Φροντίζετε πάντα να επινοείτε δικαιολογίες για τον εαυτό σας ή τους άλλους, προκειμένου να μεταθέσετε τις υποχρεώσεις σας για αργότερα;
Νέα μελέτη έδειξε ότι έτσι αυξάνετε τις πιθανότητες να αντιμετωπίζετε προβλήματα στον ύπνο.
Οι 598 εθελοντές που συμμετείχαν συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια για την αναβλητικότητά τους, τον ύπνο και την συναισθητική τους κατάσταση.
Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, όσοι ήταν πρωινοί τύποι, δηλαδή πήγαιναν νωρίς το βράδυ για ύπνο και ξυπνούσαν νωρίς το πρωί, είχαν χαμηλότερα επίπεδα αναβλητικότητας απ’ όσα οι βραδινοί ύπνοι (πήγαιναν αργά για ύπνο και ξυπνούσαν αργά).
Μεταξύ των βραδινών τύπων, εξάλλου, όσοι ανέφεραν υψηλά επίπεδα αναβλητικότητας, παρουσίαζαν και περισσότερες διαταραχές ύπνου.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να αποτελούν σημαντική αλλά παραμελημένη έκβαση της αναβλητικότητας, σημειώνουν οι ερευνητές.
Αν και δεν είναι ξεκάθαρο πως ακριβώς συσχετίζονται αναβλητικότητα και διαταραχές ύπνου, οι ερευνητές από το Ακαδημαϊκό Κολλέγιο του Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ, εκτιμούν ότι ίσως οι αναβλητικοί άνθρωποι αγωνιούν υποσυνείδητα για ό,τι δεν έχουν κάνει.
Μία άλλη πιθανή εξήγηση είναι πως όταν ξαπλώσουν να κοιμηθούν, σκέφτονται τις εκκρεμότητες της επόμενης ημέρας οι οποίες εξαιτίας της αναβλητικότητάς τους είναι πάρα πολλές και τους προκαλούν άγχος.
Η νέα μελέτη θα δημοσιευθεί τον προσεχή Οκτώβριο στην επιθεώρηση «Personality and Individual Differences» και είναι η πρώτη που εξετάζει την πιθανή συσχέτιση μεταξύ της αναβλητικότητας και της αϋπνίας.
onmed.gr