natura 2000,καθώς και η παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων με στόχο την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού μοντέλου φύλαξης και επιτήρησης της περιοχής του Χελμού για τον περιορισμό της παράνομης συλλογής σπάνιων ειδών και τη διατήρηση της ποιότητας των υδάτων.
«Το φυσικό τοπίο που μας παραδόθηκε μέσα από τους αιώνες, αποτελεί μία μεγάλη και πολύτιμη περιουσία που πρέπει να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε, γνωρίζοντας πως αυτό ισοδυναμεί με την προστασία της ίδιας της ζωής μας, αλλά και την εξωστρέφεια που πρέπει να επιδείξουμε ώστε όλο και περισσότεροι επισκέπτες να φτάνουν στον τόπο μας, θαυμάζοντας και απολαμβάνοντας τις περιοχές μοναδικής ομορφιάς που έχουμε, όπως είναι και η περιοχή του Χελμού – Βουραϊκού»υπογραμμίζει με την ευκαιρία της απόφασης ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης.
Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, δήλωσε: «Η προστασία αλλά και αναβάθμιση του φυσικού τοπίου συνιστά, παράλληλα, προστασία και ανάδειξη και του οικιστικού τοπίου. Φύση και άνθρωποι είμαστε ένα. Και ιδιαίτερα στις εποχές που ζούμε, όπου σχεδόν παντού τριγύρω μας βλέπουμε τα ολέθρια αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής και της βαθιάς προσβολής του ανθρώπου προς τη φύση, είναι απολύτως αναγκαίο να στρέψουμε την πυξίδα της αγάπης μας προς την φύση, γνωρίζοντας πως τελικά την στρέφουμε προς τον ίδιο τον άνθρωπο».