Η οστεοαρθρίτιδα, τις τελευταίες δεκαετίες αποτελεί μια διαδεδομένη διαταραχή του μυοσκελετικού συστήματος, που συναντάται συνήθως σε άτομα μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας.
Πιο συχνά εμφανίζεται στην άρθρωση του ισχίου (ΟΑΙ) και του γόνατος (ΟΑΓ) και χαρακτηρίζεται από αλλοίωση ή/και απώλεια του αρθρικού χόνδρου των αρθρικών επιφανειών. Τα κύρια κλινικά συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας είναι ο πόνος στην προσβεβλημένη άρθρωση καθώς και η περιορισμένη κινητικότητα και λειτουργικότητα.
Οι κυριότεροι παράγοντες κίνδυνου που έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας γόνατος περιλαμβάνουν το γήρας, το γυναίκειο φύλο, την παχυσαρκία, την οστεοπόρωση, το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας, την αθλητική δραστηριότητα, την ύπαρξη προγενέστερων μυοσκελετικών τραυματισμών, την μυϊκή αδυναμία ή δυσλειτουργία και την ύπαρξη ισορροπιστικών/ιδιοδεκτικών ελλειμμάτων. H συντηρητική θεραπευτική προσέγγιση σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος περιλαμβάνει τη λήψη κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, την απώλεια βάρους (στις περιπτώσεις που απαιτείται) και τη φυσικοθεραπεία.
Σύμφωνα με αρκετές πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, στους ασθενείς με ΟΑΓ είναι πολύ σημαντικό να αξιολογούνται διάφοροι παράμετροι που αφορούν το μυοσκελετικό τους σύστημα όπως: το εύρος τροχιάς κίνησης της άρθρωσης του γόνατος, τη μυϊκή δύναμη και την ευλυγισία στις μυϊκές ομάδες που δρουν στην άρθρωση του γόνατος καθώς και την ισορροπιστική ικανότητα. Επίσης, σύμφωνα με αρκετές επιστημονικές μελέτες, στους συγκεκριμένους ασθενείς αρκετά σημαντικό είναι να αξιολογείται και η λειτουργικότητα μέσω της εκτέλεσης ειδικά σχεδιασμένων δοκιμασίων.
Ένα τέτοιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει τρεις συνολικά αξιολογήσεις σε ασθενείς (45-75 ετών) με διαγνωσμένη οστεοαρθρίτιδα γόνατος (ΟΑΓ) διεξάγεται αυτή την περίοδο, εντελώς δωρεάν, στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στο Αίγιο, υπό την επίβλεψη του φυσικοθεραπευτή και διδάσκοντα στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας Παναγιώτη Γκρίλια, MSc, PhD (Can.).
Στους ασθενείς που θα συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, μετά την ολοκλήρωση των τριών συνολικά αξιολογήσεων, θα τους χορηγηθεί εξατομικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων, το οποίο θα είναι κατάλληλα σχεδιασμένο ώστε να μπορούν να το εκτελούν κατ’ οίκον.
Αυτή την περίοδο συγκεντρώνονται και νέες ομάδες ασθενών με οστεοαρθρίτιδα γόνατος (ΟΑΓ) που θα τους πραγματοποιηθούν οι συγκεκριμένες αξιολογήσεις μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο του προγράμματος κ. Παναγιώτη Γκρίλια στο τηλέφωνο 6948222179, καθημερινά από 20:30-22:00.